Raadollinen urheilubisnes – Seura petti suullisen sopimuksen ja kauppasi pelaajan tyttären autismista huolimatta

© Kuva: Getty Images

Kerroimme keskiviikkona siitä, kuinka Huuhkajien laitapuolustaja Jukka Raitala vaihtoi Pohjois-Amerikassa seuraa kahteen otteeseen vuorokauden sisällä. Ensin MLS:n laajennusseura Los Angeles FC hankki liigan laajennusdraftissa Raitalan pelaajaoikeudet Columbus Crew’ltä, ja sitten LAFC treidasi suomalaisen välittömästi eteenpäin Montreal Impactiin.

Raitalan perheessä on pieni lapsi, joten seurasiirto asettaa epäilemättä perheelle omat haasteensa. Vielä suuremman uhrauksen tekee kuitenkin samassa pelaajakaupassa toiseen suuntaan siirtynyt Laurent Ciman, jolle treidi tuli täytenä yllätyksenä, ja vastoin miehen toivetta.

Pelaajaoikeuksien kauppaamiset ilman pelaajien suostumusta ovat olleet Pohjois-Amerikan ammattiurheilussa arkipäivää iät ja ajat, mutta eurooppalaiseen jalkapalloiluun tällaiset treidit eivät kuulu. Ja nyt bisneksen raadollisuus pääsi yllättämään belgialaisen Laurent Cimanin.

Siirto Montrealiin oli päätös perheen edun nimissä

32-vuotias Ciman pelasi vuoteen 2015 saakka yksinomaan Belgian kansallisessa sarjassa. Sieltäkin toppari nousi Belgian kivikovaan MM-joukkueeseen vuonna 2014.

Kesällä 2015 Ciman siirtyi Standard Liégestä Montreal Impactiin, mutta muutto rapakon taaksekaan ei pudottanut miestä Belgian maajoukkueryhmästä. Ciman kuului jälleen edustusjoukkueeseen viime vuoden EM-kisoissa ja kantoi Belgian peliasua viimeksi marraskuun ystävyysotteluissa Meksikoa ja Japania vastaan.

Kun Ciman kaksi ja puoli vuotta sitten päätti siirtyä MLS:ään, hän ei suinkaan tehnyt päätöstään puhtaasti pelillisin perustein. Perhekeskeisen miehen 7-vuotias tytär Nina sairastaa autismia, ja Ciman puolisoineen oli tullut tulokseen, että tytär saa parasta mahdollista hoitoa juuri Kanadassa ja Montrealissa. Belgiassa jo pelkän perushoidon saaminen oli osoittautunut vaikeaksi.

Jo teini-iässä toisiinsa tutustuneiden Laurent Cimanin ja tämän Diana-vaimon, autistisen Nina-tyttären ja 3,5-vuotiaan Achille-pojan elo Montrealissa on sujunut leppoisasti.

– Vaimoni järjesti kaiken todella hyvin. Hän ei jättänyt kiveäkään kääntämättä löytääkseen ratkaisuja pikkutytölleni. Tyttö edistyy hienosti. Kun perheessä on lapsi, jolla on tämänkaltaisia ongelmia, vanhemmat joko räjähtävät tai voimistuvat. Ja me olemme onnekkaita, koska me rakastamme toisiamme vielä enemmän, Ciman kertoi MLS:n virallisten kotisivujen haastattelussa kesällä 2015.

Suullinen sopimus seuran kanssa uran päättämisestä Montrealissa

Impactissa Cimanista tuli nopeasti tähtipelaaja, sillä hänet valittiin kahdesti peräkkäin MLS:n tähdistöjoukkueeseen ja ensimmäisellä kaudellaan koko sarjan parhaaksi puolustajaksi. Nyt miehen kohdalle kuitenkin osui ”shokkitreidi”.

Kuten Twitterin käyttäjien reaktioista voi huomata, Cimanin siirtouutinen on saanut osakseen paitsi ylistystä pelaajan suuruudelle niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin, niin myös tyrmistystä. Pohjois-Amerikan urheilubisneksen raadollisuus herättää aiheellisesti monissa suuttumusta.

Ciman itse sanoo ”kohtalon lähettäneen hänet Kaliforniaan”. Siirto oli varsinainen märkä rätti Cimanin kasvoille. National Postin mukaan pelaajan agentti on kertonut Cimanilla olleen seuransa kanssa suullinen sopimus siitä, että hän saa pelata uransa loppuun asti Montreal Impactissa.

– Halusin sanoa, kuinka ylpeä olin kantaessani seuranne värejä. Saavuin Kanadaan, tai anteeksi, Quebeciin, vuonna 2015. Löysin Montrealin, suurenmoisen kaupungin. Rakastuin sen kaupunkeihin, sen tuoksuun, sen ihmisiin ja sen historiaan. Perheelleni Montreal oli täysin vieras. Nyt Montreal on osa perhettäni, Ciman kirjoitti Twitterissä jäähyväisviestissään Montrealin faneille.


Inter – HIFK | HIFK pulassa! ⭐️⭐️⭐️⭐️