Ilves-ennakko 2018: Tähdet lähtivät – Edessä Jarkko Wissin suurin haaste

© Kuva: Juha Tamminen
Nappaa riskitön veto tai talletusbonus HJK:n uudesta alusta!

Viime kausi

Ensi viikolla 87 vuotta täyttävälle Tampereen Ilvekselle veikkausliigakausi 2017 oli menestystarina. Kausi päättyi kolmanteen sijaan ja toi seuralle sen ensimmäiset pääsarjamitalit 32 vuoteen – eli samalla ensimmäisen mitalisijan Veikkausliigan historiassa.

Ilveksen menestyksen avain oli sen pitävässä alakerrassa. Joukkue teki sarjassa vasta kahdeksanneksi eniten maaleja, mutta puolustus oli kolmanneksi pitävin.

Toinen hatunnoston arvoinen suoritus oli tasaisuus. Ilves vietti koko kauden sarjataulukon ylemmällä puolikkaalla piipahtaen pahimmillaan sijalla kuusi toukokuussa. Se ei kuitenkaan kertaakaan hävinnyt kolmea ottelua peräkkäin. Etenkin syyskausi oli vakuuttavaa tekemistä, sillä kauden seitsemästä tappiosta kuusi tuli jo kauden ensimmäisellä puoliskolla.

Henkisestä vahvuudesta ja puolustuspelin pitävyydestä johtoasemassa kertoo se, että Ilveksen 15 voitosta 13 tuli yhden maalin erolla. Melkoinen työnäyte oli sekin, että kauden viimeisissä kuudessa ottelussa Ilveksen verkkoon tehtiin vain yksi maali. Voittamatta Ilvekseltä jäi Veikkausliigassa 2017 ainoastaan HJK ja Inter.

Myös Suomen Cupissa Ilves kunnostautui. Ilves voitti cupissa kuusi ensimmäistä otteluaan, ja pysähtyi vasta välierissä HJK:ta vastaan (0-1 -tappio).

Ilveksen pelaajiston suurimpia onnistujia olivat 15 maalillaan Veikkausliigan maalipörssin kakkoseksi sijoittunut Tuco sekä keskikentän pohjan luuta Reuben Ayarna, joka voitti IS:n tähtipelaaja -palkinnon.

Valmennus

Huhtikuussa 46 vuotta täyttävä Jarkko Wiss on valmentajana yhä verrattain nuori ja vihreä, mutta tähän saakka annetut näytöt ovat olleet sen verran hyviä, että tulevaisuus näyttää kirkkaalta.

Kuva: Juha Tamminen

Viime vuoden pronssi oli Wissiltä niin hyvä työnäyte, että jos Ilves yltää tällä kaudella edes lähelle samanlaista saavutusta, luulisi suurempien ja rahakkaampien seurojen hiljalleen kiinnostuvan. Ilveksen onneksi Wissin sitoutumisen aste on korkea, ja miehellä on tamperelaisseuran kanssa viime kesänä solmittu, vuoteen 2020 jatkuva työsopimus.

Tammelan stadionin vieressä lapsuusvuotensa viettänyt Wiss tunnetaan ennen kaikkea hyvänä nuorten pelaajien kehittäjänä. Ennen kuin hän aloitti Ilveksen valmentajana kaudella 2016, Wiss oli valmentanut Suomen alle 17- ja alle 19-vuotiaiden maajoukkueita. Hänellä on siis erittäin hyvät pohjatiedot Suomen lahjakkaimmista junioreista.

Nelinkertainen suomenmestari ja 45 A-maaottelua pelannut Wiss pelasi uransa aikana muun muassa TPV:ssä, HJK:ssa ja Tampere Unitedissa, sekä Norjassa ja Skotlannissa. Kovaotteisella ja -potkuisella keskikenttäpelaajalla oli aina asenne kunnossa, ja samaa urheilullisuutta hän on onnistunut kylvämään omiinkin pelaajiinsa.

Wissin papereissa puolustus tulee ennen hyökkäystä, ja tämän on oltava lähtökohta uudellakin kaudella. Pelaajamateriaali on nimittäin lähtökohtaisesti viime kautta heikompi. Ilveksestä lähtivät lähes kaikki eturivin pelaajat, ja uhkana on, että Matias Ojalaan, Niklas Jokelaiseen ja Eero Hyökyvirtaan kohdistuvat odotukset ovat aivan liian suuria. Wissin pelaajien kehitystaitoja kysytään tällä kaudella enemmän kuin aiemmin.

