Cristiano Ronaldo jäi varsin pienelle vastuulle Qatarin MM-lopputurnauksessa vajaa vuosi sitten.

Portugalin A-maajoukkueen silloinen päävalmentaja Fernando Santos jätti Ronaldon penkille pudotuspeliotteluissa Sveitsiä ja Marokkoa vastaan. Ronaldo tuli kummassakin ottelussa kentälle vasta toisella jaksolla. Portugalin MM-lopputurnaus päättyi puolivälierissä Marokon käsittelyssä.

Santos sai potkut turnauksen jälkeen. Santos valmensi Portugalia vuodet 2014-22.

Santos siirtyi alkuvuodesta Puolan A-maajoukkueen peräsimeen, mutta Puolan jalkapalloliitto vapautti luotsin tehtävistään syyskuussa.

Portugalilaislehti A Bola haastatteli Santosia, joka kertoi ratkaisustaan jättää Ronaldo penkille MM-kisaotteluissa. Santosin mukaan kaksikon välit ovat viilentyneet luotsin ratkaisun seurauksena.

– Emme ole puhuneet sen jälkeen, kun palasimme Qatarista kotiin. Meillä oli ammatillisesti hyvin asialliset välit. Sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mitä tapahtui. Kyseessä oli tekninen päätös. Ronaldon viime vuoden jälkimmäinen puolikas oli todella vaikea niin henkisesti kuin fyysisesti. Se alkoi sillä tragedialla, jollaista kukaan ei haluaisi käydä läpi (Ronaldon lapsen kuolema). Se vaikutti häneen paljon. Lisäksi hänellä ei ollut harjoituskautta, eikä hän harjoitellut kahteen kuukauteen. Ronaldolla ei ollut ottelurytmiä.

– Tekisin samat päätökset uudelleenkin. Se oli mielestäni strategisesti paras mahdollinen päätös. Se ei ollut helppo päätös, mutta joukkue on aina tärkein. Ronaldo tuli vaihdosta kentälle Sveitsi-ottelussa, mutta itse ottelu sujui niin hyvin, ettei ollut järkevää tehdä vaihtoja joukkueeseen seuraavassa ottelussa. Ottelupäivän aamuna kerroin Ronaldolle, ettei hän pelaisi ja selitin myös syyt sille. Hän ymmärsi minut väärin. Ymmärrän hänen reaktion. Minun puolestani välimme ovat edelleen samanlaiset. Ronaldo on minulle vieläkin kuin oma lapsi tai pikkuveli.

Santos toivoo Ronaldon ottavan häneen joskus yhteyttä.

– Jos hän jonain päivänä soittaa minulle, niin olen täällä. Se on varmaa. Tiedän tämän sattuvan, mutta elämä on sellaista. En kadu mitään. Ymmärrän sen loukanneen Ronaldoa ja huomaan, että se haava taitaa olla edelleen auki.