Miesten EM-kisoissa nähdään tänä kesänä iso läjä maanosan parhaita pelaajia, mutta joukosta puuttuu myös monia nimekkäitä tekijöitä.

Loukkaantuminen kisakesän lähestyessä kirpaisee syvältä, mutta huippupelaajia on sivussa myös muista syistä.

Olemme koonneet tähän artikkeliin tunnettuja pelaajia, jotka ovat eri syistä sivussa tämän kesän lopputurnauksesta.

Gavi, Espanja (Barcelona)

Barcelona suuttui tiettävästi Espanjan päävalmentajalle Luis de la Fuentelle, kun keskikenttäpelaaja Gavi, 19, loukkaantui viime marraskuussa EM-karsintapelissä Georgiaa vastaan.

Espanja oli varmistanut kisapaikkansa kolme päivää aiemmin. De la Fuente päätti vaihtaa koko avauskokoonpanonsa merkityksettömään peliin – Gavia ja yhtä toista pelaajaa lukuun ottamatta.

Nuorukainen ehti olla kentällä 24 minuuttia ennen kuin hän loukkaantui vakavasti. Polven eturistiside repesi ja nivelkierukka vaurioitui. Gavin kausi päättyi siihen paikkaan.

Lehtitietojen mukaan Barcelona ja Espanjan jalkapalloliitto ovat sopineet, että Gavi palaa maajoukkuetehtäviin vasta ensi vuonna, vaikka hän palannee pelikentille jo jossain vaiheessa ensi syksyä.

Thibaut Courtois, Belgia (Real Madrid)

Belgian monivuotisen ykkösmaalivahdin Thibaut Courtois’n, 32, kausi oli todella haastava. Hän reväytti vasemman polven eturistisiteensä viime kesänä ja loukkasi oikean polven nivelkierukkansa maaliskuussa.

Pitkään näytti, että Courtois ei pelaisi tällä kaudella lainkaan, mutta lopulta hän ehti pelata neljässä La Ligan ottelussa ja torjui Real Madridin Mestarien liigan finaalin voittoon.

Courtois ilmoitti jo viime vuoden lopussa, että hän ei pysty pelaamaan EM-kisoissa, koska ei ehtisi kuntoutua sataprosenttiseen pelikuntoon.

Samassa yhteydessä Courtois kommentoi riitaansa Belgian päävalmentajan Domenico Tedescon kanssa. Viime kesänä Courtois lähti kesken kaiken maajoukkuekomennukselta, koska pettyi jäätyään ilman kapteeninnauhaa Itävaltaa vastaan. Tedescon oli määrä antaa nauha Courtois’lle seuraavaan peliin, mutta maalivahti oli jo lähtenyt ovet paukkuen pois.

– Jokin napsahti sisälläni. En kestänyt sitä enää. Se, etten enää tuntenut arvostusta liiton ja valmentajan taholta, sai jotain räjähtämään sisälläni. Valmentaja ei yrittänyt löytää ratkaisua, vaan sanoi vain, että hän kertoo lehdistölle kaiken. Hän halusi painostaa minua olemaan lähtemättä ja uhkaili minua, sanoi Courtois Sporzan haastattelussa.

Viime maaliskuussa Tedesco sanoi, että hän ”yritti kaikkensa” saadakseen Courtois’n EM-kisoihin. Courtois syytti Tedescoa valehtelusta, mutta hän on sittemmin sanonut, että haluaa ”selvittää asiat kahden aikuisen tavoin”.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Thibaut Courtois

@thibautcourtois

Pickx Sports

@PickxSports
🗣️ | "Ik heb alles, maar dan ook alles, geprobeerd" 😒

🤔 Komt het ooit nog goed tussen bondscoach Domenico Tedesco en Thibaut Courtois 🤝❓

#pickxsports #brd #belgianreddevils #rodeduivels #tedesco #domenicotedesco #courtois #thibautcourtois
🤥🤥🤥

Sven Botman, Hollanti (Newcastle)

Sven Botman, 24, loukkasi polvensa eturistisidettä viime syksynä, mutta hän pelasi vammansa kanssa kaksi peliä, kunnes kipu pakotti hänet sairastuvalle.

Newcastlen tähtitoppari oli sivussa tositoimista kaksi ja puoli kuukautta, joiden aikana hän sai eri asiantuntijoilta ristiriitaisia neuvoja. Lopulta Newcastlen lääkintätiimi neuvoi Botmania menemään leikkaukseen, mutta hän päätti toisin.

