Helsingin jalkapalloklubi järjesti sosiaalisessa mediassa mahdollisuuden kysyä mitä vaan seuran jalkapallojohtaja Juho Rantalalta. Poimimme sieltä herkullisimmat kysymykset liittyen Alfredo Morelosiin.

Morelos siirtyi viime kesänä tiettävästi noin miljoonan euron siirtosummalla skotlantilaiseen Rangersiin. Kolumbialaishyökkääjä oli HJK:ssa pelatessaan Veikkausliigan valovoimaisin tähtipelaaja. Nyt Morelos on vakuuttanut otteillaan myös Skotlannin Valioliigassa.

Uutisoimme aiemmin Daily Recordin tietoihin perustuen, että HJK:lla olisi kymmenen prosentin osuus Morelosin seuraavasta siirrosta, lue uutinen. Rantala ei lähtenyt paljastamaan summaa, mutta myönsi, että HJK saa kyllä osansa.

– Morelosin sopimuskokonaisuuden neuvottelussa HJK pärjäsi hyvin, Rantala aloitti ja jatkoi:

– Alan yleinen sopimuskäytäntö osapuolien kesken on, etteivät yksityiskohdat ole julkisia, eli kyse ei ole pelkästään meistä. Monesti tämäntyyppisessä sopimuskokonaisuudessa voi olla aiempiakin sopimuksia mukana. Meillä on tällä hetkellä useita pelaajia maailmalla, joista on hyvä potentiaali tulla jatkossakin tuloja jatkosiirtojen tai esimerkiksi solidaarisuusrahojen kautta.

Morelos on ehdottomasti yksi HJK:n pelaajatarkkailutyön helmiä. Hyökkääjä löydettiin nuorena ja tuotiin ensin lainalle HJK:hon ja lopulta pysyvällä siirrolla. Morelos kasvoi Veikkausliigassa sarjan parhaaksi hyökkääjäksi ja hänestä on HJK:lle vielä iloa pitkään. Mutta kuka löysi Morelosin?

– Klubissa kyse on aina ryhmätyöstä, eli useat eri henkilöt antavat arvion pelaajasta, kuten tässäkin tapauksessa. Meillä on hyvä työnjako: usein kontaktit ja neuvottelut ovat Akin (Riihilahti) osaamista, ja pelaajien laadullinen arvio valmennuksen ja urheilujohdon heiniä, Rantala kertoi.

Rantala avasi vielä tarkemmin HJK:n pelaajatarkkailuprosessia ja uusien pelaajien löytämistä.

– Tieto mahdollisesta vahvistuksesta voi tulla monenlaisesta lähteestä. Agentit toki tarjoavat eniten pelaajia, mutta joskus tieto pelaajasta voi tulla toisesta seurasta, valmentajilta, scouteilta jne. Kyseessä voi olla myös pelaaja, jota olemme seuranneet pidemmän aikaa.

– Kun mielenkiintoinen pelaaja ilmaantuu, kaivamme kaiken mahdollisen tiedon mitä on saatavilla. Meillä on erittäin laajat tilastot suurimmasta osasta pelaajia. Tilastoja, videoita ja statistiikkaa on tarjolla valtavasti muun muassa Wyscoutin ja InStatin kautta. Lisäksi teemme tai hankimme pelaajasta myös laadullisen analyysin. Totta kai selvitämme pelaajan persoonasta niin paljon kuin mahdollista ja sitä tietoa ei juuri koskaan tilastoista saa. Meillä on iso kansainvälinen verkosto, mutta totta kai se oma ”perstuntuma” on myös tärkeä tekijä, Rantala avasi.

Voit lukea koko kysymys-vastaus-jutun HJK:n nettisivuilta.