Kommentti: HJK:n siirtopolitiikka ihmetyttää – onko Mika Lehkosuon painajainen käymässä toteen?

© Kuva: Juha Tamminen

Keskiviikkona HJK ilmoitti, että Demba Savage jatkaa uraansa Turkissa, lue uutinen. Tällä hetkellä HJK:n palapelistä puuttuu vielä useita palasia. Hankintojen venyminen saattaa sekoittaa Klubin pakkaa vielä pahemman kerran.

Miksi joukkueen rakennus on tammikuussa vielä näin vaiheessa?

Savagen siirto ei ole isossa kuvassa turmiollinen HJK:lle, mutta sitäkin enemmän se herättää kysymyksiä siitä, että mitä HJK:ssa tällä hetkellä oikein pohditaan. Luultavasti HJK tekee vielä pari niin sanottua suurta hankintaa, mutta miksi joukkueen rakennus on tammikuussa vielä näin vaiheessa?

HJK:n hyökkäyksestä puuttuu tällä hetkellä selkeät ykköstykit. Akseli Pelvas on hyvä hyökkääjä ja hänelle on varmasti luvassa ensi kaudella suuri rooli. Kun HJK möi Alfredo Morelosin viime kesänä, Pelvas nousi HJK:n tärkeimmäksi hyökkääjäksi. Mutta tällä hetkellä Pelvakselle ei ole edes varavaihtoehtoa, kun kauden jälkeen sopimuksen tehnyt Tuco siirtyi Qatariin pelaamatta peliäkään Klubin riveissä. Enkä ole varmasti ainoa, jolla herää kysymys siitä, pystyykö Pelvas nousemaan esimerkiksi euro-peleissä ratkaisijan rooliin? Mielestäni Morelosin saappaat ovat yhä täyttämättä.

Morelosin saappaat ovat yhä täyttämättä.

HJK peluutti Suomen Cupin ottelussa viime perjantaina Gnistania vastaan kärjessä 18-vuotiasta hyökkäävää keskikenttäpelaajaa, Eetu Vertaista. Nuorukainen tykitti Kakkosen joukkuetta vastaan hattutempun, mutta Veikkausliigassa voi kyyti olla vielä kylmää. Filip Valenčič pystyy pelaamaan hyökkääjänä, mutta hänelle ollaan kaavailemassa tonttia kymppipaikalle.

Laituriosasto suorastaan huutaa vahvistuksia. Tällä hetkellä HJK:lla on heittää laidoille 17-vuotias Enoch Banza sekä 19-vuotias Evans Mensah. Mensah pelasi viime kaudella pirteästi varsinkin alkukaudesta, mutta kauden toisella puoliskolla nuorukaisen suoritustaso laski. Banza on vielä täysin katsomaton kortti Veikkausliigan tasolla. Molemmat pelimiehet ovat satsauksia tulevaisuuteen. Mensah voi jo ensi kaudella nousta hyväksi laituriksi Veikkausliigaan, mutta on selvää, että näiden korttien varaan HJK ei voi rakentaa ensi kauden menestystä esimerkiksi euro-kentillä.

Puolustus HJK:lla on kunnossa, vaikka sekään ei kestä kovin montaa loukkaantumista. Ottaen huomioon Klubin viime kauden loukkaantumiset toppariosastolla, ei puolustuskaan ole täysin sementoitu osa-alue.

Maalivahtiosasto nojaa vahvasti venäläisen Maksim Rudakovin onnistumiseen. Toki Markus Uusitalo väläytteli jo viime kaudella lupaavia otteita, mutta ykkösveskarin viittaa asetetaan hiljattain HJK:hon hankitulle Rudakoville. Huomionarvoista on kuitenkin se, että molemmat maalivahdit ovat vielä esimerkiksi euro-kentillä varsin kokemattomia.

Itse asiaan

Kyse ei ole siitä, etteikö HJK pystyisi tekemään vielä hankintoja, vaan ajoituksesta. Hankintojen pitäisi tulla pian. HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo kertoi viime kauden kynnyksellä, että joukkueessa oli panostettu talven aikana yhtenäisyyden lujittamiseen. Mitä myöhemmälle tähtistatuksen omaavat hankinnat venyvät, sitä hankalammaksi yhtenäisyyden ja joukkuehengen kasvattaminen muodostuu.

Vaarana on, että Klubissa muodostuu Lehkosuon vihaamia kuppikuntia.

Otetaan esimerkiksi hypoteettinen tilanne: Enoch Banza antaa loistavat näytöt Suomen Cupin otteluissa ja vakiinnuttaa asemansa joukkueen sisällä avauskokoonpanon laiturina. Maaliskuussa HJK kuitenkin täydentäisi rivejään kovalla laiturilla, joka veisi Banzan peliminuuteista ison osan. Sellainen vaikuttaisi auttamatta joukkueen dynamiikkaan ja yhtenäisyyteen.

Vaarana on, että Klubissa muodostuu Lehkosuon vihaamia kuppikuntia, jotka eivät kentällä ollessaan toteuta pelitapaa täydellisessä harmoniassa. Näin kävi kausina 2016 ja 2015, jolloin HJK suoritti selkeästi alle tasonsa.

Joukkuehenki ja yhtenäisyys olivat viime kaudella HJK:n selkäranka, ja tuo selkäranka on tällä hetkellä uhattuna.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen