FC Lahti -ennakko 2018: Ihmetekoja ohuella materiaalilla

© Kuva: Juha Tamminen

Voita kahden hengen matka Mestarien liigan puolivälieriin!

Viime kausi

Lahti kuului viime kauden positiivisiin yllättäjiin.

Vuonna 2016 Mustat Kuhnurit sijoittuivat vaatimattomasti kahdeksanneksi, lähemmäksi karsijan paikkaa kuin europelejä. Kyseessä oli myös viisi vuotta kestäneen liigataipaleen huonoin pistesaldo (42).

Kurssi oli käännettävä, ja siinä Toni Korkeakunnaksen ryhmä onnistui.

Heti kauden 2017 alussa FC Lahti antoi osviittaa siitä, mitä seuraavina kuukausina oli luvassa. Ensimäiset viisi ottelua sujuivat tappioitta.

Toukokuussa RoPS ja KuPS olivat peräkkäisillä kierroksilla Lahtea maalin parempi, ja monien usko Kuhnureiden pelaamiseen ehti jo horjua.

Kahden koitoksen kompastus käynnisti kuitenkin 14 kierroksen tappiottoman putken, jollaiseen ei kyennyt kauden aikana yksikään toinen joukkue.

Putkeen mahtui myös kahdeksan tasapeliä, joista viisi päättyi ilman ainuttakaan syntynyttä maalia, mutta pelkästään tappioiden välttämisellä oli merkittävä vaikutus sarjataulukossa. Lahti oli mitalisijoilla pitkään.

Lähes kolme kuukautta kestänyt nousukiito koki kovan kolauksen, kun Lahti menetti liigan parhaan torjujan Aleksandr Vasjutinin sairastuvalle. Venäläisvahti pelasi loppukaudella enää yhden pelin, ja Lahti taipui tuona aikana kuuteen tappioon.

Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä lahtelaiset olivat hävinneet neljä viimeistä otteluaan, ja paikka Eurooppa-liigan karsinnoissa ei ollutkaan enää vain heidän omissa käsissään.

Pronssijoukkue Ilves kohtasi viimeisellä kierroksella IFK Mariehamnin, joka taisteli Lahden kanssa viimeisestä europaikasta. Kuhnureilla oli vastassa Helsingin IFK, joka taisteli paikastaan liigassa.

Ensimmäisen jakson jälkeen Lahti ja HIFK olivat 1-1-tasalukemissa Pyry Kärkkäisen osuttua isännille ja Pekka Sihvolan vieraille.

Toisella jaksolla korvanappiin kantautui tieto, että Ilves oli voittanut Maarianhaminassa 1-0. Tasapeli ei riittäisi Lahdelle tai HIFK:lle mihinkään.

Molemmat jahtasivat voitto-osumaa riskilläkin, mikä kostautui lopulta lisäajalle helsinkiläisille, kun Fareed Sadat pääsi läpiajoon. Tilanteeseen kirmasi vielä mukaan Santeri Hostikka, jolle Sadat pelasi viime hetkellä pallon jättäen HIFK-torjuja Tomi Mikkelssonin mahdottomaan tilanteeseen.

Hostikka siirsi pallon tyhjään verkkoon ja ryntäsi tuulettamaan Lahden kannattajien kanssa joukkuekavereidensa saattelemana. Neljäs sija oli heidän.

Valmennus

Kuva: Juha Tamminen

Viidettä kauttaan FC Lahden peräsimessä aloitteleva Toni Korkeakunnas on kokemuksiensa näköinen valmentaja.

Korkeakunnaksen tausta opettajana ja entisenä poikamaajoukkueen valmentajana näkyy myös hänen nykyisessä tekemisessään. Alemmilla sarjatasoilla ja Myllykosken Pallossa vietetyt vuodet toivat tärkeää oppia pienellä tai pienehköllä budjetilla operoimisesta, joka on myös FC Lahdessa arkipäivää. Lukuisat pelaajahankinnat olisivat jääneet tekemättä ilman Korkeakunnaksen laajaa kontaktiverkostoa.

Hammastikuistaan tunnettu ”Toke” on FC Lahden pitkäaikaisin valmentaja, jonka tulokset puhuvat puolestaan. Heti ensimmäisellä kaudellaan hän toi mastokaupungin ylpeydelle sen toisen pronssimitalin. Seuraavalla kaudella sijoitus laski pari pykälää viidenneksi ja toissa vuonna Lahti löysi itsensä sarjataulukon kahdeksannelta paikalta.

