VPS-ennakko 2018: Vepsu viihdyttää, muttei vakuuta

© Kuva: Juha Tamminen

Voita kahden hengen matka Mestarien liigan puolivälieriin!

Viime kausi

Vaasalaisten kaudessa 2017 riittää ihmettelemistä yhä monen kuukauden jälkeenkin. Alkukierroksilla suomalaisella totaalillajalkapallolla ihastuttanut Vepsu vaipui heinäkuun loppupuolella syvään suohon, josta se nousi vasta lähes kolme kuukautta, eli 14 sarjaottelua myöhemmin.

Lopulta VPS löytyi sarjataulukosta sijalta kahdeksan.

Kauteen mahtui mukaan myös kaksi kierrosta Eurooppa-liigan karsinnoissa, jossa VPS esiintyi edukseen. Vaasalaiset selättivät ensimmäisellä kierroksella Olimpia Ljublanan, mutta seuraavalla kierroksella vastaan tuli Teemu Pukin Bröndby, joka eteni jatkoon yhteismaalein 3-2.

Valmennus

VPS:n monivuotinen luottomies Petri Vuorinen sai päävalmentajan paikan vakituisesti itselleen parisen kautta takaperin, ja hän on ollut etunenässä apuvalmentaja Jari Sarajärven kanssa ajamassa muutoksia Vepsun pelitapaan ja päivittäiseen tekemiseen.

Alkavalle kaudelle VPS lähtee kuitenkin erilaisella valmennuskokoonpanolla, sillä Sarajärvi lähti etsimään uusia tuulia ulkomailta, ja hänen tilalleen tuli portugalilainen jalkapallon tutkija ja valmentajien kouluttaja Ricardo Duarte.

Pelin taktiseen sapluunaan VPS:n valmennuksessa tapahtunut trafiikki ei tarkoita suuria muutoksia. Joukkue pyrkii yhä avaamaan alhaalta maata pitkin sekä liikuttamaan palloa maltillisesti ja siten luomaan välejä vastustajan ryhmitykseen. Hyökkäyspään ratkaisuja ei haeta hätiköidysti, vaan niiden täytyy syntyä vaarallisella sektorilla.

Suomen Cupin peleissä VPS:n pelaajilla on selkeästi ollut lupa ”tyytyä” myös pitkien pallojen pelaamiseen. Identiteetistään Vuorisen Vepsu ei ole luopumassa, mutta kaunista jalkapalloa ei kannata pelata pisteiden tai varsinkaan sarjapaikan kustannuksella.

Arvio

Sija: 9

Tavoitteena on luonnollisesti parantaa viime kauden sijoitusta, mutta SuomiFutis-sivuston rankingista VPS:n löytää yhden pykälän alempaa kuin viime vuoden sarjataulukosta.

Uusia, mielenkiintoisia pelaajia on tullut useampikin kappale, mutta viime vuoden lähtijöiden korvaamisessa on pelillisesti iso työ.

Viime vuosi oli VPS:n projektille kolhu niin tuloksellisesti kuin pelillisestikin. Seuran tuntien viime kauden haavat on revitty perusteellisesti auki, mutta niiden ymmärtäminen ja parantuminen vie aikaa.

Kannattajien haaveissa ja suunnitelmissa VPS:n oli määrä korjata viime kaudella työnsä hedelmät. Suunnitelmat muuttuvat kuitenkin lennossa, ja tällä kaudella VPS:n on saatava jälleen pelinsä peruselementit kuntoon ennen kuin voidaan puhua paremmista sijoituksista.

Tärkein pelaaja – Steven Morrissey

Kuva: Juha Tamminen

Steven Morrissey on pelaaja, johon VPS luottaa, kun pallo saadaan hyökkäysalueelle. Vaasaan ihastunut ja kotiutunut Morrisey, 31, vastaa Raidan hyökkäyksissä niiden päättämisestä – joko omalla ratkaisullaan tai tekopaikan petaamisella joukkuekaverilleen.

Morrissey on pelaaja, joka hyötyy pallonhallintaan perustuvasta pelitavasta. Kun jamaikalaistaituri saa pelivälineen vapaassa tilassa, vastustaja joutuu puolustamaan VPS:n kollektiivin lisäksi yhtä Veikkausliigan parasta yksilöä.

Tiesitkö tämän?

