TPS-ennakko 2018: Pojat ovat kasvaneet miehiksi – riittääkö sekään?

© Kuva: Juha Tamminen
Nappaa riskitön veto tai talletusbonus HJK:n uudesta alusta!

Viime kausi

TPS aloitti kolmannen peräkkäisen Ykkösen kautensa yhtenä sarjan nousijasuosikeista. Kauden alku oli kuitenkin hankala, sillä neljä ensimmäistä peliä kartuttivat pistepussia vain kahdella pinnalla. Viidennen kierroksen Jaro-ottelusta käynnistyi kuitenkin neljän pelin voittoputki sekä peräti 14 ottelua pitkäksi venähtänyt tappiottomien ottelujen sarja.

Erityisesti puolustus oli huipputiivistä, sillä juhannusviikolta alkoi kuukauden mittainen, kuusi ottelua kestänyt jakso, jolloin Tepsin verkkoon ei tehty maaliakaan.

TPS:n kausi oli kokonaisuudessaan erittäin onnistunut, sillä se hävisi sarjassa vuonna 2017 vain kolme ottelua: heti alkukaudesta KPV:lle ja AC Oululle sekä elokuussa yllättäen Gnistanille.

Ykkösen kausi sai upean huipennuksen, sillä suora Veikkausliigaan nousija ratkaisiin Hongan ja TPS:n keskinäisessä ottelussa sarjan päätöskierroksella. Voitto olisi vienyt Hongan suoraan Veikkausliigaan. Honka johtikin ottelua puolisen tuntia, mutta Ilari Mettälän tasoitusmaali 83. peliminuutilla sai vieraskatsomon repeämään liitoksistaan. TPS vei sarjapisteet kärkikaksikon keskinäisistä kohtaamista 5-2, ja nousi Veikkausliigaan juurikin kolmen pisteen erolla ennen Honkaa.

TPS:n maaliero sarjassa oli tulivoimaista Honkaa heikompi, mutta ”puolustus voittaa mestaruuksia”. 14 päästettyä 27 ottelussa on erinomainen työnäyte TPS:n alakerralta. Hyökkäystehojen tasaisesta jakautumisesta kertoo se, ettei maalitilaston Top 10:een mahtunut yhtään TPS:n pelaajaa.

Valmennus

54-vuotias Mika Laurikainen on maamme vanhimman kaupungin omia poikia, jolla on pitkä TPS-tausta. Laurikainen aloitti valmentamisen TPS:n juniorijoukkueissa jo 90-luvun alkupuolella. 2000-luvun lopulla Laurikainen työskenteli jonkin aikaa MyPa:n ja Jaron valmennusryhmissä. Vuodet 2009-2013 Laurikainen oli Palloliiton palveluksessa, ensin alle 19-vuotiaiden maajoukkuevalmentajana ja sitten alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa.

Tepsiin Laurikainen palasi helmikuussa 2014. Talousvaikeuksiin ajautunut TPS pelasi kauden läpi Veikkausliigan ylivoimaisesti pienimmällä pelaajabudjetilla, ja kausi päättyikin putoamiseen. Laurikainen jatkoi kuitenkin päävalmentajana myös sarjatasoa alempana. Sarjanousu oli lähellä kahdella aiemmallakin kaudella, mutta vihdoin viime syksynä hedelmä oli kypsä poimittavaksi.

Laurikainen tunnetaan ennen kaikkea osaavana nuorten pelaajien kehittäjänä, ja siihen TPS:n menestysmahdollisuudet ensi kaudellakin perustuvat. Pelaajamateriaali kalpenee paperilla selvästi sarjan kärkiryhmille, mutta jos nuoret ovat valmiita ottamaan seuraavan askeleen, voi tulos olla yllättävänkin hyvä. Laurikaisesta Veikkausliiga saa tyylikkään ja seesteisen valmentajan, jolta räiskettä ja ylilyöntejä ei kannata odottaa.

