HJK:n kasvatti Tero Karhu on peliuransa jälkeen työskennellyt toimittajana. Hänen HJK:n eurocup-kaudesta kertova dokumenttinsa ”Kun mestaruus ei riitä” sai lopulta hyvin toisenlaisen lopun kuin oli ajateltu Klubin pudottua Mestarien liigasta heti kättelyssä virolaiselle Nömme Kaljulle. Asioita ei kuitenkaan dokumentissa kaunistella, Karhu vakuuttaa SuomiFutis-sivuston haastattelussa.

Mistä sait idean tähän dokumenttiin?

Minulla on pitkään ollut halu kertoa tarinoita suomalaisesta jalkapallosta. Se konkretisoitui viime syksynä kun ”Siku” (Sixten Boström) tuli HJK:n valmentajaksi. Tunnen hänet hyvin, hän on ollut valmentajani kun olin 13-vuotias ja siitä eteenpäin olemme tehneet kimpassa töitä siellä täällä. Ehdotin Sikulle tätä ideaa, nähtiin (ravintola) Weeruskassa puolentoista tunnin ajan ja sen jälkeen Siku mietti kaksi viikkoa kunnes sanoi: Tehdään, tehdään.

Mitähän valmentaja mietti sen parin viikon aikana?

Varmaan sitä miten joukkue ottaa tilanteen ja suhtautuu kameraan. Oli uusi valmentaja, uusi joukkue ja kovat paineet. Varmasti hän mietti, viekö kamera jotain pois tulokselta.

Ja kuinkas sitten kävikään?

Joo… Sori Siku, hahhah. Tähän väliin voisi kertoa, että kun Ajaxista tehtiin aikanaan seurantadokkaria, kuvaaja hengasi joukkueen kanssa ensin puoli vuotta jotta hänestä tuli tapettia ja sen jälkeen hän otti kameran messiin.

No miten sinuun suhtauduttiin joukkueen kesken?

Tosi hyvin. Jengillä oli positiivista energiaa. On se outoa tunkea kameraa heti naamalla. Se oli kuitenkin kiva matka, vaikkakin todella stressaava. Ja jälkityöstö on ollut todella raskasta.

Monta kertaa elokuvan tarina muuttui matkan varrella? HJK putosi kuitenkin jo ensimmäisessä mahdollisessa vaiheessa.

Iso kuva oli tehdä seurantadokumentti. Loppujen lopuksi aloin lyödä käsikirjoitusta lukkoon laivalla Tallinnasta Helsinkiin. Ei se hirveästi muuttunut. Matkan varrella peruspalikat hahmottuivat kasaan. Rakensin sen tarinan tietoisesti niin, että loppu jäi auki.

Mitä tästä valmiista tuotoksesta jäi pois?

Aika paljonkin. Mielestäni helkkarin mielenkiintoinen oli reissu Tallinnaan kun käytiin Sikun kanssa tarkkailemassa Nömmeä. Siitä ei ole yhtään otosta mukana. Se oli mielenkiintoista, kuinka paljon hänellä oli informaatiota kerättynä itselleen, ja kuinka vähän sitä annetaan pelaajille. Ja on yksilöllistä, kuinka paljon kukin tarvitsee.

Olisitko vielä ensi kaudella tervetullut Klubin pukukoppiin tekemään vastaavaa dokkaria tämän tuotoksen jälkeen?

En usko. Enkä edes haluaisi sitä tehdä. Ainakin nyt tuntuu siltä.

Niin, olet entinen jalkapalloilija, joka on pelannut HJK:ssa. Kuinka paljon painit kaveri-Teron ja ammatti-Teron välillä ja kumpi voitti?

Ammatillinen Tero voitti kamppailun 6-0. Prosessi oli raskas, mutta päätin heti tehdä sen näin. Ei tässä ollut muuta mahdollisuutta. Ei voi kaunistella asioita. Ainoa tapa on kertoa se niin miten se meni.

Tero Karhun ”Kun mestaruus ei riitä” esitetään YLEn TV2:ssa sunnuntaina klo 16.40.

Kim Sanden