TOP-5: Tässä Huuhkajien tulevat vastuunkantajat – seuraa näitä Veikkausliiga-nuorukaisia

© Kuva: Juha Tamminen

Enää kaksi yötä, ja sitten se alkaa: Veikkausliiga 2018.

Sarjan tähdistä muille maille lähtivät viime kauden jälkeen muun muassa Atomu TanakaNikko BoxallAlbin GranlundRobbin SellinAleksandr VasjutinTuco ja Timo Stavitski. Kova lista, mutta onneksi uusiakin tähtiä syttyy aina.

Suomen A-maajoukkue koostuu tunnetusti lähes yksinomaan ulkomailla pelaavista ammattilaista. Lähes kaikki Huuhkajien pelaajat ovat kuitenkin aloittaneet pääsarjauransa Veikkausliigasta, jota ei olekaan synti kasvattajasarjaksi kutsua.

Epäilemättä monet Huuhkajien lähitulevaisuuden vastuunkantajistakin kirmaavat tällä kaudella kotimaamme nurmi- ja tekonurmikentällä. Näistä pelaajista kannattaa siis nauttia niin kauan kuin vielä voi.

Nostamme esiin viisi nuorta suomalaispelaajaa, joiden uskomme valtaavan paikan Huuhkajista jo aivan lähivuosina. Todennäköisesti paikka A-maajoukkueessa vakiintuu ulkomaille siirtymisen jälkeen. Ja kaupan päälle tietysti vielä muutama villi kortti.

5) Urho Nissilä, KuPS

Kuva: Juha Tamminen

Aivan kauden alla 22-vuotias Kuopion oma poika kuuluu jo nyt Veikkausliigan aivan eturiviin pelaajiin. Pienikokoisen pellavapään Veikkausliigadebyytistä on jo lähes kolme vuotta, ja paikka pääsarjassa vakiintui nopeasti. Nyt Nissilän vyöllä on 75 liigaottelua ja 13 tehtyä maalia.

Oppirahat on vuosien varrella jo maksettu, ja nyt Nissilä johtaa HJK:n ykköshaastajaksi nostettua KuPS:ia edestä. Vauhti oli viime syksynä suorastaan päätähuimaava, sillä Veikkausliigan viimeisillä seitsemällä kierroksella ”Upi” teki neljä ja syötti kolme maalia.

Nissilän osa nuorisomaajoukkueissa on ollut vaatimaton, mutta Pikkuhuuhkajissakin hän on vallannut yhä suurempaa jalansijaa. A-maajoukkueellekin lienee kuopiolaisesta vielä paljon iloa, sillä Nissilän taidot ja asenne ovat sillä tasolla, että veikkausliigajyräksi hänen ei kannata tyytyä – vaikka ”jyrästä” puhuminen ei tässä kohtaa voisikaan olla kauempana totuudesta.

4) Dani Hatakka, SJK

Kuva: Juha Tamminen

24-vuotias Hongan kasvatti on ollut runkomiehiä kaikissa Suomen nuorisomaajoukkueissa. Pikkuhuuhkajissa hän kunnostautui myös maalinsylkijänä tehtyään Suomelle peräti kuusi maalia.

Yleispätevä toppari kykenee pelaamaan myös laidassa. 100 veikkausliigaottelun rajapyykki ylittyy jo huhtikuussa, ja kaikki viittaa siihen, että Hatakka on valmis ottamaan viimeisen askeleen A-maajoukkuetasolle. Isossa roolissa jo tulevissa EM-karsinnoissa?

SJK:n puolustuksen avainhahmo kutsuttiin jo viime syksynä mukaan Huuhkajien MM-karsintamiehistöön, mutta debyytti kentällä jäi vielä odottamaan itseään.

3) Otso Virtanen, KuPS

Kuva: Juha Tamminen

Ai mitä että, Otso Virtanen ei olekaan vielä 26- tai 27-vuotias? Ei ole ei. Virtanen täytti tiistaina 24, ja on siten maalivahdiksi vielä varsinainen nuorukainen.

Joitakuita saattaa hämätä se, että Virtanen debytoi Veikkausliigassa TPS:n maalilla jo 17-vuotiaana, ja jo 19-vuotiaana hän valtasi IFK Mariehamnissa ykkösmaalivahdin paikan. Hyvien veikkausliigakausien jälkeen hän siirtyi tammikuussa 2016 skotlantilaiseen Hiberniaan. Minuutteja ei kuitenkaan kuopiolaisten onneksi herunut, ja niinpä Virtanen siirtyi viime kaudeksi Savoon.

Ulottuva 196-senttinen veräjänvartija torjui KuPS:n maalinsuulla kaikki viime kauden ottelut, ja yhtä suuri vastuu on tiedossa tänäkin vuonna. Sunnuntainen Honka-peli on Virtaselle veikkausliigauran sadas.