Arvio

Sija: 11

Vaikka TPS:n pahin taloudellinen kurimus onkin jo takanapäin, ovat odotukset edelleen maltilliset. Rahalla raitapaidat eivät siirtomarkkinoilla mellasta, vaan menestystä haetaan pitkälti omilla pojilla.

Selkeäksi vahvuudeksi onkin luettavissa yhteenhitsautunut joukkue ja todella vähäinen vaihtuvuus. Menetyksiä viime kauden jälkeen on vain kaksi. Sarjanousun ratkaissut Ilari Mettälä päätyi Ilvekseen, ja ikinuori Mikko Hyyrynen – joukkueen viime kaudenkin paras maalintekijä – nosti vihdoin 40-vuotiaana nappikset naulaan ja jatkaa työtään TPS:n juniorivalmennuspäällikkönä sekä Laurikaisen kakkosvalmentaja edustusjoukkueessa.

Yhtään valmista tähtipelaajaa ei TPS ole riveihinsä hankkinut, mutta kaikilla tulijoilla on potentiaalia ison roolin ottamiseen. Taloudelliset resurssit määrittelevät toimintaa siirtomarkkinoilla, mutta positiivisena puolena joukkueen dynamiikka ja henki lienevät edelleen Veikkausliigan parhaasta päästä. Kilpailutilanne vaikuttaa erittäin tervehenkiseltä. Joukkueen runko on pysynyt kasassa jo pitkään, ja vahvistusten myötä leveyttä on viimekautista enemmän.

– Pelaajista muun muassa Miro Tenho, Riku Sjöroos ja Niklas Blomqvist pelasivat meillä jo edellisellä veikkausliigakaudella 2014. Nyt pojat ovat kasvaneet miehiksi, Laurikainen julistaa SuomiFutikselle.

– Nyt kokoonpanossa on huomattavasti enemmän laajuutta, sillä viime kauden joukkueemme ei olisi kestänyt yhtään loukkaantumisia. Kilpailutilanne on paljon aiempaa parempi.

– Meille on tullut kolme uutta hyökkääjää sekä toinen maalivahti, jolla on jo liigarutiinia. Sekin on meille poikkeuksellinen tilanne. Elinehto meille on kuitenkin joukkuepelin toimiminen, Laurikainen jatkaa.

Sarjapaikan suora säilyttäminen on hyvin TPS:n ulottuvilla, ja iskeä kannattaisi etenkin alkukaudella muiden joukkueiden vielä hakiessa askeliaan. Suomen Cupin lohkovaihe paljasti ainakin sen, että TPS:n puolustuspeli on koko ajan kehittyvän Miro Tenhon johdolla edelleen uomissaan. Viidessä ottelussa TPS:n verkkoon tehtiin vain kaksi maalia ja joukkue teki sikäli historiallisen tempun, että se putosi jatkosta cup-kilpailussa häviämättä otteluakaan.

Menestys riippuukin pitkälti hyökkäystehoista, sillä voittojakin olisi silloin tällöin napsittava. Todennäköisin skenaario onkin, että TPS taistelee putoamista vastaan. Pelkkä kymmenes sija ei kuitenkaan tyydyttäisi valmentaja Laurikaista alkuunkaan, vaan TPS hakee ”parasta mahdollista sijoitusta”.

Tärkein pelaaja – Juri Kinnunen

Kuva: Juha Tamminen

Helsinkiläissyntyinen Juri Kinnunen ehti koluta pääkaupungin seuroista KäPa:n, HJK:n, Viikingit ja PK-35:n ennen kuin muutti kesällä 2014 Turkuun ja Tepsiin. Entinen poikamaajoukkuepelaaja on kehittynyt verkkaisesti, mutta viimeisten kausien aikana hän on ollut TPS:n ehdottomia avainpelaajia.