Korkeakunnaksen tavaramerkki on tarkka puolustuspelaaminen, mutta Lahden joukkueessa riittää taitoa ja älliä myös pallonhallintaan perustuvaan pelitapaan.

Viime kaudella Kuhnurit etenivät hyökkäysalueelle ottelusta riippuen joko maltilla rakentaen tai nopeilla vastahyökkäyksillä. Molemmissa oli hyvät ja huonot puolensa.

Tylsäksikin Lahden peliä luonnehdittiin, kun tasapelejä kertyi plakkariin ennätystahtia, mutta oman pään pitäminen puhtaana on aina iso plussa.

Alkavalla kaudella Lahden on oltava jälleen Korkeakunnaksen näköinen joukkue: tarkasti ja organisoidusti puolustava ryhmä, joka hyödyntää maalipaikkojen lisäksi myös yksilöidensä vahvuuksia.

Arvio

Sija: 6

Viime kauden jälkeen lähteneitä ei ole määrällisesti vaikeaa korvata, mutta heidän poissaolonsa tulee näkymään kentällä.

Puolustajien on onnistuttava säilyttämään vähintään viime kauden tasonsa, ja tällä kertaa siihen on pystyttävä ilman Vasjutinin tukea ja turvaa.

Keskikentältä löytyy riittävästi taitoa ja kokemusta pyörittämään Lahden peliä, ottelun lähestymistavasta riippumatta.

Hyökkäyspäässä Kuhnureilta on lupakin odottaa tehoja. Henri Anier ja Stenio väläyttelivät jo viime vuonna osaamistaan. Nyt myös Santeri Hostikalta odotetaan tason nostoa.

Lahden suurimmaksi ongelmaksi koituu kapea pelaajarinki. Varsinkaan puolustusosasto ei kestä pidempiä poissaoloja.

Vähintään kaksi ottelua kestävä euroseikkailu tuo myös mukanaan omat haasteensa.

Tärkein pelaaja – Aleksi Paananen

Kuva: Juha Tamminen

Aleksi Paanasen merkitys FC Lahdelle ei näy tilastoissa.

”Diego”-lempinimeä kantava Paananen on Kuhnureiden keskikentän sydän, joka liikkuu ja syöttää fiksusti.

Monet Lahden hyökkäykset kulkevat tavalla tai toisella hänen kauttaan. Paananen luo välejä joukkuekavereilleen omilla juoksuillaan tai syötöillään, joista jokaisella on peliä edistävä tarkoitus.

Hän on 199 sarjaottelullaan Lahden toiseksi kokenein pelaaja heti konkari Mikko Hauhian jälkeen.

Tiesitkö tämän?

Lahden kapteeni Mikko Hauhia on saanut lempinimen ”Teräsmies” hyvästä syystä.

Hän on ollut edellisen kerran poissa FC Lahden avauskokoonpanosta vuonna 2013, ja silloinkin pelikiellon takia.

Hauhia on nyt pelannut 141 liigaottelua putkeen ilman vaihtokomennuksia tai loukkaantumisia.

Kokoonpanolista

# venajaPelaaja Aleksandr Vasjutin Positio MVPelipaikka MaalivahtiIkä 4.3.1995
1makedoniaDamjan SiskovskiMVMaalivahti18.3.1995
12suomiSanteri PakkanenMVMaalivahti7.5.1998
31suomiJoona TiainenMVMaalivahti7.5.2000
0suomiJoona HallaMVMaalivahti12.7.1998
6kroatiaIgor JovanovicKPToppari3.5.1989
5venajaArtem VyatkinKPToppari5.3.1996
24suomiPaavo VoutilainenKPToppari25.2.1999
15sierra-leoneHassan SesayVPVasen laitapuolustaja22.10.1987
3suomiMikko Hauhia (C)OPOikea laitapuolustaja3.9.1984
23suomiKalle TaimiOPOikea laitapuolustaja27.1.1992
0suomiOPOikea laitapuolustaja9.8.1999
80viroArtjom DmitrijevKKKeskikentän keskusta14.11.1988
19suomiAleksi PaananenKKKeskikentän keskusta25.1.1993
8suomiXhevdet GelaKKKeskikentän keskusta14.11.1989
28suomiOskari KekkonenKKKeskikentän keskusta24.9.1999
73venajaPavel OsipovKKKeskikentän keskusta28.1.1996
18suomiTeemu JänttiKKKeskikentän keskusta2.3.2000
34suomiEemeli VirtaKKKeskikentän keskusta28.9.2000
22suomiLoorents HertsiOKKKeskikentän oikea laita13.11.1992
16suomiSanteri HostikkaVHVasen laitahyökkääjä30.9.1997
14viroHenri AnierKHKeskushyökkääjä17.12.1990
9brasiliaStenioKHKeskushyökkääjä29.6.1994
7suomiFareed SadatKHKeskushyökkääjä10.11.1998
20suomiIrfan SadikKHKeskushyökkääjä12.1.1999
17suomiTomi KultKHKeskushyökkääjä4.7.2000

