Jo aiemmin paikkansa MM-kisoissa varmistaneiden Argentiinan ja Kolumbian seuraksi myös Chile ja Ecuador selvittivät tiensä Etelä-Amerikan karsinnasta ensi kesän MM-turnaukseen. Päätöskierroksen ottelussa Chile kaatoi juuri Ecuadorin 2-1. Tulos riitti molemmille kisapaikkaan, sillä Uruguaylta olisi vaadittu suurempaa voittoa kotiottelussa Argentiinasta. Naapurusten kohtaaminen päättyi Uruguayn 3-2-voittoon.

Ratkaisuottelussa Chilen molemmat maalit syntyivät kolmen minuutin sisällä toisen puoliajan loppupuolella. Ensin pallon laittoi häkkiin joukkueen supertähti, Barcelonan Alexis Sanchéz ja hieman myöhemmin Cardiff Cityn Gary Medel tuplasi isäntien johdon. Ecuadorin kavennusmaalista vastasi Lokomotiv Moskovaa edustava Felipe Caicedo.

Ecuador selvisi MM-lopputurnaukseen lähes täysin kotiotteluidensa turvin, sillä se saavutti 22 haalimistaan 25 pisteestä kotiareenallaan. Murheellinen erikoisuus Ecuadorin karsintataipaleessa on, että sen toiseksi paras maalintekijä Christian ”Chucho” Benítez kuoli traagisesti kesken karsintojen. Benitez siirtyi heinäkuussa Meksikon liigasta Qatarin pääsarjaan. Hän ehti pelata uudessa seurassaan El Jaishissa vain yhden ottelun ja menehtyi ottelua seuranneena päivänä 29.07.2013 sydänkohtaukseen vain 27 vuoden iässä. Ecuadorin jalkapalloliitto poisti käytöstä Benítezin pelinumeron 11 ja joukkue kantoi viimeisissä karsintapeleissään erilaisia muistolauseita edesmenneelle pelikaverilleen.

Vuoden 2010 MM-kisojen neljäs Uruguay keräsi karsinnoissa yhtä monta pistettä kuin Ecuador, mutta joutui maanosien väliseen jatkokarsintaan heikomman maalieronsa takia. Uruguayn Luis Suárez oli 11 maalillaan Etelä-Amerikan karsinnan paras maalintekijä.

Jatkokarsinnassa Uruguay kohtaa Aasian MM-karsintojen viitosen Jordanian. Ensimmäinen osaottelu pelataan Jordaniassa 13. tai 14.marraskuuta ja toinen osa Uruguayssa 20.marraskuuta. Mikäli Uruguay kisoihin selviää, on Etelä-Amerikasta MM-kisoissa yhteensä kuusi maata, sillä Brasilia on kisaisäntänä automaattisesti mukana.