Steffen Menze vieraili syyskuussa 2001 Valkeakoskella, kun hänen kipparoima Union Berlin kohta Hakan Uefa-cupissa. Nykyään Menze vaikuttaa urheilujohtajana Saksan kakkosliigan Dynamo Dresdenissä, joka oli kesällä Mikael Forssellin kintereillä.

SuomiFutis.com-sivuston erikoishaastattelussa Menze muistelee kymmenen vuoden takaisia Haka-kohtaamisia, ja kertoo mielipiteensä muun muassa Suomen jalkapallon tasosta, HJK:n esiintymisestä Schalke-peleissä, Teemu Pukin siirrosta Bundesliigaan sekä Veikkausliigan kiinnostavuudesta saksalaisseuran silmissä.

Syyskuussa tuli kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun kapteenina johdatit Union Berlinin Uefa-cupissa Hakaa vastaan. Millaisia muistoja sinulla on matkasta Suomeen?

Ensisijassa muistan New Yorkin terrori-iskut. Erityisesti mieleeni jäi se, että maailmanlaajuisesti ottelut peruttiin tuon tapahtuman takia. Viikkoa myöhemmin haimme vierasottelusta Valkeakoskelta hyvät lähtökohdat kotipeliimme.

Suomi on jäänyt mieleeni vieraanvaraisena ja erittäin kauniina maana.

Tiesitkö, että syyskuun lopussa joitain Union Berlinin faneja matkusti Valkeakoskelle liigaotteluun muistelemaan noita kymmenen vuoden takaisia tapahtumia? Mitä mieltä olet tuollaisesta tempauksesta?

Minulla on yhä hyvät suhteet ex-seuraani, joten kyllä kuulin tuosta asiasta. Fanien toiminta kertoo hyvää seurasta ja sen kannattajista. Ottelut Hakaa vastaan olivat monelle unohtumaton kokemus.

20.9.2001 haitte Valkeakoskelta tasapelin 1-1 ja viikkoa myöhemmin voititte kotona 3-0. Millaiseksi koit suomalaisen jalkapalloilun tason tuolloin?

Totta puhuen oletimme, että toiselle kierrokselle pääseminen olisi todella vaikeaa. Vaikka hoidimme toisessa osaottelussa jatkopaikan selkein numeroin, en näe suomalaisfutiksen olleen yleisesti ottaen heikolla tasolla. Pitää tiedostaa, että parhaat suomalaispelaajat ansaitsivat palkkansa ulkomailla.

Union Berlin oli tuolloin ja tätä nykyä jälleen Saksan kakkosliigassa, mutta ehti jo vuonna 2005 pudota neljännelle sarjatasolle. Mitä tapahtui eurohurmion laannuttua?

Seurassa tehtiin rakennemuutos. Koko joukkue rakennettiin uusiksi valmentaja Georgie Wasiliewin ja minun alaisuuteen. Ylimenokausi ei sujunut hyvin ja henkilökysymyksissä tehtiin vääriä ratkaisuja.

”Pukki ei lyö itseään läpi Schalkessa”


//

Union Berlin peittosi 10 vuotta sitten kakkosliigan sarjanousijana suomalaisen huippujoukkueen. Tänä syksynä Schalkella oli suuria vaikeuksia Euroopan liigassa HJK:ta vastaan. Olitko yllättynyt näistä otteluista?

Mielestäni Schalke pelasi täysin alle normaalin suorituskykynsä. Uskon myös, että toinen osaottelu osoitti selkeästi joukkueiden välisen tasoeron.

Mikä on mielipiteesi kyseisistä euro-otteluista seuranneesta hyökkääjä Teemu Pukin siirrosta Schalkeen?

Gelsenkirchenissä tähän kysymykseen osattaisiin varmasti vastata itse parhaiten. Pukki osoitti noissa otteluissa laatunsa. Silti epäilen, ettei Schalke valmistellut Pukin hankintaa kunnolla.

Lyökö Teemu Pukki itsensä läpi Schalkessa?

En usko siihen.

”Olen kiinnostunut Suomen liigasta”

Dynamo Dresden nousi kuluvaksi kaudeksi takaisin Saksan kakkosliigaan. Kesällä liikkui huhuja seuranne kiinnostuksesta Mikael Forssellia kohtaan. Oliko huhuissa mitään perää?

Pitää paikkansa, että keskustelimme Forssellista. Taloudellisten seikkojen takia siirto nousi meille kuitenkin ylivoimaiseksi. Olin itse seuraamassa yhtä Suomen maaottelua, jotta saisin paremman kuvan Forssellista. Ikävä kyllä hän vietti tuon ottelun vaihtopenkillä.

Vaikka me etsimme tuolloin hyökkääjää ja Forssell oli ilman seuraa, ei meillä ollut mahdollisuuksia hankkia häntä riveihimme.

Olisiko siirto ylipäätänsä ollut Dynamolle rahoitettavissa?

Ilman seuran ulkopuolista rahoitusta se ei olisi voinut onnistua.

Forssell päätyi nyt Leedsiin. Kuinka suuri ero Saksan ja Englannin kakkosliigoilla on urheilullisesti ja taloudellisesti?

Urheilullisesti Saksan kakkosliiga on mielestäni korkealuokkaisempi sarja. Taloudellisesti ajatellen englantilaisseuroilla on kokonaisuutena katsottuna paremmat kortit.

Kuinka paljon katsotte Veikkausliigan suuntaan etsiessänne uusia pelaajia? Löytyykö Suomen maajoukkueesta teitä kiinnostavia pelaajia?

Olen kiinnostunut Suomen liigasta. Mielestäni siellä on takuuvarmasti pelaajia, jotka sopisivat joukkueeseemme ja jotka mahtuvat taloudelliseen raamiimme. Ikävä kyllä minulla ei liikene tarpeeksi aikaa suomalaisten pelaajamarkkinoiden seuraamiseen.

Pelaajat kuten Eremenkot pelaavat ulkomailla ja selvästi korkeammalla tasolla. Pelaajia kuten (Juhani) Ojala ja (Berat) Sadik näkee aivan liian harvoin tositoimissa. Minulle on ratkaisevaa, että siirtoa valmistellaan huolella ja että se sopii kokonaiskonseptiimme.

//