Miesten toiseksi ylimmällä sarjatasolla Ykkösessä tulevalla kaudella kamppailevan Ilveksen pitkäaikainen tavoite on kehittää seuran organisaatio ja joukkue sellaiselle tasolle, että Tampere saadaan takaisin Veikkausliiga-kartalle.

Asukasluvultaan Suomen kolmanneksi suurimmassa kaupungissa pelattiin liigaa vielä vuonna 2010, mutta taloussotkujen vuoksi Tampere United suljettiin ulos kaikesta kilpailutoiminnasta keväällä 2011 ja lopulta seuran taustaosakeyhtiö ajautui konkurssiin.

Ilves nousi viime kauden päätteeksi Kakkosesta Ykköseen ja joukkuetta povaillaan jopa sarjan kärkitaisteluihin mukaan.

Joukkueella on useita liigatason pelureita, joista kirkkaimpana tähtenä Ilvekseen viime kaudella siirtynyt Toni Kallio, joka oli 2000-luvun alussa vakiomiehiä maajoukkueessakin.

SuomiFutis-sivusto jututti 49 A-maaottelun miestä Ykkösen avausinfossa Helsingissä alkuviikosta.

Toni, mikä on joukkueen sijoitustavoite tulevalla kaudella?

Virallinen tavoite on päästä viiden joukkoon ja se on sopiva askel meille nyt. Vuonna 2016 pitäisi pelata liigaa ja siihen mennessä toivottavasti meidän loistava juniorityö on tuottanut muutamia omia pelaajia rinkiin mukaan.

Mitä nykyiseen ryhmään tulee, niin meillä on joukkue, millä pystytään taistelemaan tämän sarjan kärkisijoista. Vähän annetaan mm. Hakalle ja SJK:lle tasoitusta siinä, että ei ehkä kahta kertaa päivässä pystytä harjoittelemaan, mutta ollaan pyritty se korvaamaan jollain muulla.

Positiivista on se, että joukkue on ollut kasassa jo heti tammikuun alusta lähtien. Se on suomalaiselle joukkueelle harvinaista. Tietysti muutamia loukkaantumisia on ollut, mutta niitä tulee aina jokaiselle joukkueelle.

Missä kunnossa mies itse on?

Viimeiset kolme viikkoa olen pystynyt olemaan täysillä mukana. Talvi oli tosi rikkonainen ja selän kanssa oli ongelmia, enkä pystynyt olemaan hirveästi mukana. Nyt näyttää hyvältä reilua viikkoa ennen sarjan alkua. Hieman nopeasti tosipelit alkavat minun kannaltani, mutta en ole huolissani.

Pelilupa on saatu, mutta tilannetta pitää katsoa sen päivän kunnon mukaan. Kaksi 45 minuuttista olen ehtinyt harjoitusotteluissa nyt pelata eikä niissä ole tullut isompia ongelmia eli siinä mielessä tilanne näyttää kannaltani hyvältä.

Kuinka pitkään itselläsi on sopimus voimassa seuran kanssa?

Sopimusta on vuosi jäljellä. Nyt kun on ollut tällainen talvi ja paikat ollut rikki, niin en uskalla sen pidemmälle vielä katsoa. Motivaation puolesta virtaa vielä riittää ja odotan innolla näitä pelejä ja astetta kovempaa haastetta kuin viime vuonna.

Tietysti jos kauden jälkeen vietetään nousujuhlia, niin luulen että motivaatiota liigaan pelaamiseen löytyy jälleen, jos vain fysiikka sen salli.

Mitä muuta arkeesi kuuluu? Oletko jo suunnitellut pelaajauran jälkeistä aikaa esim. valmennuspuolella?

Olen seuralla hommissa pelaamisen rinnalla. Tällä hetkellä on positiiviset fiilikset valmennushommia ajatellen. Kävin B-valmentajakurssin, mutta nyt ei aika riittäisi edes juniorijoukkueen valmentamiseen. Katsellaan nyt ensin tämä pelaaminen loppuun ja yritetään kehittää itseään samalla valmentajana.