Arvio

Sija: 5

Vaikka Ilves mahtuikin viime kaudella sarjan kärkikolmikkoon peräti seitsemän pisteen erolla sarjan neloseen, ei tällä kaudella mitalitoiveita elätellä kuin korkeintaan jossain syvällä seuran sisimmässä. Lähtijöiden taso ja määrä on yksinkertaisesti aivan liian kova, ja joukkuetta joudutaan rakentamaan uudestaan monilta avainpaikoilta.

Ilveksen alkukauden sarjaohjelma on erittäin vaativa. Mikäli startista tulee odotetun vaikea ja tamperelaiset asemoituvat sarjataulukon häntäpäähän, Wissin psykologisia taitoja kysytään oikein toden teolla. Kuinka nuoret vastuunkantajat pystyvät käsittelemään pettymyksiä, kun kenttäpelaajista ei löydy ainuttakaan yli 30-vuotiasta rutinoitunutta johtajatyyppiä? Yli 25-vuotiaatkin ovat erittäin harvassa.

Materiaalin leveyttä kysytään siksikin, että Ilves pelaa tällä kaudella 27 vuoden tauon jälkeen myös europelejä. Vaan ovatko Ojala ja muut nuoret tulokkaat jo valmiita vastuurooliin?

23-vuotias keskikentän ja puolustuksen monitoimimies on ”ikäistään vanhempi pelaaja”, sillä hän debytoi Veikkausliigassa jo kahdeksan vuotta sitten, 15 vuotta ja 5 kuukautta nuorena. Ojala on edelleen Veikkausliigan historian nuorin debytantti. Sittemmin taannoinen superlupaus haki kokemuksia maineikkaan Hamburger SV:n organisaatiosta, mutta kehitys alkoi hidastua – osin mykoplasmankin takia – jo ennen U21-maajoukkueikää.

Ojalan ohella paljon odotetaan myös Ilveksen uusilta senegalilaisilta. Tampereella ollaan kädet kyynärpäitä myöten ristissä, että hankinnat onnistuvat, mutta täytettäväksi jääneet saappaat ovat valtavan suuret. Mikäli scouttaus ei johda toivottuun lopputulokseen, voi Ilveksen raapiminen olla tällä kaudella hentoa kutittelua.

Edessä on edellisvuotta vaikeampi kausi, ja etenkin maalinteko voi olla melkoista tervanjuontia. Wissin valmennuskykyjen ja sopivan laadukkaan alakerran pitäisi kuitenkin pitää huolta ottaa siitä, ettei putoamispeikko kuiskuttele missään vaiheessa kautta korvaan. Todennäköisimmin Ilves taistelee sijoituksista sarjan tasaisessa keskikastissa. Ylempään sellaiseen se nousee, mikäli lahjakkaiksi tiedetyistä nuorista useampi kehittyy jopa toivottua nopeammalla aikataululla.

Tärkein pelaaja – Mika Hilander

Kuva: Juha Tamminen

34-vuotias Mika Hilander on viettänyt kolmea KuPS:n kautta lukuun ottamatta koko peliuransa Pirkanmaalla. Ilves on veräjänvartijan kasvattajaseura, ja Hilander sitä myöten Antti Hynysen lopetettua myös Ilveksen itseoikeutettu kapteeni.

Hieman varttuneemmalla iällä pääsarjatason eliittivahdiksi kypsynyt Hilander pääsi vuonna 2016 pelaamaan Suomen A-maajoukkueessakin. Tie huipulle oli kuitenkin erittäin hidas, sillä hän joutui tyytymään vuosikausien ajan kakkosvahdin rooliin Tampere Unitedin suvereenin ykköstorjujan Mikko Kavénin varjossa.

Viime kaudella Hilander pelasi peräti 14 nollapeliä ja jakoi lukemalla Veikkausliigan nollapelitilaston ykköspaikan HJK:n Thomas Dähnen kanssa. Tällä kaudella Hilanderin hyvää maalivahtipeliä tarvitaan entistäkin kipeämmin, sillä Ilves lienee lähtökohtaisesti viime kautta useammin otteluissaan ottavana osapuolena.

Hilanderin merkitys on Ilveksen tämän kauden joukkueessa kaksin verroin suurempi, sillä kapteenina ja joukkueen ainoana yli 30-vuotiaana pelaajana hän on myös roolimalli ja suunnannäyttäjä vasta teinipojista aikuisiksi kasvaneille pelaajan aluille.

Tiesitkö tämän?

Ilves on pelannut historiansa saatossa europeleissä toistaiseksi vasta viisi otteluparia, mutta arpa on heittänyt sen vastustajiksi todella nimekkäitä seuroja. Tampereella on nähty niin Feyenoord, Juventus, Glasgow Rangers kuin AS Romakin. Ainoan otteluparivoittonsa Ilves on ottanut pohjoisirlantilaisesta Glenavonista vierasmaalisäännöllä.

