Mika Nurmelalta kova väite kuumaan perunaan – onko Suomella peli-identiteetti?

© Kuva: Juha Tamminen

Viime aikoina on paljon puhuttu suomalaisesta peli-identiteetistä ja siitä, että onko Suomella sellaista. Huuhkajien valmennusryhmään kuuluva Mika Nurmela uskoo, että Suomella on erittäin vahva pelillinen identiteetti.

Pelillisellä identiteetillä tarkoitetaan lyhykäisyydessään sitä, että Suomen maajoukkueissa, junioreista aikuisiin, toistuisi johdonmukaisesti tietyt asiat, ja että niitä painotettaisiin korostetusti aina junioreista aikuisiin saakka.

– Olen aika tarkkaan viime vuodet seurannut poikien ja nuorten maaotteluita ja meidän toimintaa siellä. Mietin, että kuinka tarkkaan nämä henkilöt, jotka ovat tästä peli-identiteetin puutteesta puhuneet, ovat seuranneet meidän toimintaa. Olen sitä mieltä, että meillä on erittäin hyvä yhteinen tapa toimia pojissa ja nuorissa, mikä menee aina tuonne alle 19-vuotiaisiin saakka ja alkaa tuolta alle 14-vuotiaista Huuhkaja-polun alusta, Nurmela sanoo Huuhkaja tv:n haastattelussa.

Nurmelan mukaan maajoukkuetoiminnassa pyritään tekemään samalla tavalla asioita ympäri Suomen.

– Pyrimme korostomaan niitä asioita, mitä haluamme tuoda esiin meidän tapahtumissa. Meillä ei ole hirveästi päiviä nuorten maajoukkueissa tai aluevalmentajan roolissa. Me näemme pelaajia harvoin, joten emme pysty kerralla parantamaan koko jalkapallomaailmaa. Keskitymme tiettyihin asioihin, jotka ovat yhdenvertaiset koko Suomessa. Mielestäni se on selkeä ja hyvä tapa, Nurmela kertoo.

Nuoria pelaaja on lähtenyt viime vuosina ilahduttavan paljon ulkomaille isoihin eurooppalaisiin seuroihin. Nurmelan mukaan yksi asia tämän takana on nimenomaan maajoukkuetoiminta.

– Väitän, että yksi syy siihen on, että meidän poikien maaotteluissa on tietty tapa pelata. Silloin ulkomaalaiset skoutit ovat myös kiinnostuneita suomalaisista pelaajista.

– Joskus aikaisemmin tiedän sen, että jotkut skoutit ovat sanoneet, että eivät he voi tietää, mitä suomalainen poika osaa, koska heillä ei ole koskaan palloa. Nyt pyrimme siihen, että pallo olisi meidän hallussa ja pystyisimme hallitsemaan palloa ja peliä vastustajan kenttäpuoliskolla.

Nurmelan mukaan tie on oikea. Nurmela on myös tyytyväinen siihen, että peli-identiteetistä käydään keskustelua.

– Uskon, että olemme hyvällä tiellä. Olemme valinneet sen tien, koska ajattelemme, että tällä tavalla meidän pelaajat kehittyvät parhaiten. Tämä ei ole mikään sellainen meidän juttu, vaan tämä on koko suomalaisen jalkapallon juttu. Sitä keskustelua tarvitaan, Nurmela puntaroi.

Katso Nurmelan haastattelu kokonaisuudessaan täältä.