Pelaajasiirrot – lähteneet

Mikko Kuningas (FC Inter) – Luumäen lahja suomalaiselle jalkapallolle lähti etsimään uusia haasteita Turusta.

Joona Tapani (FC Haka) – Vähälle peliajalle liigaringissä jäänyt keskikenttäpelaaja Tapani, 21, siirtyi Valkeakoskelle pelaamaan Ykköstä.

Marko Simonovski (Sepsi Sfântu Gheorge, Romania) – Viime vuoden paras maalintekijä viipyi Suomessa vain yhden kauden.

Miikka Mujunen (TPS) – 21-vuotias maalivahtilupaus lähti kilpailemaan peliajasta Turun nousijajoukkueeseen.

Pavel Nazimov (ilman seuraa) – Zenitin kasvatin näytöt jäivät varsinkin loppukaudesta vähiin, eikä jatkosopimusta syntynyt. Kävi talvella RoPS:n testattavana.

Drilon Shala (ilman seuraa) – Paha polvivamma pilasi Lahti-ikonin viime kauden. Missä ura jatkuu, jos on jatkuakseen?

Pyry Kärkkäinen (ilman seuraa) – Hienon uran Suomen kentillä tehnyttä puolustajaa ei löydy enää tällä kaudella Lahden pelaajalistalta.

Hendrik Helmke (ilman seuraa) – Aiempina vuosinaan Veikkausliigassa ihastuttanut brasilialais-saksalainen ei ollut enää samanlainen pelote kuin ennen.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Aleksandr Vasjutin (Zenit, Venäjä) – Aivan kauden kynnyksellä Lahtipääsi Zenitin kanssa sopimukseen siitä, että Vasjutin jatkaa yhä lainalla Lahdessa. Erittäin tärkeä hankinta kauden kynnyksellä. Lainasopimus kestää kesäkuun loppuun.

Damjan Siskovski (FK Rabotnicki, Makedonia) – Makedonian A-maajoukkuerinkiin kuuluvan Siskovskin, 23, tehtävänä on täyttää Vasjutinin valtaisat saappaat. Torjunut urallaan jo lähes sadassa ammattilaisottelussa. Omaa myös muutaman ottelun verran kokemusta Eurooppa-liigan karsinnoista.

Artjom Vjatkin (Pietarin Zenit) – 22-vuotias toppari yhteistyöseura Zenitin reservijoukkueesta. Silmävamma pilannut talvikauden, mutta minuutteja on luvassa.

Xhevdet Gela (HIFK) – Kokenut keskikenttäpelaaja Gela, 28, palaa parin Helsingissä vietetyn vuoden jälkeen Lahteen. Kuului HIFK:ssa runkopelaajiin.

Teemu Jäntti (PKKU) –Keskikentällä viihtyvä, ikäluokkansa maajoukkueen vakiokasvo solmi Lahden kanssa 1+2-vuotisen sopimuksen. Jäntti, 18, kävi viime kesänä näytillä Italian Serie A:n SPAL:ssa.

Eemeli Virta ja Tomi Kult – Molemmat harjoitelleet FC Lahden edustusjoukkueessa viime kesästä lähtien. Marraskuussa keskikenttäpelaaja Virralle lyötiin käteen kahden vuoden sopimus ja hyökkääjä Kultille kauden diili.

 

Ville Liimatta

Voita kahden hengen matka Mestarien liigan puolivälieriin!