IFK Mariehamn -ennakko 2018: Kovia vahvistuksia ja kysymysmerkkejä

© Kuva: Juha Tamminen

Viime kausi

Kaudella 2016 Veikkausliigan mestaruutta sensaatiomaisesti juhlinut IFK Mariehamn taisteli viime vuonna viimeiseen asti paikasta europeleissä, mutta jäi harmittavan pienellä erolla viidenneksi, FC Lahden taakse.

Tutulla pelisapluunalla viime kauteen lähtenyt IFK välttyi pahoilta tappioputkilta, mutta se onnistui parhaimmillaankin voittamaan vain kaksi sarjaottelua putkeen.

Heinäkuussa IFK Mariehamn pääsi pelaamaan historiallisesti Mestarien liigan toisella karsintakierroksella. Kyyti oli kuitenkin kylmää, sillä Kasper Hämäläisen edustama Puolan suurseura Legia Varsova kuritti Grönvittiä yhteismaalein 9-0.

Saarelaisten peli kulki parhaiten kesäkuun tienoilla ja kauden viimeisillä kierroksilla, jolloin se tosin koki myös kohtalokkaimmat tappionsa.

Kauden viimeisellä ja ratkaisevalla kierroksella pronssijoukkue Ilves kävi hakemassa Maarianhaminasta 1-0-vierasvoiton. Toisaalla FC Lahti voitti Helsingin IFK:n Santeri Hostikan lisäajan maalilla 2-1 ja varmisti paikkansa Eurooppaan paremman maalieron turvin.

Valmennus

Kuva: Juha Tamminen

Maarianhaminassa luotetaan omiin poikiin. Grönvittin paidassa 2000-luvun alkupuolella pelannut Peter Lundberg nimettiin joukkueen apuvalmentajaksi vuonna 2012. Lundberg toimi neljän vuoden ajan legendan statuksen omaavan Pekka Lyyskin apuvalmentajana. Kaksikon yhteistyö huipentui syksyllä 2015, kun IFK päihitti Suomen Cupin loppuottelussa FC Interin 2-1 Diego Assisin maaleilla.

Pian Cup-juhlien jälkeen Lyyski ilmoitti päättävänsä valmentajan uransa, ja päävastuu siirtyi Lundbergille, joka sai avukseen arvostetun ja kokeneen Kari Virtasen.

Lyyski jätti taakseen massiiviset saappaat täytettäväksi, mutta myös hyvin toimivan joukkueen, jota vahvistettiin fiksusti ja maltilla.

IFK Mariehamn pelasi Lundbergin ja Virtasen johdolla erittäin kurinalaisella ja hyökkäyssuuntaan pelkistetyllä tyylillä, jossa puolustuksen keskushahmoilla ja nopeilla hyökkääjillä oli äärimmäisen tärkeä rooli.

Saarelaiset päästivät mestaruuskauden aikana vain 25 maalia. Vastustajan verkkoja se heilutti vain noin 1,2 kertaa peliä kohden, mutta tässä tapauksessa puolustus oli paras hyökkäys.

Viime kaudella joukkueen ongelmaksi koituivat lukuisat ottelut, joita IFK ei yksinkertaisesti onnistunut kääntämään voitoiksi sekä huomattavasti heikentynyt puolustuspelaaminen, johon Lundberg ja kumppanit tuntuivat löytävän ratkaisun vasta kauden jälkimmäisellä puoliskolla.

Apuvalmentaja Virtanen siirtyi viime kauden jälkeen sivummalle, ja nyt Lundbergin aisaparina toimii niinikään seuran entinen pelaaja Daniel Norrmén, joka siirtyi miesten edustusjoukkueen valmennusryhmään toimittuaan kauden 2015 IFK:n naisten päävalmentajana.

Arvio

Sija: 7

Lundberg ja kumppanit kamppailevat alkavalla kaudella samojen ongelmien kanssa kuin edeltävälläkin sesongilla. Puolustuspelaaminen on saatava kuntoon jo varhaisessa vaiheessa, mutta nyt se on tehtävä reippaasti muuttuneella ryhmällä.

Joukkueessa jatkaa toki monta viime vuosien luottonimeä, jotka tietävät, mitä Lundberg odottaa pelaajiltaan. Vahvistuksia on haettu totuttuun tyyliin länsinaapuri Ruotsista, ja varsinkin hyökkäyspäässä on tänä vuonna kosolti taitoa.

