Helsingin Jalkapalloklubin valmennusjohtaja ja YLEn jalkapalloasiantuntija Erkka V. Lehtola uskoo SuomiFutis.com-sivuston haastattelussa, että HJK käyttää pelaajasiirroista saamansa rahat järkevästi: uusiin pelaajiin, omaan jalkapallohalliin ja juniorityöhön.

HJK:sta siirtyi juuri kolme runkopelaajaa ulkomaille: Rafinha, Bah ja Pukki. Miten tällaiset pelaajat korvataan tai voidaanko yleensäkään korvata?

Ei yksi yhteen tietenkään. Tällaista on tämä jalkapallon maailma. Rafinha oli liigan paras oikea puolustaja ja hyökkäyksessä tärkeä, Teemu Pukki pystyy parhaimmillaan loistaviin suorituksiin, kuten myös Bah. Eli ei tietenkään täysin yksi yhteen pystytä heti korvaamaan. Eikä tarvitsekaan.

Toisaalta nyt meillä on sitten taas rahaa reagoida. Ja meillä on paljon hyviä hyökkääjiä: Sadik, Litmanen, Pelvas ja monia nuoria, joita on nyt sitten saumaa ajaa sisään tämän vuoden aikana.

Pelaajista saatiin suomalaisittain varsin suuret korvaukset. Miten uskot HJK:n sijoittavan rahat?

Järkevästi. Meillä on nyt mahdollisuus paikata järkevästi menetettyjä pelaajia. Meillä on sellainen yhdessä tekemisen meininki tällä hetkellä. Osa rahasta menee meidän hallihankkeeseen ja toisaalta juniorityöhön tietenkin sijoitetaan rahaa.

Tästä päästäänkin seuraavaan kysymykseen: miten HJK satsaa tulevaisuuden junioreiden kehitykseen, jotta saadaan uusia pukkeja ja juhaniojaloita?

Mun mielestä HJK on aina tehnyt suomalaisittain erinomaista juniorityötä. Maailmantasolla olemme toki yhä vielä jäljessä ja on paljon parannettavaa. Näkisin, että kaksi asiaa nousee tärkeiksi: ensinnäkin, maantieteellinen sijainti vaatii sitä, että pystytään suojautumaan talvelta omalla hallilla ja toisaalta sitten tarvitaan lisää ammattivalmentajia juniorityöhön – sellaisia valmentajia, jotka voivat sitoutua siihen ihan kokopäiväisesti.

//

HJK:n johto liigassa on melko tyrmäävä. Onko HJK:n valta-asema hyväksi suomalaiselle jalkapallolle?

No mä koen sen niin, että HJK:n täytyy repiä itsestään irti paljon myös helpommissa peleissä, vaikka joskus ehkä voitto tulisi vähemmälläkin. Minusta HJK:n vastuu on pärjätä niin hyvin, että mahdollisuuksia pelata kansainvälisiä pelejä on. Pelkillä Veikkausliigan peleillä ei vielä saada sitä kokemusta, jota tarvitaan Euroopassa pärjäämiseen.

Toisaalta muiden liigajoukkueiden vastuulla on haastaa HJK niin, että saadaan kilpailua, mikä on tärkeää suomalaiselle jalkapallolle. On hyvä muistaa, että useimmissa maissa on yksi-kaksi-kolme joukkuetta, jotka sitten dominoivat sarjaa. Meillähän ei maaliskuun Espanjan leirin jälkeen ollut yhtään kansainvälistä peliä aikoihin, ja kaikki kokemus europeleistä kehitti meitä älyttömästi.

Miten näet Pukin tulevaisuuden? On ollut keskustelua siitä, että onko hän todella huippulahjakkuus vai vain pelaaja, joka pelasi kaksi hyvää peliä Schalkea vastaan.

Pukissa on kyse kovan tason lahjakkuudesta. Hän tarvitsee vielä enemmän sitoutumista, mutta potentiaali on todella korkea. Minusta siirto Saksaan oli todella hyvä, sillä siellä harjoitellaan toki kovempaa kuin Suomessa. Pukki ei varmastikaan heti lyö itseään läpi, kun samasta paikasta kilpailevat Huntelaar ja Raul. Eli tekemistä vielä on. Mutta koska kyse on nimenomaan siitä, että Pukki tarvitse vain enemmän sitoutumista, niin näen hänet kyllä ehdottomasti todellisena lahjakkuutena.

HJK oli lähellä Euroopan liigan lohkopaikkaa, mutta joukkue oli toisaalta paras vuosiin. Onko nykykarsintakierrosmäärillä realistisesti mahdollista odottaa suomalaisjoukkueen pääsyä lohkovaiheeseen eurokilpailuissa?

Minusta se on realistisempaa kuin viisi vuotta sitten. HJK:llahan oli aika huono arpaonni, kun saatiin Schalke vastaan. Nythän pienten maiden joukkueille on annettu paremmat mahdollisuudet pärjätä, kun taas vielä viisi vuotta sitten karsintakierroksilla tuli aina vastaan jokin suurjoukkue. Toki tosiasia on, että me menetetään pelaajia kun menestystä tulee ja joudumme sitten rakentamaan joukkuetta uudestaan. Mutta koen niin, että mahdollisuuksia ehdottomasti on.

//