Usain Bolt pääsee Saksan suurseura Borussia Dortmundin testattavaksi maaliskuussa. Miehen omien sanojensa mukaan tavoitteet ovat jossain jalkapalloammattilaisuuden ja Manchester Unitedin avauskokoonpanon välillä. Ja ne puheet ovat höpö höpöä.

Lue Boltin kommentit Dortmund-testistä tästä linkistä.

Toivon todella, että Bolt jossain vaiheessa myöntää, ettei hänellä ole mitään saumaa jalkapallon huipputasolla.

Ymmärrän toki, että tämä on markkinointikikka ja mitä suurimmassa määrin showta. On kuitenkin huolestuttavaa, että Boltin puheilla on maailman yhtenä seuratuimpana ex-urheilijana suuri painoarvo. Toivon todella, että Bolt jossain vaiheessa myöntää, ettei hänellä ole mitään saumaa jalkapallon huipputasolla, ja että oli mukava käväistä Dortmundin harjoituksissa seisomassa kartiona ja katsella kun lajin huiput menevät ohi oikealta ja vasemmalta.

Jalkapallo on maailman pelatuin pallopeli. Jalkapallon harrastajista vain promille nousee koskaan huipulle ja ammattilaiseksi selviytyvät vain ani harvat. Bolt on tehnyt ainutlaatuisen uran pikajuoksijana ja hänet tullaan muistamaan pitkään yhtenä maailman ylivoimaisimmista urheilijoista omassa lajissaan. Jalkapalloilijana häntä ei tulla muistamaan.

Siinä on jo monta asiaa, joita Bolt ei osaa edes auttavasti.

Bolt on nimensä mukaisesti salamannopea juoksija. Se on kuitenkin vain yksi vahvuus. Jamie Vardy on nopea hyökkääjä, mutta ei hän pelkällä juoksunopeudella ole noussut Englannin alasarjoista Valioliigan mestariksi. Hän on useiden vuosien lajiharjoittelun myötä saanut muita avuja, jotka juoksunopeuden kanssa tekevät hänestä Valioliigan yhden vaarallisimmista hyökkääjistä. Vardy osaa sijoittaa pallon maaliin, hän tietää milloin tehdä repivä juoksu puolustuslinjan taakse, hän osaa sijoittua oikein ja puolustaa. Siinä on jo monta asiaa, joita Bolt ei osaa edes auttavasti.

Markkinointikikka tuo varmasti Borussia Dortmundille näkyvyyttä uusien ihmisten parissa. Samalla se on myös mainosta koko Bundesliigalle, joka on auttamattomasti jäänyt seksikkyydessä Valioliigan ja La Ligan jalkoihin, vaikka pelillisesti sarja on kivenkova. Kun Bolt laittaa nappikset jalkaan Dortmundin harjoituskeskuksessa, koko maailma seuraa hetken Bundesliigan seuran harjoituksia.

Bolt ei pärjäisi Veikkausliigassa tai edes Ykkösessä. Eikä Bolt todellakaan pärjäisi maailman absoluuttisella huipulla jalkapallossa.

Boltin puheet ja unelmat onnistumisesta Dortmundin testissä ja pelaajasopimuksen tekemisestä Manchester Unitedin kanssa ovat mielestäni pyllistys jalkapalloa kohtaan. Huipulle ei ole oikotietä, eikä yksi erityistaito pelasta, jos muut lajitaidot ovat alkeelliset. Bolt ei pärjäisi Veikkausliigassa tai edes Ykkösessä. Eikä Bolt todellakaan pärjäisi maailman absoluuttisella huipulla jalkapallossa. Se fakta on tuntunut unohtuneen, kun hänen testijaksostaan Dortmundissa on puhuttu.