HELSINKI. Mohammad Al-Emara valittiin pelaajien äänestämänä Veikkausliigan vuoden erotuomariksi jo kuudetta kertaa urallaan. Kansainvälisen tason huipputuomari on meritoitunut vuosien varrella niin kotimaan kentillä kuin europeleissä.

Al-Emara, 31, on nähty tämän syksyn aikana Veikkausliigan lisäksi viheltämässä esimerkiksi kahdessa Konferenssiliigan ottelussa. Pelaajilta saama arvostus vuodesta toiseen saa miehen nöyräksi.

Mohammad Al-Emara

@MoAlEmara
Vuoden erotuomari 2023
Vuoden Veikkausliiga erotuomari 2023

Kuudennen kerran peräkkäin pelaajien valitsemana paras. Ja ensimmäinen tupla! Kiitos perheelle, läheisille ja erotuomari perheelle tinkimättömästä tuesta.
Matka on vasta alussa. Nöyrästi pää ylhäällä eteenpäin.

– Olin itse pelaajana todella vaikea ja tulin harvan dumarin kanssa toimeen. Se että pelaajat joiden kanssa ollaan viikottain tekemisissä arvostavat sinua näin paljon, on todella suuri kunnianosoitus. Kuudes vuosi putkeen on jotain ihan käsittämätöntä, Al-Emara iloitsi SuomiFutis-sivuston haastattelussa Captain’s Ball -palkintogaalassa perjantaina.

Al-Emara aloitti työskentelyn erotuomarina jo yli 10 vuotta sitten vuonna 2012. Vuotta aiemmin pelaajauransa päättänyt nuorukainen huomasi lahjakkuutensa roolissa nopeasti.

– Aluksi tuntui, että olen ihan hukassa siinä uudessa roolissa. Sitten kun pääsi siihen rutiiniin kiinni, niin aika nopeasti tajusi, että minussa on potentiaalia. Olin itse tehnyt ne kaikki rumat temput (pelaajana) ja siitä se sitten lähti.

Al-Emara on saanut kiitosta myös yhteiskunnallisesta työstään. Hänet palkittiin lokakuussa MIELI ry:n Mielenterveyspalkinnolla.

Palkinnon perusteluina oli Al-Emaran tekemä pitkäjänteinen työ rakenteellisen rasismin kitkemiseksi Suomessa.

Verrattuna europeleihin, Al-Emara kokee henkilökohtaisesti erotuomarin aseman Suomessa varsin helpoksi ja yleisön paine näkyy korkeintaan yksittäisinä huudahduksina.

Pakolaisena Saudi-Arabiasta Suomeen saapunut Al-Emara varttui ensin varhaislapsuudessa Kuopiossa ja myöhemmin Turun Varissuolla. Pelaajana huutelua kokenut huipputuomari on erityisen tyytyväinen aikaansaamaansa muutokseen rasismin käsittelyssä suomalaisessa jalkapalloyhteisössä.

– Se merkitsee minulle enemmän kuin mitkään palkinnot. Se kehitys lähtökohdat huomioiden on mykistävää. Al-Emara kertoi.

– Joskus tuntui että olen yksin tässä, mutta enää se ei ole niin. Olen tehnyt töitä ja laittanut itseni likoon. Se tulos näkyy nyt.

Kutsu tasavallan presidentiltä

Isänpäivänä marraskuun toisena sunnuntaina Al-Emara sai postilaatikkoonsa kirjeen, joka mykisti hänet kunniasta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli lähettänyt kutsun itsenäisyyspäivän vastaanotolle Presidentin linnaan.

Mohammad Al-Emara

@MoAlEmara
Hyvää isänpäivää!
Kutsu Linnan juhliin on valtava kunnia 🙏🏼🇫🇮

Varissuolla koululaisena Al-Emara ei uskaltanut edes haaveilla vastaavasta kunniasta. Nyt ensi viikon keskiviikkona hän kuitenkin pääsee kokemaan Suomen suurimmat kekkerit.

– Se tuli suurena yllätyksenä ja vetää hiljaiseksi. Jos minulle oltaisiin silloin sanottu, että sinä junnu Varissuolta olisit joskus Linnan juhlissa, olisin tipahtunut. Eihän se ole mahdollista, Al-Emara naurahti.

Al-Emara kannustaa lopuksi esimerkillään lapsia nuoria tavoittelemaan rohkeasti suurimpia haaveitaan. Unelmoinnin voimaa ei voi korostaa liikaa.

– Unelmoikaa ja uskokaa tulevaisuuteen. Ne unelmat ohjaavat teitä, alansa tähti ohjeisti.

Joni Ahokas
X: @AhokasJoni

LUE MYÖS!