Hollantilaistoppari pelasi muutaman kuukauden normaalisti, kunnes eturistiside petti maaliskuussa täysin FA Cupin ottelussa Manchester Cityä vastaan. Tällä kertaa polvi oli pakko leikata, ja arvioiden mukaan Botman joutuu olemaan pelaamatta 6-9 kuukautta.

Botman olisi hyvinkin saattanut olla avauskokoonpanon pelaaja EM-kisoissa, mutta Hollannin onneksi toppariosasto on luultavasti sen vahvin osa-alue.

Paul Pogba, Ranska (Juventus)

Juventuksen keskikenttäpelaajan Paul Pogban, 31, elimistöstä löytyi dopingtestissä kohonneita testosteronipitoisuuksia kauden ensimmäisen ottelun jälkeen.

Ranskalaistähti määrättiin heti väliaikaiseen pelikieltoon. Positiivinen testi vahvistettiin toisessa näytteessä ja hänelle määrättiin neljän vuoden panna.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Pogba Ranskan paidassa maaliskuussa 2022. Kuva: AOP

Pogban mukaan tuomio oli ”väärä” ja hän sanoi, ettei ”koskaan tietoisesti tai tarkoituksella” käyttäisi dopingia. Hän on valittanut tuomiostaan urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen (CAS).

Jos pelikielto pysyy ennallaan, Pogba saa pelata seuraavan kerran vuonna 2027. Panna määrättin alkamaan siitä hetkestä, kun hän kärähti.

Pogba on yksi oman sukupolvensa tunnetuimmista pelaajista ja yksi korkeimman profiilin dopingtapauksista jalkapallossa. Hän on muun muassa vuoden 2018 maailmanmestari ja entinen maailman kallein pelaaja siirryttyään Manchester Unitediin aikanaan 105 miljoonalla eurolla.

Domenico Berardi, Italia (Sassuolo)

Domenico Berardi, 29, pelasi yhtä vaille jokaisessa ottelussa, kun Italia voitti EM-kultaa vuonna 2021. Tällä kertaa häntä ei kisoissa nähdä.

Sassuolon tähtilaituri oli alkuvuodesta muutamasta ottelusta sivussa lievän polvivamman takia. Paluuottelussaan hänelle kävi vielä pahemmin.

Berardi meni väliin vastustajan maalivahdin heikkoon avaukseen, mutta kaatui maahan pallon saatuaan ja viittoi äkkiä apua vaihtopenkiltä. Akillesjänne oli revennyt. Loukkaantumisen seurauksena Berardin odotetaan palaavan pelikentille vasta ensi vuonna.

Samassa ottelussa Sassuolo tipahti putoamisviivan alapuolelle, eikä se saanut enää kammettua itseään ylös loppukauden aikana. Kymmenen vuoden jakso pääsarjatasolla päättyi.

Berardi on Sassuolon oma kasvatti ja seuran kaikkien aikojen maalintekijä 142 osumallaan.

Erling Haaland & Martin Ødegaard, Norja (Man City & Arsenal)

Norja on selviytynyt miesten EM-kisoihin tasan kerran, vuonna 2000, jolloin se jäi lohkovaiheeseen.

Tämänkertaisissa karsinnoissa Norja jäi lohkossaan Espanjan ja Skotlannin taakse, eikä sillä ollut myöskään Nations Leaguen kautta asiaa jatkokarsintoihin.

Norja hävisi karsinnoissa kolme peliä, kaksi Espanjalle ja yhden Skotlannille. Piste-eroa toiseksi tulleeseen Skotlantiin kertyi kuusi pistettä.

Erling Haaland, 23, on Valioliigan kaksinkertainen mestari ja maalikuningas Manchester Cityn kanssa ja Martin Ødegaard on Arsenalin kapteeni, mutta kumpikin joutuu yhä odottamaan ensimmäisiä arvokisojaan.

David Alaba, Itävalta (Real Madrid)

Kolme Real Madridin pelaajaa reväytti tällä kaudella polven eturistisiteensä, ja David Alaba, 31, oli yksi heistä.

Itävallan kapteeni loukkaantui joulukuussa Villarrealia vastaan yrittäessään pallonriistoa. Hänen vasen jalkansa tarrasi kiinni nurmeen ja polvi taipui sisäänpäin. Paikalle saapuneiden joukkuekaverien ilmeistä näki heti, että huonosti kävi.