28-vuotias laitapuolustaja valittiin vuosina 2015 ja 2016 joukkueen parhaaksi pelaajaksi TPS-kannattajien toimesta ja viime kauden päätteeksi Kinnunen pokkasi jo koko sarjan parhaan puolustaja palkinnon. Voi hyvin olla, että maaliahne Kinnunen tulee yllättämään alkavan Veikkausliiga-kauden aikana vielä monet.

Tiesitkö tämän?

TPS:n kotikenttä on viime vuosina vaihtunut tiuhaan. Veikkausliigan parhaaksi kentäksi useasti valitun Veritas Stadionin vuokra on ollut seuralle liian korkea, ja kaksi ensimmäistä kautta viimeisestä Ykkösen rupeamastaan TPS pelasikin ensin pienellä Turun Urheilupuiston Yläkentällä, ja sitten enemmän yleisurheilukenttänä tunnetulla Paavo Nurmi -stadionilla.

Viime kaudella vuokrahinnasta päästiin molempia osapuolia tyydyttäneeseen sopuun, ja TPS palasi Veritakselle. TPS:n Veikkausliigan ensimmäinen kotipeli (15.4. SJK:ta vastaan) saattaa kuitenkin vielä siirtyä pelattavaksi seuran varakentälle Valkeakoskelle myöhäisen kevään edistymisen takia.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1kanadaJonathan ViscosiMVMaalivahti18.3.1991
30suomiMiikka MujunenMVMaalivahti14.8.1996
12suomiJoni RahilaMVMaalivahti12.4.1998
15suomiMiro TenhoKPToppari2.4.1995
16suomiAntto TapaninenKPToppari16.6.1989
4suomiRasmus HolmaKPToppari13.9.1992
14suomiOtto SchultzKPToppari1.6.1998
3suomiJuri KinnunenVPVasen laitapuolustaja9.3.1990
7suomiSami RähmönenOPOikea laitapuolustaja19.4.1987
2suomiNiklas FribergOPOikea laitapuolustaja14.3.1996
8suomiTomas HradeckyPKKPuolustava keskikenttä13.10.1992
6suomiJonni PeräahoPKKPuolustava keskikenttä5.2.1994
28suomiJuho MontolaPKKPuolustava keskikenttä22.2.1999
25kanadaBen McKendryKKKeskikentän keskusta25.3.1993
22suomiNiklas BlomqvistKKKeskikentän keskusta8.2.1996
10suomiJani VirtanenHKKHyökkäävä keskikenttä6.5.1988
17suomiOnni ValakariHKKHyökkäävä keskikenttä18.8.1999
23suomiJoakim LatonenHKKHyökkäävä keskikenttä24.2.1998
9suomiAleksi RistolaVHVasen laitahyökkääjä6.11.1989
11suomiMika ÄäritaloVHVasen laitahyökkääjä25.7.1985
19suomiOskari JakonenOHOikea laitahyökkääjä22.4.1997
20suomiRiku SjöroosOHOikea laitahyökkääjä10.3.1995
32montenegroDrago MilovicKHKeskushyökkääjä23.5.1994
18suomiElias AhdeKHKeskushyökkääjä6.3.1996

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Juha Tamminen

Mikko Hyyrynen (lopetti) – 40-vuotias hyökkääjä ei olisi paljon komeampaa päätöstä uralleen toivoa. Sarjanousu sekä valinta Ykkösen vuoden pelaajaksi ja TPS-kannattajien vuoden pelaajaksi olivat komea kiitos ”Hyyryn” pitkälle uralle. Kiikkustuolissa muisteltavaksi jäivät mm. todella komeat tilastot: Veikkausliigassa 267 ottelua ja 66 maalia, Ykkösessä 66 ottelua ja 27 maalia. Lappeenrantalainen elävä TPS-legenda.

Kuva: Juha Tamminen

Ilari Mettälä (Ilves) – Pitkänhuiskea laituri ratkaisi TPS:n sarjanousun, mutta valitsi ensi kaudeksi Ilveksen ja europelit. Iso ruutu tarjolla myös Tampereella.