Olin jo viime kesänä mukana erilaisissa valmennuksellisissa projekteissa joukkueen kanssa ja niin olen myös tulevana kesänä.

Eli mies saatetaan tulevaisuudessa nähdä valtakunnan huipulla myös valmentajana?

Muutama vuosi sitten, jos olisi kysytty, niin olisi tullut ehdoton ei vastaukseksi (valmennusurasta). Ei ollut sellaista intohimoa siihen silloin. Nyt se on ollut ihan mukavaa ja olen tykännyt siitä vähästä, mitä olen valmennuspuolella tehnyt.

Pyrin olemaan myös nuorempien apuna joukkueessa ja antamaan tietynlaisia näkemyksiä heille. Jossain vaiheessa haluan suorittaa myös A-valmentajakurssin, mutta silloin tarvitsisi kai jonkinlainen joukkuekin olla.

Katsotaan, nähdäänkö minut joskus myös aikuisten edustustasolla valmentajana, en ainakaan sulje sitä mahdollisuutta pois.

Valmentaminen olisi nyt 24-tuntista hommaa pelaamisen ja muun ohella, ja haluan vähän golfiakin pelata kesällä!

Mitkä joukkueet ovat Ykkösen ennakkosuosikkeja tulevalla kaudella?

Ennakkoon Valkeakosken Haka ja Seinäjoen SJK vaikuttavat kovilta, mutta tiedän itsekin kokemuksesta, että pk-seudun joukkueet tulevat olemaan myös kovia.

Nämä ovat päävastukset top 5 -sijoista taistellessa ja pelataan varmasti tasaväkisiä otteluita. Ennakkoon ajattelen, että taistellaan näiden kanssa samoista sijoista.

Pystyttekö valmistautumaan peleihin samalla tasolla kuin mm. liigaan takaisin hamuava Haka ja runsaasti panostanut SJK?

Siinä annetaankin vähän tasoitusta. Tämä on vaikea sarja, kun pitäisi olla ammattilainen, mutta pelaajat käyvät töissä ja opiskelevat. Ensin ollaan kahdeksan tuntia hitsausmaskit päässä ja sitten tullaan treeneihin ja pitäisi olla skarppina.

Itselläkin vaatimustaso treeneissä saattaa mennä yli. Jälkeenpäin välillä miettii, että ei aina ole helppoa arjen ja pelaamisen yhdistäminen. Tällaista tämä välillä on ja näillä lähtökohdilla mennään eikä sille mitään voida.

Ollaan kuitenkin treenattu hyvin ja olen siihen tyytyväinen. Ollaan sarjassa yksi kovakuntoisimmista joukkueista, siitä ei jää menestyminen kiinni.

Onko Tampereella suuri halu saada joukkue takaisin liigakartalle?

Kyllä siellä riittää kysyntää, mikä on meille hyvä juttu. Ollaan saatu nostettua kaupungissa buumia ja siellä on jo odotuksiakin meitä kohtaan. Se tietenkin luo paineita, mutta ollaan ne ansaittu.

Toivottavasti pystytään paineet kestämään ja jossain vaiheessa nähdään Tampereella taas liigajoukkue. Toivottavasti tämä tapahtuu pian!

Pelaatte nyt Tammelan stadionilla, joka ei liigatasolla täytä lisenssimääräyksiä ja pelit on silloin viety Ratinaan. Ymmärsin, että Tammelan kanssa on tehty kuitenkin kehityssuunnitelmia tulevaisuutta varten?

Siitä on suunnitelmat. Juteltiin juuri äskettäin seurassa, että olisiko ollut vuonna 1999, kun Tammelan kehittämisestä oli tehty ensimmäiset suunnitelmat, mutta mitään ei ole siellä kuitenkaan tapahtunut. Nyt löytyy taas suunnitelmat, mutta niiden toteutuminen on korkeammissa käsissä.

Kai Lintinen, (twitter@kailintinen), Helsinki

Ykkönen pyörähtää käyntiin maanantaina 29. huhtikuuta. Ilves avaa kautensa torstaina 2.5. toista nousijajoukkuetta AC Kajaania vastaan.