Elokuun lopussa Venäjän Valioliigan Anzhista Englannin Valioliigan Chelseaan siirtynyt kamerunilaiskärki Samuel Eto’o on päättänyt lopettaa maajoukkueuransa. 32-vuotias Eto’o johdatti sunnuntaina joukkueensa kapteenina Kamerunin Afrikan MM-karsintojen viimeiseen vaiheen ja hänen panoksensa olisikin mittaamattoman arvokas loka-marraskuussa pelattavissa playoff-vaiheen otteluissa.

Afrikkalaisjoukkueelle ennätykselliset kuusi kertaa MM-kisoihin osallistuneet ”Lannistumattomat Leijonat” ovat olleet viime aikoina pahasti alavireessä. Kamerun on jäänyt rannalle kaksista viimeisistä Afrikan mestaruuskilpailuista, viimeksi häviämällä kaksiosaisen playoff-väännön nöyryyttävästi saarivaltio Kap Verdeä vastaan. Lisäksi kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA sulki Kamerunin kesällä muutamien viikkojen ajaksi kaikesta kilpailutoiminnasta maan poliittisen johdon puututtua liiaksi jalkapalloasioihin.

Eto’on vetäytymisestä kertoi ensimmäisenä kamerunilainen TV-kanava CRTV. Päätöstään Eto’o perusteli ”henkilökohtaisilla syillä”. Huhut kertovat Eto’on ja saksalaisen päävalmentajan Volker Finken tulehtuneista väleistä sekä siitä, että Eto’o olisi pyytänyt saada vaikuttaa joukkueen kenttäkokoonpanoon ja pelitaktiikkaan. Kamerunin maajoukkueen päävalmentajaksi kesäkuussa aloittanut Finke ei näitä huhuja kuitenkaan vahvistanut.

Onko Eto’o korvattavissa?

Samuel Eto’o on voittanut pelaajaurallaan mm. kolme kertaa Mestarien Liigan ja kaksi kertaa Afrikan-mestaruuden. Neljä kertaa Afrikan parhaaksi jalkapalloilijaksi valittu Eto’o on myös pelannut Kamerunin joukkueessa kolmet MM-kisat ja hän on maan historian kaikkien aikojen paras maalintekijä. Vielä viime kaudella Eto’o oli Anzhilta saamillaan 20 miljoonan euron nettovuosiansioillaan maailman parhaiten palkattu jalkapalloilija, mutta Chelsea-siirtonsa yhteydessä hän oli tiettävästi valmis pudottamaan palkkaansa vaatimattomaan kahdeksaan miljoonaan euroon per vuosi.

Eto’on lopettamisilmoituksesta huolimatta spekulaatiot päävalmentaja Finken asemasta käynnistyivät heti. Aikanaan peräti 16 vuoden ajan SC Freiburgia valmentanutta Finkeä ei pidetä kaikkein helpoimpana persoonana, ja Eto’on suosio kotimaassaan on kiistattoman vankka. Mikäli Kamerun MM-kisoihin selviytyisi, olisi vaikea kuvitella Eto’on päätöksen yhä pitävän.