Ratinan stadionin yleisöennätys (24 000 katsojaa) jalkapallossa on juuri Juventusta vastaan vuonna 1984 pelatusta ottelusta, jonka maineikas italialaisseura voitti maalein 4-0.

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1suomiMika Hilander (C)MVMaalivahti17.8.1983
12suomiJohannes LuukkanenMVMaalivahti30.3.1999
32suomiMatias RiikonenMVMaalivahti24.2.2002
16suomiTatu MiettunenKPToppari24.4.1995
3suomiDiogo TomásKPToppari31.7.1997
13ghanaBaba MensahKPToppari20.8.1994
24suomiRoope HuhtalaKPToppari21.6.2000
60ghanaDavid AddyVPVasen laitapuolustaja21.2.1990
15suomiMikael AlmenVPVasen laitapuolustaja8.3.2000
4suomiFelipe AspegrenOPOikea laitapuolustaja12.2.1994
22suomiTariq KaziOPOikea laitapuolustaja6.10.2000
10suomiLauri Ala-MyllymäkiKKKeskikentän keskusta4.6.1997
14suomiTuure SiiraKKKeskikentän keskusta25.10.1994
6suomiMatias OjalaKKKeskikentän keskusta28.2.1995
5brasiliaJairKKKeskikentän keskusta3.8.1994
-nigerYusif Daouda MoussaKKKeskikentän keskusta4.9.1998
8suomiIiro JärvinenHKKHyökkäävä keskikenttä3.11.1996
25senegalEmile Paul TendengHKKHyökkäävä keskikenttä31.12.1992
23suomiNaatan SkyttäHKKHyökkäävä keskikenttä7.5.2002
21suomiJanne-Pekka LaineHKKHyökkäävä keskikenttä25.1.2001
9suomiIlari MettäläVHVasen laitahyökkääjä26.4.1994
29suomiSanteri HaaralaOHOikea laitahyökkääjä17.12.1999
17suomiAleksi TarvonenOHOikea laitahyökkääjä19.7.1994
7ghanaSamuel AfumKHKeskushyökkääjä24.12.1990
26norsunluurannikkoTiemoko FofanaKHKeskushyökkääjä22.10.1999
28suomiJesse HuhtalaKHKeskushyökkääjä21.6.2000
18suomiEemeli RaittinenKHKeskushyökkääjä3.2.2000

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Juha Tamminen

Antti Hynynen (lopetti) – 33-vuotias Ilveksen oma kasvatti lopetti pelaajauransa viime kauteen, voitettuaan komeasti uransa seitsemännen veikkausliigamitalin. Laitapakki aloitti pääsarjauransa Jarkko Wissin seurakaverina Tampere Unitedissa ja lopetti sen Wissin valmentaman joukkueen kapteenina. Jättää taakseen merkittävän rutiinivajeen.

Jaakko Juuti (lopetti) – Ilveksen kanssa Kakkosesta Veikkausliigaan noussut laitalinkki pani pillit pussiin 30-vuotiaana.

Marco Matrone (lopetti) – 30-vuotias Italiassa syntynyt, mutta Suomea nuorisomaajoukkueissa edustanut Matrone pelasi Veikkausliigaa neljässä eri seurassa, mutta vaihtoi jalkapalloilun kiinteistönvälittäjän uraan.

Reuben Ayarna (SJK) – 33-vuotias ghanalainen oli Ilveksen viime kauden kenties tärkein pelaaja. Arvostuksesta yli seurarajojen kertoo se, että keskikenttäpelaaja vastaanotti syksyllä IS:n tähtipelaaja-palkinnon. Iso kaappaus seinäjokisilta.

Kuva: Juha Tamminen

Emile Paul Tendeng (SJK) – 25-vuotias senegalilainen siirtyi Ayarnan kanssa yksissä tuumin SJK:hon. Syöttökone valittiin vuonna 2016 Veikkausliigan parhaaksi pelaajaksi, eikä huono ollut viime sesonkikaan. Oli vuotta aiemmin myös HJK:n tähtäimessä, mutta päätyi nyt SJK:n projektin runkopelaajaksi.

Kuva: Juha Tamminen

Ariel Ngueukam (HJK -> AL-Khor) – 29-vuotias ”Tuco” siirtyi qatarilaiseen Al-Khoriin käyttäen mestarijoukkue HJK:ta välietappinaan. Verkkoja kamerunilaishyökkääjä oli heiluttanut aiemmin jo Lahdessa ja SJK:ssakin, mutta viime kaudella Ilveksesssä syntyneet 15 maalia oli uran selvästi paras saldo. Vuonna 2014 IFK Mariehamnin toppari Bobbie Friberg da Cruzin hengen pelastaneen ”Mannerheimin” tehoja ei ole helppoa paikata.

