Jonatan Johansson: ”Teemu Pukki sopeutuu pian skottityyliin”

Entinen Suomen A-maajoukkueen monivuotinen maalitykki Jonatan Johansson uskoo, että Teemu Pukki palaa pian maalintekijätilastoihin Skotlannin pääsarjassa. Itse urallaan Glasgow Rangersissa pelannut ja nykyään Motherwellin reservijoukkuetta valmentava Johansson muistuttaa SuomiFutis-sivuston haastattelussa, että Skotlannin Valioliiga poikkeaa esimerkiksi Saksan Bundesliigasta.

Jonatan Johansson, Teemu Pukilla on hyvän alun jälkeen alkanut kuiva kausi. Oletko huolissasi hänen tehoistaan?

En ole. Hän sai unelma-alun, kaksi maalia kahdessa ottelussa, mutta sitä ei pidä ottaa mittatikuksi. Skottijalkapallo luonteeltaan hyvin erilaista kuin esimerkiksi saksalainen jalkapallo – tai peli esimerkiksi Mestarien liigassa. Kun vielä kyseessä on Celtic, on selvää, että sopeutumiseen menee aikaa. Mutta uskon, että tämä tapahtuu pian.

Celtic johtaa sarjaa ja on marssimassa mestaruuteen. Eikö juuri siellä pitäisi tehoja tulla?

Celticin ylemmät keskikenttäpelaajat tekevät keskimääräistä enemmän maaleja, varsinkin Rangersin ollessa poissa, kuten vaikkapa Commons ja Samaras. Tämä johtuu siitä, että kaikki vastustajat, varsinkin kotikentällään, pelaavat niin alhaalla. Celticin varsinaiset kärkipelaajat tai usein kärkipelaaja, joutuu painimaan paljon hyvin lähellä maalia. Vastustajalla on yleensä kahdeksan, jopa yhdeksän pelaajaa pelin alla. Sitä kautta parhaat maalipaikat tulevat enemmän ylemmille keskikenttäpelaajille kuin terävimpään kärkeen. Juuri tässä Temellä on vielä vähän sopeutumista, sillä Celticin sarjapeleissä ei tule paljoa vastahyökkäyksiä tai sellaisia tilanteita, joissa juostaan linjan taakse. Linjan takana ei yleensä ole tilaa.

Ovatko Celticin kotiottelut sitten eri asia?

Celtic Parkilla kotijoukkue on yleensä vielä parempi, joten he jauhavat siellä niin tehokkaasti, että tilanteita tulee joka puolelta. Mutta aina Celticia vastaan vastustaja lähtee puolustuksen kautta ja makaa alhaalla.

Sanoit, että Mestarien liigassa tilanne on toinen. Miksi?

Siellä on taso on sen verran parempi, että vastustajat lähtevät Celticiä vastaan hallitsemaan peliä, kuten nyt vaikkapa Ajax viime pelissä. Sitä kautta tilanne on ”normaalimpi” ja siksi Temekin on ollut näkyvämpi näissä peleissä. Hän pääsee pelaamaan euro-otteluissa niillä vahvuuksilla, joita hänellä on jo olemassa. Nopeus, taito ja oikea-aikaisuus, ne tulevat paremmin esiin myös Skotlannissa, kun kokemusta tulee enemmän.

Mutta uskot, että Teemu Pukki tulee heiluttamaan verkkoja myös Skotlannin Valioliigassa?

Hänellä on siihen kaikki edellytykset. Kuten aiemmin sanoin, Skotlannin sarja on tavattoman fyysinen ja pelaajat tekevät hirmuisesti töitä. Taitopuolella sarja ei ole samaa luokkaa. Kun Teme tottuu siihen, miten Skotlannissa pelataan ja erityisesti, miten vastustajat pelaavat Celticiä vastaan, tulosta tulee. Hän on sen verran hyvä pelaaja. Mutta uusi sarja ja täysin uusi pelitapa vievät aina aikaa sopeutua. Kaksi maalia kahdessa pelissä saattoivat nostaa odotuksia vähän epärealistisiksi. Mutta yhtä lailla on täysin ennenaikaista alkaa puhua siitä, etteikö Teemu Pukki tulisi Skotlannissa pärjäämään. Suomessa ei juuri kuitenkaan Skotlannin sarjaa tunneta eikä otteluita näy missään. Se näkyy sitten jossain arvioissa mediassa.

Celtic vaikuttaa sarjassa odotetun ylivoimaiselta. Voiko joukkuetta tällä kaudella pysäyttää?

En usko, että voi. Inverness aloitti kauden hyvin ja Aberdeen oli lähtökohtaisesti Celticin pahin haastaja. Kumpikin on kuitenkin menettänyt sen verran pisteitä, että Celticin haastaminen on hyvin vaikeaa. Celtic ei kuitenkaan kovin montaa pistemenestystä koe koko kauden aikana.

Kim Sanden


Katso MM-kiekon kaikki pelit ilmaiseksi!

  • Leijonien ottelut tarjolla kansainvälisen jääkiekkoliiton ilmaisella livestriimillä.
  • Viralliset maksuttomat livelähetykset myös kaikista muista otteluista finaali mukaan lukien.
  • Vaikka reissun päältä kännykällä tai tabletilla, ilman maksukanavan tilaamista.