Alaban toipumisajaksi arvioitiin kahdeksan kuukautta, joten hänen kisahaaveensa kaatuivat saman tien.

Loukkaantumisesta huolimatta Itävallan jalkapalloliitto ilmoitti, että Alaba toimii kisoissa joukkueen ”ei-pelaavana-kapteenina”. Näin ollen hän pääsee silti johtamaan ja tukemaan joukkuekavereitaan.

Ben White, Englanti (Arsenal)

Arsenalin Ben White, 26, on yksi Englannin parhaista puolustajista. Hän ei ole loukkaantunut, eikä kärsi pelikieltoa, ja hänen maansa on yksi kisojen voittajasuoskeista. Mistä kiikastaa?

White on viimeksi pelannut Englannin kanssa toissa vuonna Qatarin MM-kisoissa, joista hän lähti kesken kaiken pois ”henkilökohtaisista syistä”.

Viime maaliskuussa Englannin päävalmentaja Gareth Southgate kertoi, että White ei halua itseään harkittavan maajoukkuetehtäviin. Samalla hän kiisti, että White olisi ollut riidoissa hänen tai muun valmennusryhmän kanssa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

White (vas.) on pelannut Englannin A-maajoukkueessa neljä kertaa. Kuva: AOP

Brittimedia on kuitenkin kertonut, että Whitella meni sukset ristiin apuvalmentaja Steve Hollandin kanssa Qatarin kisoissa.

White on sanonut useasti, ettei ole koskaan välittänyt seurata vapaa-ajallaan jalkapalloa. Hän vain tykkää sen pelaamisesta.

Aihe tuli lehtitietojen mukaan puheeksi, kun Holland tenttasi Whitelta Arsenalin pelaamiseen liittyviä asioita, eikä puolustaja osannut vastata. Telegraphin mukaan White pahoitti mielensä, kun Holland sanoi tietämättömyyden johtuvan siitä, että Arsenal-puolustaja ei ole tarpeeksi kiinnostunut jalkapallosta.

Sandro Tonali, Italia (Newcastle)

Sandro Tonali, 24, hankittiin viime kesänä Newcastlen keskikentälle 64 miljoonan euron kaupassa AC Milanista. Italialaistaituri ehti pelata uudessa seurassaan 12 ottelua, mutta sitten hänelle määrättiin kymmenen kuukauden pelikielto vedonlyöntisääntöjen rikkomisesta.

Oli käynyt ilmi, että Tonali oli Italiassa pelatessaan lyönyt vetoa jalkapallo-otteluista. Hän oli veikannut omien joukkueidensa voittoja, eikä häntä syytetty ottelumanipulaatiosta, mutta vedonlyönti on joka tapauksessa kielletty pelaajilta, tuomareilta ja muilta lajin toimitsijoilta FIFA:n säännöissä.

Tonalin pelikielto olisi voinut olla pidempikin, mutta lieventäviksi tekijöiksi katsottiin, että hän auttoi tutkinnassa ja myönsi syyllisyytensä. Pelaajan agentti Giuseppe Riso sanoi viime syksynä, että Tonali kärsii peliriippuvuudesta.

– Hän on shokissa, järkyttynyt ja surullinen. Toivon, että tämä kokemus pelastaa hänen ja monien muiden elämän, että se auttaa niitä, jotka sortuvat samaan tapaan kuin hän.

Viime kuussa myös Englannin jalkapalloliitto (FA) rankaisi Tonalia vedonlyöntisääntöjensä rikkomisesta, kun selvisi, että hän oli jatkanut vedonlyöntiä Newcastle-siirtonsa jälkeen.

Tonalille määrättiin kahden kuukauden ehdollinen pelikielto ja 20 000 punnan sakot. FA:n raportissa kerrottiin, että Tonali oli siirtonsa jälkeen – mutta ennen pelikieltoaan – lyönyt 40-50 kertaa vetoa jalkapallosta. Noista vedoista neljä koski Newcastlen pelejä, joissa kaikissa Tonali oli veikannut oman joukkueensa voittoa.

Ehdollinen pelikielto astuu voimaan, jos Tonali rikkoo vedonlyöntisääntöjä uudestaan ennen kauden 2024-25 loppua.