Antti Kuusinen (TamU) – 19-vuotias kolmosvahti lähti hakemaan peliminuutteja Kakkosesta.

Youness Rahimi (FC Honka) – HJK-kasvatti on kiertänyt hakemassa peliminuutteja ja läpimurtoa HIFK:ssa, SJK:ssa ja viimeksi Ilveksessä. Viime kauden kolme maalia ja reilut 1 000 peliminuuttia eivät täyttäneet odotuksia, joten laituri palaa Honkaan, jossa hän vietti jo kaudet 2012-2013.

Kuva: Juha Tamminen

Teemu Penninkangas (FC Inter) – 25-vuotias isokokoinen laitapuolustaja on edennyt pienin harppauksin kohti kansallista eliittiä, ja viime kaudellakin hän lukeutui Ilveksen onnistujiin. Kova värväys Interiltä.

Antti Koskinen (FC Stadlau, Itävalta) – 29-vuotias kokenut veikkausliigapuolustaja jatkaa uraansa Itävallan kolmannella sarjatasolla.

Thomas Agyiri (?) – Ilves ei käyttänyt ghanalaisen sopimuksessa ollutta jatko-optiota.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Juha Tamminen

Tuomas Rannankari (KuPS) – 26-vuotias laitapuolustaja lukeutuu Ilveksen tärkeimpiin hankintoihin. Kaksi A-maaotteluakin pelannut KuPS-kasvatti on hakenut kokemuksia Hollannista ja Saksasta, ja häneltä odotetaan paljon niin puolustus- kuin hyökkäyssuuntaankin.

Kuva: Juha Tamminen

Matias Ojala (PS Kemi) – Ikää 23, mutta veikkausliigadebyytistä pian jo kahdeksan vuotta. Ojala aloitteli uraansa kymppipaikalla, mutta on sittemmin kiertänyt keskikentän jokaisella paikalla ja asemoitunut viime aikoina entistä enemmän oikeaksi laitapakiksi. Taistelee näillä näkymin Ilveksessäkin peliminuuteista lähinnä Felipe Aspegrenin kanssa.

Ilari Mettälä (TPS) – Pitkänhuiskea laituri ratkaisi maalillaan TPS:n sarjanousun, mutta vaihtoi siitä huolimatta maisemaa. Maaliahne Mettälä on molempijalkainen pelaaja, joka oli sairastuvalla lähes kauden alkuun asti, eikä pelannut Ilveksen Suomen Cup -otteluissa lainkaan. Kilpailutilanne 23-vuotiaan pelaajan omalla tontilla oikealla laidalla ei ole kovin ankara, mutta Mettälä joutuu tekemään töitä vallatakseen ruudun itselleen.

Eero Hyökyvirta (HIFK) – 19-vuotias HJK-kasvatti kuuluu suurlupauksien kategoriaan. Hyökyvirta on Suomen poikamaajoukkueista erittäin tuttu pelimies, mutta viime vuodet ura on polkenut hieman paikallaan. Veikkausliigadebyytti yhä tekemättä. Hakee pelipaikkaa keskikentän pohjalta, mutta kilpailutilanne on kova.

Jusif Ali (Klubi 04) – 17-vuotias laitahyökkääjä oli viime kaudella nostamassa Klubi 04:ää Ykköseen. Vaihdosta yllättävänkin paljon minuutteja?

Kuva: Juha Tamminen

Diogo Tomas (FC Haka) – 20-vuotias Ilves-kasvatti oli viime kaudella yksi Hakan parhaista pelaajista. Esiintynyt vahvasti harjoituskaudella ja taistelee tosissaan pelipaikasta Ilveksen keskuspuolustuksessa. Vastuu kasvaa ghanalaisen Baba Mensahin jouduttua pitkälle sairauslomalle.

Abdoulaye Ba (ASC Diaraf, Senegal) – Monipuolisesta vasurista toivotaan ”uutta Tendengiä”. 24-vuotias Ba on pelannut toistaiseksi vain Senegalin omassa sarjassa, mutta on käväissyt myös Senegalin A-maajoukkueessa. Käyttökelpoinen useilla eri pelipaikoilla hyökkäävässä roolissa.

Issa Thiaw (ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Romania) – 25-vuotias keskikenttäpelaaja sai Ilvekseen sopimuksen vain reilu viikko ennen sarjan alkua, parin viikon testijakson jälkeen. Senegalilaisen pelipaikka löytynee keskikentän keskustan kolmiosta.

 

Heikki Kuparinen

» Katso Veikkausliigan kaikki ottelut suorana Ruudusta!

Nappaa riskitön veto tai talletusbonus HJK:n uudesta alusta!