VfB Stuttgartin tehohyökkääjä Vedad Ibisevic on Bosnia ja Hertsegovinan kansallissankari. Ibisevic ohjasi Manchester Cityn Edin Dzekon syötöstä pallon maaliin 68. peliminuutilla vieraiden 1-0-voittoon päättyneessä ottelussa Liettuaa vastaan. Juhlat Balkanilla olivat valmiit alkamaan.

Vuonna 1992 itsenäistyneelle maalle meneillään olevat karsinnat ovat sen yhdeksännet arvokisakarsinnat. Nyt se selviytyi ensimmäistä kertaa suurturnaukseen mukaan. Vuoden 2010 MM- ja vuoden 2012 EM-karsinnoissa Bosnia ja Hertsegovina oli lohkonsa toinen, mutta molemmilla kerroilla se putosi kalkkiviivoilla arvoturnauksesta hävittyään playoff-vaiheessa Portugalille.

Bosnia ja Hertsegovina on toistaiseksi kisapaikkansa varmistaneista maista ainoa ensikertalainen. Muista MM-kisoissa koskaan pelaamattomista maista kisapaikkaa tavoittelee edelleen muun muassa Islanti ja Burkina Faso. Vielä kertaakaan MM-kisoja ei ole pelattu ilman debytantteja eikä putki mene siis tälläkään kertaa poikki.

Erityisesti Bosnian ja Hertsegovinan hyökkäyskalusto on hurmannut karsintaprosessin aikana. Joukkue teki kymmenessä ottelussa peräti 30 maalia. Ennen tätä iltaa vain Hollannin ja Saksan saldo on Euroopan maista tätä kovempi. Ibisevic-Dzeko-akseli on ollut koko karsintojen tehokkain hyökkäysduo, sillä tähtipelaajat viimeistelivät synnyinmaalleen yhteensä 17 osumaa.

Kreikka voitti omassa ottelussaan Liechtensteinin maalein 2-0, mutta se jäi lohkossa Bosnian ja Hertsegovinan taakse heikommalla maalierolla. Kreikan karsintaurakka jatkuu näin marraskuun jatkokarsintaotteluissa.