 

Jami Siirtola (SalPa) – 19-vuotiaalle keskikenttäpelaajalle ei ollut Turussa vastuuta tiedossa, joten ensi kaudella minuutteja Kakkosessa.

Roope Läpinen (KaaPo) – 18-vuotias laituri hakee Siirtolan tavoin vastuuta Kakkosesta.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Juha Tamminen

Elias Ahde (SJK) – Poikamaajoukkueista tuttu SJK-kasvatti ei ole pystynyt lyömään kotiseurassaan läpi, vaan siirtyi täksi kaudeksi lainalle Turkuun. Lainapestit ovat 22-vuotiaalle Ahteelle jo tuttuja, sillä hän on kiertänyt aiemmin jo JJK:ssa, KPV:ssä, Jazzissa ja Hakassa lainalla. Ahteelle tarjotaan Tepsissä Hyyrysen saappaita, mutta niiden täyttäminen on helpommin sanottu kuin tehty.

Kuva: Juha Tamminen

Aleksi Ristola (HIFK) – 28-vuotias veikkausliigaveteraani aloittaa TPS:ssä jo kolmannen rupeamansa. Hän edusti Tepsiä junioreissa vuonna 2008 sekä edustusjoukkueessa kausilla 2012-2013. Myös PK-35:stä, MyPasta ja FC Lahdesta tuttu hyökkääjä teki viime kaudella HIFK:lle Veikkausliigassa kolme maalia.

Antto Tapaninen (JJK) – 28-vuotias on pelannut yhtä Mikkelissä vietettyä kautta lukuun ottamatta koko uransa Jyväskylässä, mutta JJK:n pudottua Ykköseen hän hakee uusia haasteita Turusta. Monipuolisen Tapanisen omin pelipaikka on keskuspuolustuksessa, mutta mies pystyy pelaamaan myös puolustuksen laidalla tai keskikentän pohjalla. Tapanisella on jo 66 ottelun kokemus Veikkausliigasta.

Kuva: Juha Tamminen

Tomas Hradecky (SJK) – Huuhkajien ykkösvahdin pikkuveli palasi kotikaupunkiinsa Turkuun viiden vuoden kierroksen jälkeen. SJK:ssa isoilla minuuteilla luutineesta Hradeckysta piti tulla TPS:n keskikentän uusi pomo, mutta kohtalo puuttui peliin. 25-vuotiaan pelimiehen akillesjänne napsahti tammikuussa muutamaa päivää sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, ja sairausloma jatkuu pitkälle syksyyn. Todennäköisesti koko kausi kuluu katsomossa.

Kuva: Juha Tamminen

Miikka Mujunen (FC Lahti) – 21-vuotias Mujunen debytoi Veikkausliigassa jo vuonna 2013. Pääsarjakokemusta on kuitenkin kertynyt yhteensä vasta 14 ottelua, joista 8 viime kaudella. Lahdessa vastuuta ei ollut jatkossakaan tarjolla, joten TPS hommasi Mujusen ykkösvahtinsa Jonathan Viscosin kirittäjäksi.

Ben McKendry (Vancouver Whitecaps FC, Kanada) – Kanadan maajoukkueessa yhden ottelun pelannut McKendry saapui Turkuun vasta kolmisen viikkoa ennen kauden alkua. Pohjois-Amerikan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla viime kaudella pelanneen McKendryn hankinnalle tuli tarve Tomas Hradeckyn loukkaantumisen jälkeen.

Drago Milovic (Amkar Perm) – Lähes kaksimetrinen montenegrolaishyökkääjä sai aluksi heinäkuulle asti ulottuvan sopimuksen TPS:ään hyvien harjoitusotteluiden jälkeen. 23-vuotiaassa Milovicissa on aineksia kulttipelaajaksi.

 

Heikki Kuparinen

» Katso Veikkausliigan kaikki ottelut suorana Ruudusta!

Nappaa riskitön veto tai talletusbonus HJK:n uudesta alusta!