Hyökkäysosasto voi myös koitua IFK:n murheeksi. Kuka tekee maalit, jos elintärkeä Aleksei Kangaskolkka loukkaantuu? Viime kaudella sarjan maalipörssin voittanut Kangaskolkka teki yli kolmasosan IFK:n maaleista.

Uusien nimien on onnistuttava heti. Vaihtopenkillä vuoroaan odottavat nälkäiset nuorukaiset, joiden varaan taistelua europaikoista ei voi laskea, vaikka se ihailtavaa olisikin.

Nuori on myös IFK Mariehamnin maalivahtiosasto. Keskellä viime kautta ykköstorjujaksi nousseella Marc Nordqvistillä on vyöllään 20 ikävuotta ja kahdeksan Veikkausliigan ottelua. Syksyllä apuun hälytettiin Kakkosen Salon Palloilijoissa pelannut Anton Lepola, jolla on ikää 21 vuotta.

IFK:n maalivahtitilanne on Veikkausliigan ja suomalaistorjujien kannalta mieleinen asetelma, mutta toivottavasti saarelaisten budjettiin on varattu siivu myös oppirahojen maksamista varten.

Tärkein pelaaja – Kristian Kojola

Kuva: Juha Tamminen

Pelipaikallaan Veikkausliigan eliittiin lukeutuva puolustaja Kojola, 31, on tärkein palanen IFK:n keskiakselissa.

Hän kantaa pelaajista suurimman vastuun puolustuksen organisoinnissa.

Kojolan merkitys korostyy myös silloin, kun IFK lähtee hitaampiin hyökkäyksiin. Hän kierrättää palloa oikealla rytmillä ja uskaltaa toimittaa pelivälineen tilaisuuden tullen keskikentälle, taitavammille kavereille.

IFK:n prässätessä ylhäällä Kojola vastaa siitä, että välit eivät kasva. Kokemukseltaan ja pelinlukutaidoltaan lähes korvaamaton pelaaja Maarianhaminan ryhmässä.

Tiesitkö tämän?:

IFK Mariehamn saattaa saada ensi vuonna mielenkiintoisen paluumuuttajan.

Huuhkajien entinen keskikenttäpelaaja Daniel Sjölund kertoi taannoin Nya Ålandin haastattelussa, että hänen unelmansa on lopettaa uransa kasvattajaseurassaan IFK Mariehamnissa, josta hän lähti maailmalle vuonna 1999.

Sjölundilla, 34, on vuosi jäljellä sopimuksessaan ruotsalaisen Norrköpingin kanssa.

West Hamin ja Liverpoolin organisaatioissa pelannut Sjölund ei ole koskaan pelannut Suomen pääsarjassa, joten hän saattaa saada debyyttinsä Veikkausliigassa kunnioitettavassa 35 vuoden iässä.

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
91suomiOskari ForsmanMVMaalivahti28.1.1988
1suomiMarc NordqvistMVMaalivahti1.6.1997
30suomiDan SjöblomMVMaalivahti8.11.1982
3hollantiRick KettingKPToppari15.1.1996
20hollantiRobin BuwaldaKPToppari17.8.1994
4ruotsiTarik HamzaKPToppari23.2.1997
6suomiPetter HemmingKPToppari17.2.1999
23australiaDylan MurnaneVPVasen laitapuolustaja18.1.1995
13suomiLassi JärvenpääOPOikea laitapuolustaja28.10.1996
16suomiAapo MäenpääOPOikea laitapuolustaja14.1.1998
20suomiDaniel SjölundPKKPuolustava keskikenttä22.4.1983
31suomiKeaton IsakssonKKKeskikentän keskusta21.4.1994
19suomiJoel KarlströmKKKeskikentän keskusta17.5.2001
22suomiGustav BackalidenKKKeskikentän keskusta15.9.1997
15keniaAmos EkhalieVKKKeskikentän vasen laita8.7.1988
9ruotsiSimon SilverholtVKKKeskikentän vasen laita17.6.1993
17suomiRobin SidVKKKeskikentän vasen laita21.9.1994
21ruotsiHampus LönnVKKKeskikentän vasen laita29.10.1991
8skotlantiRobbie CrawfordHKKHyökkäävä keskikenttä19.3.1993
7suomiRiku SjöroosVHVasen laitahyökkääjä10.3.1995
14suomiAristote MbomaKHKeskushyökkääjä30.6.1994

Pelaajasiirrot – lähteneet

Albin Granlund (Örebro, Ruotsi) – Mestaruuskauden jälkeen A-maajoukkueeseen noussut laitapuolustaja Granlund, 28, sai viimein kaipaamansa siirron ulkomaille.

