Kolumni: Tämän pojun Teemu Pukki syrjäyttää Schalkessa

SuomiFutis.com-sivuston kolumnissa saksalaisen jalkapalloilun asiantuntija Pekka Franck punnitsee FC Schalkeen siirtyneen Teemu Pukin mahdollisuuksia peliaikaan Bundesliigassa. Franck toimi yli kahdeksan vuoden ajan Veikkaaja-lehden ja muun suomalaismedian Saksan kirjeenvaihtajana.

Teemu Pukin siirto HJK:sta saksalaisseura FC Schalke 04:n riveihin herätti Suomessa ihmetystä, olihan hyökkääjänuorukainen aiemmin alleviivannut yhdeksi uuden seuran tärkeäksi kriteeriksi luvassa olevan peliajan. Klaas-Jan Huntelaar? Raul? Kuvitteleeko Pukki todellakin syrjäyttävänsä nämä nimimiehet tai edes toisen heistä?

Ihmetys kasvoi suomalaismediassa ja myös Saksassa, kun hyökkääjä A-maajoukkueen lehdistötilaisuudessa julisti Schalke-luotsi Ralf Rangnickin ostaneen hänet pelaamaan, ei vaihtopenkkiä nykyisille tähdille lämmittämään. Uho perustui kuulemma Pukin ja Rangnickin käymiin puhelinkeskusteluihin ennen sopimuspaperien allekirjoittamista.

On päivänselvää, ettei Rangnick ole luvannut suomalaiselle vakiopaikkaa joukkueen avauskokoonpanossa, ei edes seuraavaa kautta silmällä pitäen. Jotain on silti tullut luvattua, sen aistii sekä Pukin reaktioista että valmentajan lausunnoista saksalaislehdistössä. Tuo lupaus on yhtä kuin reilu mahdollisuus näyttää kyntensä Bundesliigassa. Ei enempää, muttei sen vähempääkään.

Rangnickin papereissa Pukin ensisijainen näyttöpaikka on…

Huntelaar vai Raul, kumpi saa väistyä Pukin tieltä? Kysymys on turha, sillä Rangnickin offensiiviseen futikseen kuuluu neljä hyökkääjää: Huntelaar ehdottomana piikkinä, Raul hänen takanaan, oikealla laidalla kirmaa salamannopea Jefferson Farfan ja vasemmalta painetta vastustajan puolustukselle luo… Teemu Pukki?

Rangnickin papereissa Pukin ensisijainen näyttöpaikka on juuri hyökkäyksen vasemmalla laidalla. Kävin läpi gelsenkircheniläisten miehistöt alkukauden kaikissa otteluissa ja hyökkäyspään suurin vaihtuvuus on ollut juuri tuolla pelipaikalla. Farfan toki oli oikealla laidalla ensimmäiset ottelut loukkaantumisen takia sivussa, mutta sinne on Pukin turha katsetta siirtää niin kauan kun perulainen on kunnossa ja Schalke-paidassa.

Vasemmalla laidalla eniten luottoa on saanut koko Bundesliigan nuorin ammattilainen, 20. syyskuuta 2011 18 vuotta täyttävä Julian Draxler. Ennustukseni on, että tämän pojun Teemu Pukki syrjäyttää Schalkessa. Draxler on tosiaan Saksan pääsarjan kaikista ammattilaissopimuksen saaneista pelaajista ainoa alle 18-vuotias. Hän käy yhä koulua jalkapalloilun ohessa, mikä ei voi olla pitkällä aikavälillä vaikuttamatta hänen jaksamiseensa. Euroopan liigan lohkovaiheen mukanaan tuomat kahden ottelun viikot laittavat nuoren laiturin fysiikan jo muutenkin koetukselle.

Kuinka nopeasti Pukille on peliaikaa luvassa?

Erittäin mahdollinen skenaario onkin, että Rangnick päätyy jakamaan vasemman laidan peliaikaa Pukin ja Draxlerin kesken. Pukille minuutteja Bundesliigassa, Draxler hoitaa tonttia Euroopan liigassa, Saksan cupin matsit menevät sitten tilanteen mukaan. Näin meikäläisen papereissa siis, kunhan kukaan ei loukkaannu ja kunhan Pukki käyttää hänelle siunatut näyttöpaikat.

Kuinka nopeasti peliaikaa on sitten suomalaiselle luvassa? Tässäkin pallo on jopa enemmän Pukin kuin Rangnickin käsissä. Sunnuntain Wolfsburg-matkalle pääsyn ratkaissee suomalaisen ilme lauantai-illan suljetuissa treeneissä (alkavat kello 18.30 Suomen aikaa). Tuon harjoituksen jälkeen Rangnick tekee päätöksensä miehistöstä, joka matkaa pohjoiseen kohtaamaan Schalken ex-valmentaja Felix Magathin. Jos ihmeitä ei tapahdu, Pukki on listalla mukana ja pelitapahtumista riippuen saattaa päästä jämäminuuteille.

Tuleva viikko on kuitenkin hyökkääjän kannalta mielenkiintoisempi: Schalke pelaa torstaina Bulgariassa euro-ottelun Steaua Bukarestia vastaan ja sunnuntaina Gelsenkircheniin saapuu kärkikamppailuun FC Bayern München. Mikäli kaikki menee nappiin, näen Pukilla olevan mahdollisuuden müncheniläisiä vastaan jopa avaukseen tai ainakin toisen puoliajan mittaiseen esiintymiseen kotiyleisön edessä. Sitten vaan turha Moldova-ottelussa nähty yliyrittäminen pois ja ura voi urjeta varsin nopeastikin.

Pekka Franck

>>> Lunasta 10€ riskitön veto Liigaan. Tarjous voimassa vain tämän viikon!