Veikkausliigaan nousseen Helsingin IFK:n päättyneen kauden parhaana pelaajana palkittu puolustaja Matias Hänninen pelasi Kolmosessa vielä kaudella 2011.

Hänninen, 23, on Kontulan Urheilijoiden kasvatti. Hän siirtyi IFK:hon kaudeksi 2010, jolloin joukkue pelasi vielä Kakkosessa.

Seuraava kausi on Hänniselle jo kuudes peräkkäinen tähtirinnoissa. Hän kuuluu ryhmän selkeisiin luottopelaajiin, mutta aina tilanne ei ole suinkaan ollut noin ideaali nuorelle laitapuolustajalle. Vielä pari vuotta sitten hän pelasi muutaman ottelun lainasopimuksella juuri kasvattajaseurassaan KontU:ssa.

– Kun nousimme Ykköseen (kaudeksi 2011), meille tuli tosi paljon uusia pelaajia. Olin itse armeijassa, enkä päässyt aina treeneihin. Samalle pelipaikalle oli kolme tai jopa neljäkin pelaajaa, jotka eivät välttämättä olleet parempia, mutta he pääsivät näyttämään taitonsa treeneissä joka päivä, Hänninen perustelee sen aikaista lainaansa SuomiFutis-sivustolle.

Hännistä ei häirinnyt ollenkaan se, että hän joutui metsästämään peliaikaa muualta. Tärkeintä oli pitää pelituntuma yllä armeijan aikana.

– KontU:n manageri Juha ”Junnu” Lempinen soitti minulle ja kysyi, olisiko kiinnostusta tulla lainalle. Sitten menin pelaamaan kolme matsia sinne, sitten kolme matsia Kiffeniin (Kakkoseen). Sitten pelasin vielä loppukaudella kolme peliä IFK:ssa Ykköstä.

Kausi oli kasvattanut Hännistä. Pelejä oli kertynyt kolmella eri sarjaportaalla, ja mikä tärkeintä, pelituntuma oli tallessa.

Seuraava vuosi – kausi 2012 – oli Hännisen nykyisen tilanteen kannalta ratkaiseva. ”Masa” oli harjoittelut kovaa tulevaa Ykkösen sarjakautta varten, ja hän oli kauden alusta lähtien loistavassa fyysisessä kunnossa. Leikkimielisesti aina parjattu ”pullukka” oli laittanut asiat tärkeysjärjestykseen, ja panostanut tosissaan jalkapalloiluun.

– Tuli uusi päävalmentaja, ja hän luotti minuun. Laitoin itseni todella kovaan kuntoon silloin. Tipuimme Kakkoseen, mutta pelasin aina täydet minuutit ja sain vastuuta. Se oli tärkeä kausi.

Kaikki pelit alusta loppuun

Ykkösestä karsiutumisen jälkeen Hänninen sai luotsikseen jälleen tutun miehen, Jani Honkavaaran. Hännisestä nousi nopeasti ”Honsun” luottomies, ja päävalmentajan arvostuksen pelaajaansa kohtaan voi päätellä selkeästi myös Hännisen viime vuosien pelitilastoista.

– Tässä viimeisten kolmen kauden aikana olen muistaakseni aloittanut kaksi peliä vaihdossa loukkaantumisten takia, Hänninen muistaa.

Viime kaudella Hännisen saldo oli Ykkösessä kova. Hän pelasi HIFK:n kaikki 27 ottelua alusta loppuun, ja teki laitapuolustajan tontilta peräti kuusi osumaa. Hyvin sujuneen kauden jälkeen on lupa odotella tulevaa veikkausliigakautta – ennen kaikkea paikallisotteluita HJK:ta vastaan yhteisellä kotikentällä Sonera-stadionilla.

– Pitää laittaa raksi ruutuun, milloin ne Klubi-matsit ovat. Ei tässä osannut vielä kaksi kuukautta sitten odottaa, että tulee pelaamaan HJK:ta vastaan Veikkausliigassa, ja on mahdollisesti täydet katsomot, Hänninen sanoo.

Seura kuin perhe

Hänninen tiedostaa veikkausliigakenttien olevan iso näytön paikka koko HIFK:n joukkueelle, mutta ennen kaikkea hänelle itselleen. Hänellä on iso halu kehittyä entistä paremmaksi jalkapalloilijaksi ja katsoa mihin se tulevaisuudessa riittää.

– On käynyt hyvä tuuri, mutta olen kyllä älyttömän paljon treenannutkin. Veikkausliiga on älyttömän iso näyttöikkuna myös itselleni, hän tietää.

HIFK julkaisi Hännisen yhden vuoden jatkosopimuksen heti kauden ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan. Puolustajalle itselleen jatko oli selkeä. HIFK:sta on tullut hänelle paljon isompi asia kuin pelkkä jalkapallojoukkue.

– Tästä on muodostunut sellainen seura mitä rakastaa. Perhe.

Christos Zavros
Twitter: @CZavros