Veikkausliigakauden 2018 alkuun on aikaa enää kolme yötä. Viime kauden tähdistä sarjassa jatkavat muun muassa Filip Valencic, Moshtagh Yaghoubi, Reuben Ayarna ja Aleksei Kangaskolkka.

Uusiakin tähtiä silti aina tarvitaan, ja varmasti niitä myös veikkausliigataivaalle syntyy. Osa saattaa syttyä loistoon oman junioripolun kautta, mutta osa on myös hyvän pelaajatarkkailun tulosta.

Kaikki sarjan uudet ulkomaalaispelaajat ovat tietyllä tavalla katsomattomia kortteja, joten kristallipalloahan tässä taas tarvitaan. SuomiFutis tarttui kuitenkin haasteeseen ja ennusti, keistä Veikkausliigan uusista ulkomaalaisvahvistuksista tulee tässä sarjassa tähtiä. Perusteluina valinnoillemme käytämme pelaajien aiempaa historiaa, edesottamuksia Suomen Cupissa ja harjoitusotteluissa sekä seurassa tarjolla olevaa roolia.

Lisähuomiona tarkennettakoon, että Veikkausliigaan palaavia ulkomaalaispelaajia ei oteta tässä listauksessa huomioon. Että sori vaan, Taye Taiwo

5) Ivan Sesar (Inter Turku)

Bosnian ja Hertsegovinan A-maajoukkueessakin muutaman ottelun aikanaan pelannut keskikenttäpelaaja hankittiin Interiin johtavaksi pelaajaksi. Luotto on ollut rajatonta, sillä Sesar on pelannut ainoana kaikki Interin 730 minuuttia Suomen Cupissa.

Pallovarma Sesar tuo sinimustien keskikentälle viime kaudella kipeästi kaivattua rauhallisuutta. Rutiini ja peliäly puhuu, ja antaa nouseville laitapakeille ja energisille hyökkääjille tilaa hengittää. Maaleja 28-vuotias Sesar ei ole tehnyt koko urallaan kuin pari, joten otsikoissa miestä tuskin tullaan näkemään. Sesarin onnistuminen luetaankin voittosarakkeesta eikä maalitilastosta.

4) Douglas Caé (VPS)

30-vuotias brassihyökkääjä on viime kaudella Lahdessa yhdeksän maalia paukutelleen Stenion hyvä ystävä. Caé pelaa nyt ensimmäistä kertaa urallaan ulkomailla, joten sopeutuminen voi ottaa aikaa, mutta Vaasassa uskotaan hankinnan onnistumiseen.

Caé mätti Vepsun kuudessa cup-ottelussa peräti kahdeksan maalia, mutta seitsemän näistä syntyi Kakkosen joukkueita vastaan. Kymmenen veikkausliigamaalia laskettaisiin ehdottomasti onnistumiseksi, mutta yhteisen sävelen joukkueen kanssa on löydyttävä pian. Myös kommunikaation toimiminen tärkeää, sillä kentän puolella ei muita portugalintaitoisia ole.

3) Klauss (HJK)

21-vuotias Joao Klauss de Mello tuli Klubiin täksi kaudeksi lainasopimuksella Hoffenheimista. Viime kaudella hän teki niukahkolla peliajalla Hoffenheimin reservijoukkueessa viisi maalia, ja HJK:ssa aloitus on ollut räväkkä: kaksi maalia kahdessa pelissä.

190-senttinen torni on potentiaalinen Klubipäädyn uusi lemmikki. Kilpailu peliajasta on kovaa, mutta alkukauden otteluruuhkassa kaikille riittänee tilaisuuksia näyttää osaamistaan. Taistelee jopa maalikuninkuudesta?

2) Luis Carlos Murillo (KuPS)

27-vuotiaalla laitapuolustajalla on seitsemän vuoden verran kokemusta kotimaansa Kolumbian pääsarjasta. Vasenjalkaisella Murillolla on iso merkitys kuopiolaisten menestyksen tavoittelussa. Otteet kauden alla ovat olleet vakuuttavia, joten kenties Savoon saapui yksi sarjan kärkipuolustajista?

1) Javi Hervás (Honka)

28-vuotiaassa espanjalaisessa on ainesta Veikkausliigan ehdottomaksi tähtipelaajaksi. Hervás on ominut avainpaikan Hongan pelin keskiössä. Seitsemässä Suomen Cupin ottelussa on tullut myös tehoja kahden maalin ja kahden maalisyötön verran.

Kuusi vuotta sitten Hervás teki La Liga -seura Sevillan kanssa 2,5 miljoonan arvoisen pelaajasopimuksen. Debyyttinsä hän teki Barcelonan nykyisen tähtipelaajan Ivan Rakiticin vierellä.

Sevillan keskikenttä oli kuitenkin kivikova, ja La Liga -esiintymisiä kertyi lopulta ”vain” yhdeksän. Espanjan toisella sarjatasolla otteluita on Hervásille rekisteröity kuitenkin lähes sata. Hervás on ansioluettelonsa puolesta harvinaisen kova vahvistus Veikkausliigaan. Nyt espoolaisten on syytä pitää koiransa kurissa, sillä katukoirien raivokas hyökkäys Hervásin pariskunnan koiraa kohtaan johti toisssa kesänä sopimuksen purkuun bosnialaisen Zeljeznicarin kanssa.

Javi Hervas. Kuva: Getty Images

Villit kortit:

Nostetaan kaupan päälle esille vielä muutama muukin nimi, jos joku topvitosestamme ei vastaakaan odotuksia.

IFK Mariehamnilla on pitkät perinteet keskikentän vasemman laidan taitureista sitten Petteri Forsellin päivien. Mihin pystyy 25-vuotias Pontus Åsbrink, jolla on runsaasti kokemusta Ruotsin kahdelta ylimmältä sarjatasolta?

26-vuotias Amr Gamal uhkuu näyttöhaluja, sillä hyökkääjä haluaisi mukaan Mohamed Salahin tähdittämään Egyptin MM-joukkueeseen. Gamalilla on sopimus HJK:n kanssa alustavasti elokuuhun saakka.

23-vuotias Dylan Murnane on pelannut Australian poikamaajoukkueessa sekä kengurumaan pääsarjassa. Laitapuolustaja voi yllättää positiivisesti IFK Mariehamnissa. Entä mihin pystyvät KuPS:n kolumbialaislaituri Stiwar García ja TPS:n hyökkääjäkolossi Drago Milovic?