Veikkausliigan valmentajalegenda alkukaudesta: ”Enemmän asenteesta kuin taidosta kiinni”

© Kuva: Juha Tamminen

Avausottelussaan 0-2 RoPS:lle hävinnyt IFK Mariehamn saa kovimman mahdollisen vastustajan lauantaina kotikentälleen, kun mestarisuosikki HJK matkustaa Maarianhaminaan. Pitkään IFK Mariehamnia luotsannut Pekka Lyyski uskoo Grönvitin menestysmahdollisuuksiin tällä kaudella.

Yhteensä 14 peräkkäistä kautta IFK Mariehamnin päävalmentajana työskennellyt Lyyski ei ole hylännyt jalkapalloa, vaikka jätti joukkueen päävalmentajan tehtävät pari vuotta sitten. Lyyski on edelleen tuttu näky etenkin Wiklöf Holding Arenan lehtereillä.

– Jalkapallo on veressä ja tulee seurattua pelaajien liikehdintää ja tilannetta sarjataulukossa. Pyrin myös seuraamaan IFK:n kotipelit paikan päältä ja pelejä tulee välillä katsottua myös mantereen puolella, jos sattuu olemaan siellä käymässä ja peli on samaan aikaan, Lyyski kertoo SuomiFutis-sivustolle.

Peter Lundberg korvasi Lyyskin IFK:n päävalmentaja ja johdatti joukkueen heti ensimmäisenä kautenaan Veikkausliigan mestariksi aisaparinaan Kari Virtanen. Viime kaudella joukkue sijoittui viidenneksi. IFK:n talvi ei sujunut odotusten mukaan ja Veikkausliigan avausottelustakin tuli tappio. Lyyski kuitenkin uskoo joukkueen menestysmahdollisuuksiin.

– Tämä on ensimmäinen Lundbergin oma joukkue ja edelliset olivat enemmän tai vähemmän meikäläisen peruja. Nyt joukkue pääsee pelaamaan hänen näköistä peliä. Alla on vähän alle odotusten mennyt talvi, mutta IFK on tiivis ja ja hyvä ryhmä. Ahvenanmaalaisten on oltava nöyriä ja tiedostaa, ettei mestaruuksia automaattisesti voiteta. Mielestäni IFK:lla on tällä kaudella ihan realistiset mahdollisuudet Euroopan kentille.

IFK saa ensimmäiseen kotiotteluunsa vastaan Veikkausliigan selkeän ykkössuosikki HJK:n. Klubi on myös Lyyskin papereissa vahvin ehdokas mestariksi.

– Kyllähän se siltä näyttää ja eihän se tietenkään hyvä ole, että HJK vei niin helposti mestaruuden viime vuonna. Veikkausliigassa on muitakin vahvoja joukkueita ja toivottavasti HJK ei vie tällä kaudella mestaruutta niin helposti.

Lauantaina Maarianhaminassa nähdään mielenkiintoinen kohtaaminen, kun kahden edelliskauden mestarit iskevät vastakkain. Lyyski ei usko, että pelissä nähtäisiin juuri hienouksia, mutta kovaa taistelua sitäkin enemmän.

– Kauden alussa ulkoiset olosuhteet ovat aina isossa roolissa. Alkukauden pelit ovat väkisinkin enemmän asenteesta kuin taidosta kiinni. Ahvenanmaallakin oli kova talvi ja kevät myöhässä, joten olosuhteet ovat vaikeat. Alkukaudesta asenne on aina ratkaiseva.

– Jaossa on erittäin tärkeät pisteet. IFK:n on pystyttävä heti kotikentällään näyttämään kaapin paikan ja oltava vahva kotijoukkue, valmentajalegenda tähdentää.

Salttu Forsström