Tammikuussa seuraan siirtynyt Berkant Güner on edustanut aiemmin urallaan Saksan suurseuraa Borussia Dortmundia. Hän pelasi Dortmundin organisatiossa U17- JA U19-ikäluokissa.

Nuorukaisen aiempiin seuroihin kuuluvat myös Arminia Bielefeld sekä Eintracht Braunschweig, josta hän siirtyi Vaasaan.

Maajoukkuetasolla Güner on edustanut nuorisotasolla sekä Saksaa että Turkkia.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1viroMarko MeeritsMVMaalivahti26.4.1992
12suomiSamu VolotinenMVMaalivahti26.8.1998
2suomiTimi LahtiKPToppari28.6.1990
5trinidad-ja-tobagoAubrey DavidKPToppari11.10.1990
3suomiEero-Matti AuvinenKPToppari5.3.1996
19suomiAkseli KalermoKPToppari17.3.1997
4suomiJesper EngströmVPVasen laitapuolustaja24.4.1992
13senegalElhadji CissVPVasen laitapuolustaja26.6.1994
15viroHindrek OjamaaOPOikea laitapuolustaja12.6.1995
9suomiJuho LähdeKKKeskikentän keskusta11.2.1991
6suomiJerry VoutilainenKKKeskikentän keskusta29.3.1995
8suomiSebastian Strandvall (C)KKKeskikentän keskusta16.9.1986
16suomiAatu LaatikainenKKKeskikentän keskusta3.1.1997
14suomiOmar JamaKKKeskikentän keskusta21.5.1998
21suomiFabrice GatambiyeKKKeskikentän keskusta19.1.2000
22turkkiBerkant GünerKKKeskikentän keskusta19.2.1998
17suomiJoonas VahteraHKHyökkäävä keskikenttä6.1.1996
7suomiJuha HakolaHKHyökkäävä keskikenttä27.10.1987
18suomiAatu KujanpääHKHyökkäävä keskikenttä27.7.1998
italiaMarco PriviteraOHOikea laitahyökkääjä23.11.1994
10jamaikaSteven MorrisseyKHKeskushyökkääjä25.7.1986
23senegalIbrahima GueyeKHKeskushyökkääjä8.10.1996
11brasiliaDouglas CaéKHKeskushyökkääjä24.10.1987

Pelaajasiirrot – lähteneet

Andre Clennon (Kesla FC, Azerbaidžan) – kookas jamaikalaiskärki Clennon, 28, liittyi ensin vaasalaisseuraan lainalle kotimaansa Arnett Gardensista ja myöhemmin vakituisella pestillä. Kolmen Veikkausliigan kauden saldoksi jäi 69 ottelua ja kymmenen maalia. Jamaikan A-maajoukkueessakin näyttöjä antanut hyökkääjä jatkaa uraansa Azerbaidžanilaisessa Kesla FC:ssä, eli entisessä Inter Bakussa.

Ebrima Sohna (Kesla FC, Azerbaidžan) – Veikkausliigan ystäville tuttu Gambian maajoukkuepelaaja Sohna, 29, pelasi viime kaudella VPS:ssa 15 sarjaottelua. Hän jatkaa uraansa Clennonin tavoin Kaspianmeren rannalla.

Markus Jürgenson (FC Levadia, Viro) – Virolaispuolustaja vietti Vaasassa yhden kauden ja palasi kotimaansa kentille. Konkaripakin matka jatkuu Tallinnassa, Meistriliigan viime vuoden hopeajoukkueessa Levadiassa.

Kuva: Juha Tamminen

Veli Lampi (lopettanut) – Juurikin VPS:ssa Veikkausliiga-uransa aloittanut Lampi, 33, ripusti viime kauden jälkeen nappulakengät naulaan. Hienon uran kansainvälisillä kentillä ja A-maajoukkueessa tehnyt puolustaja jatkaa yhä työskentelyä rakkaan lajin parissa, sillä hänestä tuli maaliskuussa valmennussovellus Taktikon takana olevan Taktiko Solutions -yhtiön kehitysjohtaja.

Ville Koskimaa (KPV) – Valtaosan urastaan Vaasassa pelannut seuraikoni Koskimaa, 34, siirtyi Ykkösessä nousua tavoittelevan KPV:n riveihin.