Robbin Sellin (IK Brage, Ruotsi) – Viime kauden tähtipelaajin lukeutunut Sellin, 27, purki sopimuksensa viime vuoden lopulla ja palasi kotimaahansa perhesyistä.

Bobbie Friberg da Cruz (lopettanut) – Neljäs kausi jäi Friberg da Cruzin viimeiseksi Maarianhaminassa. Ruotsalaispuolustaja iski ainoan osumansa IFK:lle mestaruuskauden viimeisessä ottelussa Ilvestä vastaan. Toimii nykyään Ruotsin toisella sarjatasolla, Superettanissa, pelaavan Assyrinskan päävalmentajana.

Jani Lyyski (lopettanut) – Seuran oma kasvatti ja ikoni päätti uransa siellä, missä se alkoikin. Pitkäaikainen kapteeni ja luottotoppari pelasi 342 virallista ottelua IFK:n riveissä.

Kuva: Juha Tamminen

Tommy Wirtanen (FC Åland) – Toinen seuran oma kasvatti ja jokapaikanhöylä. Lyyskin kanssa seuraa Kakkosesta pääsarjaan nostamassa ollut Wirtanen, 35, pelasi 286 virallista ottelua Grönvittin paidassa. Kivenkova vahvistus Kolmoseen.

Anthony Dafaa (FC Haka) – Kenian maajoukkueessakin esiintynyt keskikenttäpelaaja Dafaa, 29, siirtyi Valkeakoskelle.

Rezgar Amani (FC Åland) – Hyökkäyspäässä viihtyvä Amani, 25, palaa Ålandiin

Andreas Vaikla (Kristiansund, Norja) – Kanadassa syntynyt virolaisvahti Vaikla, 21, siirtyi Norjan pääsarjaan Eliteserieniin.

Filip Hlúpik (1.FK Pribram, Tšekki) – Loppukauden IFK:ssa pelannut tšekkipeluri jatkaa uraansa kotimaansa toisella sarjatasolla.

Brian Span (Västerås SK, Ruotsi) – 26-vuotias yhdysvaltalaislaituri siirtyi Ruotsin kolmannelle sarjatasolle.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Ivan Tatomirović (RoPS) – HJK:sta ja RoPS:sta tuttu serbialaistoppari teki 2+1-vuotisen sopimuksen saarelaisten kanssa.

Julio Cesar Fernandes (Estanciano EC, Brasilia) – 21-vuotias hyökkääjä saapui Maarianhaminaan kotimaansa neljänneltä sarjatasolta.

Thomas Mäkinen (AS Renate, Italia) – Seuran oma kasvatti, keskikentällä operoiva Mäkinen, 21, palaa kotiin Italiassa vietetyn vuoden jälkeen.

Anton Lepola (SalPa) – Syksyllä Kakkosesta apuun hälytetty maalivahti Lepola, 21, sai kahden vuoden sopimuksen.

Pontus Åsbrink (IK Frej, Ruotsi) – Talven mielenkiintoisimpia vahvistuksia. Ikää on vasta 25 vuotta, mutta tehnyt jo pitkän uran Ruotsissa, Allsvenskanissa ja Superettanissa. Pystyy pelaamaan molemmilla laidoilla ja tarvittaessa keskemmällä.

Nicklas Maripuu (Jacksonville Armada, Yhdysvallat) – Toinen nuori, mutta kokenut ruotsalaispelaaja. Maripuu, 26, on kiertänyt kotimaassaan useita seuroja ja saapuu saarelle Yhdysvalloista Jacksonville Armadasta, joka pelaa NASL:n välivuoden aikana Pohjois-Amerikan neljännellä sarjatasolla.

Dan Sjöblom (Dalen-KFF, Ruotsi) – Palaa länsinaapurin paikallissarjoista kolmosvahdiksi

Dylan Murnane (Konsgvinger IL, Norja) – Jälleen yksi mielenkiintoinen hankinta IFK Mariehamnilta. Australialaisen laitapuolustaja Murnanen, 23, siirto Norjan kakkostasolta Veikkausliigaan huomioitiin myös tunnetun jalkapallolehti FourFourTwon australiankielisessä versiossa.

Simon Silverholt (GAIS, Ruotsi) – Päävalmentaja Lundberg kertoi Silverholtin, 24, siirron jälkeen joukkueensa olevan valmis. Laitapelaajalta löytyy kokemusta Allsvenskanista ja Superettanista.

 

Ville Liimatta