Huuhkajien itsestäänselvä ykkösvahti on tällä hetkellä Lukas Hradecky ja kakkosen paikka on pedattu Virtasta vuoden vanhemmalle Jesse Joroselle. Jos Virtanen on kuitenkin tällä kaudellakin sarjan parhaita maalivahteja – ellei paras – lienee edessä jälleen siirto ulkomaille. Edellytyksiä on jopa Hradeckyn manttelinperijäksi tulevaisuudessa.

2) Daniel O’Shaughnessy, HJK

 

Kuva: Getty Images

Riihimäeltä lähtöisin olevalla puolustajalla ei ole vielä minuuttiakaan kokemusta Veikkausliigasta, mutta O’Shaughnessy on tulossa sarjaan ryminällä sisään. O’Shaughnessyn otteet valmistavissa otteluissa ovat olleet niin vakuuttavia, että Hannu Patronen ja Faith Friday Obilor saavat taistella tosissaan pelipaikkansa puolesta.

23-vuotias O’Shaughnessy on viettänyt viimeiset kuusi vuotta Ranskassa, Englannissa ja vähän Tanskassakin. Koko tämän ajan O’Shaughnessy on kuulunut nuorisomaajoukkueiden runkopelaajiin, ja onpa hän päässyt jo kahdesti mukaan myös A-maajoukkueeseen niinsanottuun ”talvimaajoukkueeseen”.

190-senttinen vasuri kykenee pelaamaan myös laitapakkina, ja voi lyödä tällä kaudella toden teolla läpi. Nimi mieleen niin kuin olis jo.

1) Benjamin Källman, Inter

Kuva: Juha Tamminen

Viime kaudella 9 veikkausliigamaalia tehnyt Inter-hyökkääjä on ollut pre-seasonin ehdottomasti kuumimpia nimiä. Vai mitä sanotte saldosta 8 maalia kuudessa Suomen Cupin ottelussa?

Källman täyttää kesällä vasta 20 vuotta, mutta hän on jo nyt hämmästyttävän valmiin oloinen paketti. Kroppa on urheilullinen, asenne rautaa ja maalintekijän vaistot sarjan eliittiä. Jos kehitys jatkuu tällä kaudella edelleen, jää ”Benkun” aika Pikkuhuuhkajissa lyhyeen, ja A-maajoukkue kutsuu jo piankin. Källmanin ponnistusvoimalle ja pääpeliosaamiselle voi tulla Huuhkajissakin käyttöä.

Benjamin Källman on ilmoittanut tavoitteekseen pelata tulevaisuudessa Saksassa. Hänen isänsä Mikael Källman pelasi samassa maassa menestyksekkäästi käsipalloa toistakymmentä vuotta. Huuhkajien nykyisistä hyökkääjistä Joel Pohjanpalo siirtyi Veikkausliigasta Saksaan 19-vuotiaana ja Teemu Pukki 21-vuotiaana. Jos Källman on tällä kaudella edes lähellä sarjan maalikuninkuutta, voi hänen vuoronsa tulla ensi talvena.

Villit kortit:

Tällaisen listan rajoittaminen vain viiteen pelaajaan olisi suuri vääryys muita Veikkausliigan osaavia nuorukaisia kohtaan. Nostetaanpa framille siis muutama muukin nuori suomalainen, joille on omissa joukkueissaan suurta vastuuta tiedossa.

21-vuotias, hyvällä peliälyllä varustettu Sebastian Dahlström tulee luultavasti tekemään lopullisen läpilyöntinsä HJK:n keskikentällä. Vuotta nuorempi Markus Uusitalo janoaa vastuuta maalin suulla.

Kuva: Juha Tamminen

23-vuotias Vahid Hambo oli jo keväällä 2015 tulikuuma nimi, mutta Brightoniin siirtymisen jälkeen alkoi paha polvivammakierre. Jos 193-senttinen kärkimies pysyy terveenä, voi hän takoa SJK:lle komean määrän maaleja. Yllättävän suureen maalimäärään voi pystyä myös Interin sähäkkä Albion Ademi (19), jolle on alustavasti tarjolla super-subin rooli.

Vikkeläjalkaisista laitamenijöistä lopullista läpimurtoa hakevat myös FC Lahden Santeri Hostikka (20) ja RoPS:n Lassi Lappalainen (19). Myös RoPS:n nuoria toppareita Juuso Hämäläistä (24) ja Leo Väisästä (20) kannattaa seurata tarkasti.

Entä mihin pystyvät Ilveksen keskikentän moottori Lauri Ala-Myllymäki (20), TPS:n toppari Miro Tenho (23) ja HJK:n laitapuolustaja Roni Peiponen (ensi viikolla 21)? Kaikilla heilläkin on edellytyksiä pitkälle.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.