RoPS:n laituri Timo Stavitski on siirtymässä Ranskan pääsarjaan Caeniin. Ligue 1 -seura maksaa 18-vuotiaasta nuorukaisesta 600 000 euron siirtokorvauksen (lue uutinen).

Stavitskin siirrosta hurmioituneena päätimme listata Veikkausliigan kaikkien aikojen kalleimmat siirrot ulkomaan seuroihin.

6. Toni Kolehmainen ( AC Oulu -> AZ Alkmaar U19)

Kuva: Juha Tamminen

Keskikenttäpelaaja Kolehmainen oli vasta nostanut AC Oulun Veikkausliigaan, kun hollantilaisseura AZ Alkmaar iski silmänsä tuolloin teini-ikäiseen nuorukaiseen. Joukkue maksoi suomalaisesta 750 tuhannen euron siirtokorvauksen.

Kolehmainen pelasi Hollannissa ensin Alkmaarin reserveissä, mutta nousi vuotta myöhemmin edustusmiehistöön cup-otteluun Achilles 29:a vastaan. Liigapeleissä minuutteja ei kertynyt. Keskikenttäpelaaja palasi kesällä 2009 Ouluun. Kolehmainen pelaa nykyisin Puolassa Wisla Pulawyn riveissä.

5. Roope Riski (TPS -> Cesena)

Kuva: Juha Tamminen

Riski myytin Cesenaan TPS:stä tammikuussa 2011. Italiaisseuran turkulaisille maksama siirtokorvaus oli 750 tuhatta euroa. Riski debytoi kaksi kuukautta myöhemmin jo Serie A:ssa. Hyökkääjä pääsi vaihdosta kentälle Laziota vastaan. Ottelu jäi suomalaisen ainoaksi seuran edustuksessa.

4. Sakari Mattila (HJK -> Udinese)

Kuva: Juha Tamminen

Mattilan siirtohuhut Italiaan nousivat pintaan elokuussa 2008. Keskikenttäpelaaja kävi ensin Palermossa testijaksolla. Viikkoa myöhemmin Udinese tarjosi viikon koeaikaa. Mattila allekirjoitti lopulta tammikuussa 2009 4,5 vuoden sopimuksen Udinesen kanssa. Italialaisseura maksoi puolustavasta keskikenttäpelaajasta 800 tuhatta euroa.

Mattilan ura Udinesessa ei ottanut tuulta purjeisiin. Suomalainen lainattiin ensimmäisellä kaudellaan Ascoliin ja vuotta myöhemmin sveitsiläiseen AC Bellinzonaan, ensin lainalla. Pian siirrosta tuli pysyvä.

3. Alfredo Morelos (HJK -> Rangers)

Kuva: Juha Tamminen

HJK:n huippulöytö Morelos ehti loistaa Veikkausliigassa 1,5 vuotta ennen siirtoaan Skotlannin pääsarjaan Glasgow Rangersin paitaan. Peräti 28 sarjamaalia Suomessa paukuttanut kolumbialainen liittyi suurseuraan 1,20 miljoonan euron siirtokorvauksella ja allekirjoitti kesäkuussa kolmen vuoden sopimuksen.

Morelos on jatkanut menestyksekkäästi Skotlannissa. 11 otteluun on syntynyt kuusi osumaa.

2. Teemu Pukki, (KTP -> Sevilla Atlético), (HJK -> Schalke 04)

Kuva: Getty Images

Pukki myytiin kahdesti isoon hintaan. Ensimmäisen kerran suomalainen lähti kaudella 2007-2008 Sevillan kakkosjoukkue Sevilla Atléticoon KTP:stä. Kaudella 2011-12 puolestaan bundesliigaseura Schalke osti huuhkajahyökkääjän HJK:sta.

KTP ja HJK nettosivat kaupoista saman 1,5 miljoonan euron siirtokorvauksen Trasfermarktin mukaan. Todellisuudessa summa jäi tiettävästi selvästi pienemmäksi. Espanjassa Pukki pääsi pelaamaan yhdessa liigaottelussa Sevillan edustuksessa, mutta juuttui enimmäkseen reserveihin.

Schalkessa Pukin lento kesti pidempään ja suomalainen pääsi pelaamaan kahden kauden aikana 37 sarjapelissä. Mielenpainuvimmaksi hetkeksi jäi kahden maalin debyytti Hannoveria vastaan.

1. Petri Pasanen (FC Lahti -> Ajax)

Kuva: Getty Images

Suomen pitkäaikainen maajoukkuepuolustaja Pasanen löysi tien ulkomaille kaudella 2000-01 Ajax Amsterdamin ostettua puolustajan 2,6 miljoonan euron hintaan. Todelliseksi tähdeksi mies nousi kuitenkin vasta muutama vuosi myöhemmin, kun Ajax kauppasi Pasasen Werder Bremeniin.

Bremenissä Pasanen tahkosi kuuden vuoden aikana yhteensä 144 sarjaottelua suuressa roolissa. Suomalaispuolustaja jätti Bundesliigan vuonna 2011 ja päätti pelaajauransa kaudella 2015-16 Lahdessa.

Muokattu 3.12. klo 13:23 Pasanen lisätty listaan