Mikko Viitikko (Fredrikstad FK, Norja) – HJK-kasvatti Viitikko, 22, edusti VPS:aa kolmen kauden ajan, kunnes otti seuraavan askeleen urallaan ja siirtyi tammikuussa perinteikkääseen norjalaisseuraan Fredrikstadiin, joka kilpailee tällä kaudella maan kolmannella sarjatasolla.

Jonas Levänen (VPS) – Kaksi kautta Vaasassa viihtynyt laitapuolustaja Levänen, 24, solmi viime kauden päätyttyä sopimuksen kasvattajaseuransa Hongan kanssa.

Kim Böling (Jaro) – Närpes Kraftin kasvatti Böling, 26, vaihtoi seuraa, mutta pysytteli Pohjanmaalla. Uudeksi osoitteeksi valikoitui Ykkösessä pelaava Jaro, jonka akatemiajoukkuetta hän edusti juniorivuosinaan. Böling pelasi viime kaudella 16 sarjaottelua tehden niissä kaksi maalia.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Aubrey David (PS Kemi) – Trinidad & Tobagon maajoukkuetoppari valitsi kolmanneksi Veikkausliigan seurakseen VPS:n edustettuaan aiemmin PS Kemiä ja Jaroa. David, 27, pelasi viime kaudella Kemissä 25 sarjaottelua, joissa oli jokaisessa avauskentällisessä. Ulosajoilta vältyttiin, mutta korttiherkkä toppari nappasi viime vuonna yhdeksän varoitusta Veikkausliigassa.

Eero-Matti Auvinen (AC Oulu) – Topparin paikalla viihtyvä Auvinen, 22, otti seuraavan askeleen urallaan ja vaihtoi Ykkösen kentät VPS:aan. Pelasi Suomen Cupissa viidessä ottelussa. Veikkausliigadebyytti odottaa.

Kuva: Juha Tamminen

Hindrek Ojamaa (JJK) – Viime kauden putoajajoukkue JJK:n onnistujiin lukeutunut Ojamaa, 22, saa uuden mahdollisuuden näyttää osaamistaan Veikkausliigassa. Suunnitelmissa lopullinen läpimurto myös Viron A-maajoukkueen puolustukseen.

Douglas Cae (Portuguesa, Brasilia) – Kotimaansa kansallisissa ja osavaltioiden sarjoissa maaleja paukutellut konkarihyökkääjä Cae, 30, solmi tammikuussa 1+1-vuotisen sopimuksen Vepsun kanssa. Suomen Cupissa osumia syntyi kuudessa ottelussa kahdeksan kappaletta.

Akseli Kalermo (AC Oulu) – Ulkomaisissa akatemioissakin käynyt puolustaja Kalermo, 21, pääsee toista kertaa kokeilemaan, mihin rahkeet riittävät Veikkausliigassa.

Berkant Güner (Eintracht Braunschweig, Saksa) – Hyökkäyspään eri rooleissa viihtyvä Güner, 20, on keitetty kovissa saksalaisorganisaatioissa. Sopimus VPS:n kanssa on muotoa 1+1.

Omar Jama (PS Kemi) – Klubi 04:n entinen kapteeni Jama, 19, teki viime kaudella läpimurtonsa Veikkausliigassa PS Kemin riveissä ja tavoittelee nyt avauksen paikkaa vaasalaisten keskikentältä.

Aatu Kujanpää (SJK) – Seinäjokelaisten reservi- ja juniorijoukkueissa esiintynyt keskikenttäpelaaja siirtyi VPS:aan 1+2-vuotisella sopimuksella.

Marco Privitera (FC Sion, Sveitsi, laina) – Yhteistyöseura Sionista saapunut italialaispelaaja Privitera, 23, on yllätyskortti VPS:n hyökkäyksessä.

Ibrahima Gueye (FC Sion, Sveitsi, laina) – Senegalilainen hyökkääjä Sionin reservijoukkueesta. Päävalmentaja Vuorisen mukaan kyseessä on ”tyypillinen hyökkääjä, joka laukoo hanakasti ja pyrkii ahnaasti maalintekoon.”

Elhadji Ciss (FC Sion, Sveitsi, laina) – Senegalilaistoppari Ciss, 23, kykenee pelaamaan myös vasemman pakin paikalla.

 

Ville Liimatta

Voita kahden hengen matka Mestarien liigan puolivälieriin!