Useat vedonlyöntitoimistot pitävät Katalonian jättiläistä FC Barcelonaa yhä yhtenä Mestarien liigan suurimmista voittajasuosikeista. Seuran ensi kauden suunnitelmat menivät kuitenkin täysin uusiksi FIFA:n kaadettua Barcelonan niskaan välimerellisen jääkylmää vettä.

Barcelonalle määrättiin keskiviikkona kaksi seuraavaa siirtoikkunaa kattava siirtokielto, joten uusia vahvistuksia joukkue saa hankkia aikaisintaan elokuussa 2015. Tuomio oli seurausta Barcelonan useiden alaikäisten ulkomaalaispelaajien hankkimisesta vastoin FIFA:n sääntöjä.

Maalivahtisuunnitelmat uusiin puihin

Siirtokiellon merkittävin vaikutus näkyy Barcelonan maalivahtiosastolla. Jo vuodenvaihteesta lähtien jalkapallomaailmassa on leijunut ”julkinen salaisuus”, jonka mukaan Borussia Mönchengladbachin 21-vuotias maalivahti Marc-André ter Stegen siirtyy ensi kaudeksi Barcelonaan pitkällä sopimuksella.

Nyt siirtokielto romuttaa tulevaisuuden maajoukkuevahtina pidetyn ter Stegenin uran tärkeimmän siirron. Mönchengladbachissa jatkaminen lienee ter Stegenin osalta myös poissuljettu, sillä saksalaisseura on jo hankkinut ensi kauden veräjänvartijakseen FC Baselista saapuvan Yann Sommerin.

Entä sitten Barcelonan nykyiset maalivahdit? Seuran loppukausi sai viime viikolla valtavan kovan kolauksen, kun ykkösvahti Victor Valdés romutti polvensa ristisiteet. Valdésin odotetaan olevan pelikunnossa vasta marraskuussa. Torjuntavastuuta loppukauden aikana kantaa jo 38-vuotias José Pinto, jota ei pidetä läheskään Valdésin veroisena veräjänvartijana.

Osasiko Barcelona odottaa tuomiota?

Voisiko ollakin niin, että Barcelona on aavistanut tulossa olevan tuomion ankaruuden? Ainakin seura on ollut tulevan kesän siirtohuhuissa totuttua vähemmän esillä.

Huhuissa mm. Monacoon ja Manchester Cityyn yhdistetylle Valdésille tarjottiin solidaarisesti jatkosopimusta heti tämän loukkaantumisen jälkeen ja tuoreiden huhujen mukaan myös Pinton jatkosopimusta on pidetty todennäköisenä. Ja miksi ter Stegenin sopimuksen julkaisua on viivytetty kuukausi kuukaudelta lähemmäs kevättä?

Kuinka käy ”Balkanin Messin” ja toppariosaston?

Mielenkiintoinen kysymys on sekin, mikä on ”Balkanin Messiksi” nimitetyn Alen Halilovicin kohtalo? Barcelona ilmoitti viime viikolla, että 17-vuotias kroaatti siirtyy ensi kaudeksi Barcelonan riveihin, mutta noinkohan tuokin siirto kariutui?

FIFA:n tuomio vaikeuttaa oleellisesti myös Barcelonan puolustuslinjan suunnittelua. Seuralegenda Carles Puyol jättää seuran kauden päätteeksi. Miehen tontille on huhuissa liitetty mm. Dortmundin Mats Hummels, Chelsean David Luiz ja Tottenhamin Jan Vertonghen, mutta nyt näyttää siltä, että Puyolin saappaissa seisoo ensi kaudella sama mies kuin nytkin, argentiinalainen Javier Mascherano.

Samat säännöt kaikille – vihdoinkin

FC Barcelona on kenties koko maailman suurin ja suosituin jalkapalloseura ja kolmella 2000-luvun Mestarien liiga -voitollaan myös yksi menestyneimmistä. Brassitähti Neymarin hankintaan liittyneet epäselvyydet, seurapomo Sandro Rosellin ero, ilkeät puheet Halilovicin hankinnasta ”uutena case Neymarina” sekä tuorein siirtokielto ovat kuitenkin rumia tahroja Barcelonan puhtoiseen ulkokuoreen.

Valtavalla siirtokassalla vuodesta toiseen mälläävä Barcelona on ylpeillyt usein ja näyttävästi La Masia -nuorisoakatemiallaan. FIFA:n tämänpäiväinen päätös on kuitenkin suoraselkäinen osoitus siitä, että lajin kattojärjestö on määrätietoisesti kiristämässä vaatimuksiaan yhteisesti sovittujen pelisääntöjen noudattamisesta. Näyttää kerrankin siltä, että edes kaikkein maineikkaimpien ja varakkaimpien seurojen toimia ei katsota läpi sormien, vaan Barcelonankin on pelattava samoilla säännöillä muiden kanssa.

Isku on kova isku Barcelonalle, mutta lopulta enemmänkin imagomielessä kuin pelillisesti. Joukkueen nykyinen pelaajamateriaali on niin laaja ja laadukas, että mitään romahdusta ei ensi kaudella ole rangaistuksen takia odotettavissa. Eikä ne sakotkaan Barcelonan kassassa kovin pahasti kirpaise.

Heikki Kuparinen