Tiistai-iltana Stamford Bridgellä käydään yksi Mestarien liigan neljännesvälierien odotetuimmista kamppailuista, kun Valioliigan viime kauden mestari Chelsea saa vieraakseen La Ligaa johtavan Barcelonan. Joukkueilla on pitkä keskinäinen historia, ja yksi lähihistorian ikimuistoisimmista kamppailuista on kevään 2009 Mestarien liigan välierä. Tuolloin Barcelona haki Lontoosta 1-1 -tasapelin, ja meni yhteismaaleilla samoin numeroin loppuotteluun Manchester Unitedia vastaan. Se myös voitti finaalin.

Ottelu oli Chelsealle erityisen katkera ja pelaajisto olikin yhtä hellankoukkua pelin jälkeen. Rähinöinnin seurauksena Didier Drogba saikin myöhemmin UEFA:lta kolmen ja José Bosingwa kahden ottelun pelikiellon. Chelsea sai hyvityksensä kolme kautta myöhemmin, kun se voitti koko Mestarien liigan, mutta ottelun tuominneen norjalaistuomarin Tom Henning Øvrebøn uralle matsi oli lopun alkua.

– Katsotteko tätä? Tämä on häpeä! Tämä on häpeä! Tämä on v*tun häpeä, Drogba raivosi suoraan TV-kameroille turhautuneena, koska häntä ei päästetty tuomarin kimppuun.

Øvrebø jätti pelissä viheltämättä neljä erillistä rankkaria Chelsealle – toinen toistaan selkeämpiä tilanteita. Hän tunnusti sittemmin itsekin, että teki pelissä pahoja virheitä ja ratkaisi Chelsean putoamisen finaalista.

– Pelaajat tekevät paljon virheitä, valmentajat tekevät virheitä ja tuomarit tekevät virheitä. Mutta jos näitte kolme tai neljä tilannetta, joissa levitettiin käsiä, Øvrebøn esitys oli heikoin koskaan näkemäni, Chelsean valmentaja Guus Hiddink kommentoi pelin jälkeen.

Tuomareiden hotellia oli pakko vaihtaa

Kotiyleisön reaktio oli jopa niin raivostunut, että Øvrebøn tuomaritiimi siirrettiin yöksi toiseen hotelliin. Tappouhkauksia sateli.

Goalin haastattelussa Øvrebø kertoo, kuinka tuomarien kokemat paineet ovat Englannissa vielä paljon tukalammat kuin missään muualla. Vaikka niihin on tavallaan valmistautunut, voi kiihko silti yllättää. Saman ovat saaneet vuorollaan kokea huipputuomareista myös Urs Meier ja ruotsalainen Anders Frisk, joka lopetti tuomaroimisen tappouhkauksia saatuaan. Øvrebø otti hieman lunkimmin.

– Kun muistelen uraani, voin miettiä niitä 2-5 prosenttia peleistä, jotka olivat todella surkeita tai niitä 95 prosenttia, jotka olivat mahtavia. Tuomareilla on ylä- ja alamäkiä siinä missä pelaajilla ja valmentajillakin, Øvrebø tähdentää.

– On tärkeää nauttia niistäkin otteluista, jotka eivät suju ihanteellisesti. Tuomarityön erikoisuus on siinä, että taivaan ja helvetin välinen raja on todella ohut.

– Kun tuomari tekee pahan virheen todella tärkeässä ottelussa, ura voi olla ohi. Kun pelaaja tai valmentaja tekee pahan virheen, hänen uransa jatkuu siitä huolimatta.

Huippupelit loppuivat kuin seinään

Kohtalokkaan Chelsea-Barca -pelin jälkeen Øvrebø ja Drogba joutuivat kasvotusten UEFA:n kuulusteluissa. Norjalaiselle tapaaminen teki hyvää.

– Drogban reaktion voi ymmärtää, mutta sitä ei voi puolustaa. Jotkut Chelsean edustajista olivat myös hyvin ammattimaisia, Hiddink esimerkiksi.

– Drogbakin on mukava pelaaja ja herrasmies. Olimme molemmat sitä mieltä, että olisimme voineet tehdä joitain asioita toisin, Øvrebø vakuuttaa.

Øvrebøn ura jatkui vuoteen 2013 saakka Norjan pääsarjassa. Tuolloin polvivamma pakotti hänet vetäytymään kentiltä. Ura huipulla tyssäsi kuitenkin pitkälti Stamford Bridgen iltaan.

Seuraavana syksynä ei otteluita Mestarien liigassa herunut. Paluun kilpailuun Øvrebøn tiimi teki vuonna 2010 ottelussa Bayern Münchenin ja Fiorentinan välillä. Tuolloin ryhmältä meni selkeä paitsio ohi.

– Tiimilläni oli siis alla kaksi huonoa ottelua. Sen jälkeen en enää päässyt Mestarien liigaan, mutta jatkoin viheltämistä Norjassa.

Øvrebø oli tuominnut useita huippuotteluita ja oli mukana myös vuoden 2008 EM-kisoissa, mutta vuoden 2010 MM-turnaus kaatui Chelsea-Barcelona -pelin epäonnistumiseen.

– Jos se peli olisi mennyt hyvin, ehkä olisin päässyt MM-kisoihin. Peli, jossa on niin paljon epäselviä tilanteita ja sellainen reaktio pelaajilta, jättää jäljen sinua vastaan. Luulen, että se peli oli kannaltani ratkaiseva.

– Olisipa ollut hyvä, jos VAR (videotuomarijärjestelmä) olisi ollut käytössä jo siinä pelissä.

Øvrebø on siviiliammatiltaan psykologi, joten hän osaa suhtautua tuomarien kokemiin solvauksiin.

– Minun osaltani kaikki meni yleensä hyvin. Fanit kiusaavat tai kritisoivat yleensä tuomareita, oli laji sitten mikä tahansa. Minä kuitenkin ajattelen, että se vain kuuluu tuomarin elämään.

Ottelu Chelsea-Barcelona alkaa kello 21.45.