SPL:n kilpailuvaliokunta päätti tänään torstaina, että FC Hongan Tapio Heikkilällä ja Duarte Tammilehdolla on ollut hyväksyttävä syy sopimuspurkuun ja kaksikolla on oikeus siirtää edustus- ja pelioikeutensa vapaasti toiseen seuraan (uutinen). Espoolaisseura aikoo valittaa kilpailuvaliokunnan päätöksestä.

– Valitamme ilman muuta päätöksestä liittohallitukselle, mutta valitammeko (lisäksi) muualle, sitä emme ole vielä päättäneet, seuran toimitusjohtaja Ari Masalin sanoo SuomiFutis-sivuston haastattelussa.

Masalinin mielestä kilpailuvaliokunnan päätös on ongelmallinen, sillä tapahtumia ei ole tulkittu lainkäyttöelimen näkökulmasta. Seurapomon mukaan kilpailuvaliokuntaan on valittu ihmisiä, jotka eivät ole juristeja eivätkä he näin ole päteviä käsittelemään juridisia asioita, kuten esimerkiksi sopimuksenpurkua.

– En pätkääkään moiti näitä ihmisiä sinällään. Silloin he eivät kuitenkaan perusta päätöksiä faktoihin vaan tunteisiin. Silloin, kun päätös perustetaan tunteisiin, päätös voi olla ihan mitä tahansa.

Kilpailuvaliokunta myöntää päätöksessään, ettei se voi työoikeudellisesti tulkita pelaajasopimuksen purun lainmukaisuutta.

Käräjille?

Hongan toimitusjohtaja Masalin ei sulje pois mahdollisuutta, että tapauksessa ryhdytään oikeustoimiin. Masalinin mukaan hän tietää vastauksen, kunhan saa ensiksi rauhassa tutustua kilpailuvaliokunnan päätökseen.

– Se on mahdollista (käräjille meno). En tiedä vielä, onko vastaus kyllä vai ei. Jutellaan (päätöksestä) juristin kanssa. Tiesin, että päätöksestä voi tulla mitä tahansa, koska tämä ei perustu juridiikkaan.

Honka-pomo ei ole asettanut itselleen aikataulua:

– En tiedä vielä päätänkö tänään vai huomenna, vai meneekö tässä viikkoja, Masalin arvioi.

”Olisi pitänyt ottaa allekirjoitukset”

FC Honka on esittänyt väitteen, jonka mukaan pelaajat olisivat peruneet purkunsa suullisessa keskustelussa FC Hongan edustajien kanssa 16. lokakuuta. Kilpailuvaliokunnan mukaan tapauksesta ei ole kuitenkaan riittävästi näyttöä.

Masalinin mukaan tapauksessa viitataan todennäköisesti keskusteluun, jossa paikalla olivat Vesa Vasara (urheilutoimenjohtaja), pelaajat sekä Masalin itse.

– Heidän (pelaajien) asiamiehensä kertomus tästä keskustelusta… Sanon – hyvin lievästi ilmaistuna – , että hyvin paljon hämmästelen sitä, että mitä kaikkea ollaan valmiita kirjoittamaan sen eteen, jotta voitaisiin tällainen tapaus voittaa.

– Pelaajat, allekirjoittaneet ja Vesa Vasara ovat olleet täysin eri keskusteluissa, Masalin heittää.

Masalin harmittelee, ettei hän ottanut pelaajien purkupäätöstä kirjallisena.

– Minun olisi pitänyt ottaa paperi ja sanoa, että laita nimi alle tuohon. Lähetin kyllä heille molemmille tästä keskustelusta kirjeen, jossa kerroin, mitä keskustelu sisälsi. Tätä kirjettä he eivät ole koskaan kommentoineet eivätkä palanneet, ettei se olisi totta.

”Ei vaikutusta imagoon tai brändiin”

Sopimuskiista on laittanut FC Hongan ikävään valoon, sillä seuran palkanmaksuongelmat ovat saaneet tapauksen yhteydessä huomiota. Masalin mielestä tapahtumilla ei ole juuri vaikutusta seuran julkisuuskuvaan.

– En usko, että se hirveästi vaikuttaa imagoon tai brändiin. Tämä on yksi tapahtuma, josta jokainen tiesi ja siitä puhuttiin riittävästi, että Hongalla on taloudellisia vaikeuksia. Tämä on nyt yksi merkki siitä, että niitä taloudellisia vaikeuksia on ollut.

Masalin painottaa sitä, miten seuran tulee toimia jatkossa:

– Olen aina ehdottomasti ollut sitä mieltä, että pelaajien tulee saada palkat ajoissa. Joskus seuralle tulee tilanteita, että asiat menevät tähän, Masalin sanoo ja muistuttaa suomalaisseurojen talousvaikeuksista yli lajirajojen.

Jaakko Käyhkö
(Twitter:@JaakkoKayhko)