Metroderby oli kaikkea muuta kuin Stadin derby – HJK:lta huima nousu voittoon seitsemässä minuutissa

© Kuva: Juha Tamminen

Metroderby tarjoili jalkapalloviihdettä ja draamaa koko rahalla. HJK vei huimien vaiheiden jälkeen pääkaupunkiseudun herruuden noustuaan kahden maalin takaa 3-2-voittoon. HJK:n sankariksi nousi upean voittomaalin tehnyt Moshtagh Yaghoubi.

Ottelu alkoi vauhdikkaasti. Heti ottelun alusta oli selvää, ettei kumpikaan tullut kentälle peruuttelemaan. Molemmat joukkueet olivat todella aktiivisia ensiminuuteista alkaen.

Ensimmäinen tekopaikka avautui Nikolai Alholle, joka pääsi hyvään tekopaikkaan Moshtagh Yaghoubin syötöstä. Tim Murray kuitenkin selvitti tilanteen.

Ottelun avausmaaliakaan ei tarvinnut pitkään odotella. Loistavan pelin Hongan hyökkäyksessä pelannut Macoumba Kandji pääsi tuikkaamaan maalin edustalta pallon tyhjään maaliin. Loistavan esityön maaliin teki Youness Rahimi. HJK:lle maali oli kylmä suihku. HJK:ssa urallaan pelannut Kandji ei lähtenyt tuulettamaan maaliaan, mutta HJK:n kannattajat aloittivat maalin jälkeen päävalmentaja Mika Lehkosuolle osoitetut ”Bana ulos!”-huudot.

Vain muutama minuutti edellisestä ja nähtiin ottelun käännekohta. Honka-vahti Murray liukastui tullessaan palloa vastaan ja koski vahingossa kädellään palloon rangaistusalueen ulkopuolella. Ottelun erotuomari Antti Munukka ei voinut muuta kuin antaa Murraylle suora punainen kortti. Honka vaihtoi samalla Borjas Martínin pois hyökkäyksestä ja hänen tilalle tuli kakkosvahti Davor Taleski.

HJK ei pystynyt hyödyntämään Murrayn rikkeestä tullutta vapaapotkua. Yaghoubin hyvä laukaus osui ylärimaan.

Ulosajon jälkeen pelin kuva oli selvä. HJK hyökkäsi ja pyrki murtamaan Hongan tiiviin puolustuslinjan. Useimmiten tekopaikkoja pyrittiin luomaan laidoilta, jossa tilaa oli paljon. Hongalle ei enää juuri paikkoja avautunut, mutta Kandji oli lähellä karata HJK:n toppareilta avausjakson lopullta. Faith Friday Obilor pysäytti viime hetkellä Kandjin menon keltaisen kortin arvoisesti.

HJK sen sijaan sai hyviä tekopaikkoja varsinkin ensimmäisen puoliajan loppupuoliskolla. HJK:n brassihyökkääjä Klauss puski kulmapotkusta pallon ylärimaan. Sen jälkeen Filip Valenčič laukoi vapaapotkusta kohti oikeaa kulmaa, mutta vaihdosta sisään tullut Taleski venyi upeaan torjuntaan.

Vielä lisäajalla HJK:lle avautui muutama hyvä tekopaikka. Ensin Alho pääsi hyvälle tontille Rafinhan syötöstä, mutta laukaus suuntautui ohi maalin. Vielä ennen taukovihellystä HJK sai aivan maaliviivan tuntumaan hurjan sumpun, mutta Taleski selvisi siitäkin voittajana.

HJK:n dominointi toi tuloksen

Toinen puoliaika oli täyttä HJK:n hallintaa, kiitos miehen ylivoiman. Tekopaikkoja syntyi suorastaan liukuhihnalta. HJK vyöryi kohti Hongan maalia kerta toisensa jälkeen.

HJK-toppari Valtteri Vesiaho pääsi puskemaan maalin kulmalta 52. minuutilla, mutta pallo meni ohi maalin. Tilannetta edelsi muutama muu hyvä tekopaikka, mutta Hongan maali tuntui olevan noiduttu.

HJK:n vyörystä hyvä esimerkki oli se, että keskikentän pohjapelaaja Anthony Annan oli usein hyökkäysten kärjessä ja pääsi useasti myös kokeilemaan maalintekoa, laihoin tuloksin kylläkin.

Tunnin kohdalla derbytunnelma näkyi myös kentällä, kun tunteet kuumenivat. Rafinhan liukutaklaus takaapäin näytti osuvan palloon, mutta Munukka näki tilanteessa rikkeen ja antoi Rafinhalle myös varoituksen. Sen jälkeen torikokous oli valmis. Hongan ja HJK:n pelaajat tönivät toisiaan, kunnes neljäs erotuomari tuli myös kentälle rauhoittelemaan pelaajia.

Reilun 70. minuutin kohdalla alkoi tapahtumaan myös maalien muodossa. Honka ei ollut saanut toisella puoliajalla yhtäkään tekopaikkaa. Hyökkääjä Kandji oli raastanut puolustussuuntaan todella vahvasti. Kandji jaksoi myös taistella HJK-topparien kanssa, mikäli Honka sai pallon pelattu pois omalta kenttäpuoliskolta.

Jälleen kerran Kandji repi ja raastoi saaden hankittua Hongalle vapaapotkun vasemmalta laidalta noin 30 metristä. Honka nosti pelaajia boksiin ja se kannatti. Lucas Kaufmannin keskitys löysi takatolpalta Jatuli Laevuon, joka pukkasi varmasti vasempaan alakulmaan. HJK oli ihmeissään ja kahden maalin tappiolla, kun vain  20 minuuttia oli enää jäljellä.

Kandji otettiin myöhemmin vaihtoon 76. minuutilla, ja mies sai upeasti aplodit Telia 5G Areenan molemmista kannattajapäädyistä.

Viimein Klubi sai maalihanat auki vain pari minuuttia Laevuon osuman jälkeen. Klauss puski Juha Pirisen keskityksestä pallon vahvasti maaliin. HJK oli herännyt.

Hongan iltapuhde vaikeutui entisestään, kun Robert Ivanov katseli toista keltaista korttia maalin jälkeen ja lähti Murrayn seuraksi pukukopin puolella. Kahden miehen vajaalla Honka oli auttamattomasti pattitilanteessa.

Hyökkäykset jatkoivat vyörymistä. Helpotus tuli 78. minuutilla. Evans Mensahin laukauksen Taleski vielä torjui, mutta Daniel O’Shaughnessy tuikkasi paluupallon maaliin. Hongan hieno taistelu oli valumassa viemäriin.

Sinne se lopullisesti myös valui, kun Yaghoubi tykitti upealla laukauksella HJK:n ensimmäistä kertaa johtoon ottelussa. Yaghoubin maali riitti lopulta HJK:lle voittoon, vaikka Honka sai kahdenkin miehen vajaalla rakennettua vielä viimeisillä hetkillä pari vaaran paikkaa erikoistilanteista.

Ottelua seuranneet 5620 katsojaa saivat varmasti jalkapalloviihdettä kerrakseen. Vaikka yleisömäärältään pääkaupunkiseudun Metroderby ei yltänyt lähellekään Stadin derbyjä, tunnelma pelissä oli hyvä ja mikä parasta, jalkapallo oli huomattavasti viihdyttävämpää kuin Stadin derbyissä yhteensä.

Juho Hirvonen, Helsinki


MAKU VOITTOON | NAPPAA JÄTTIKERROIN 30.00

1. Avaa pelitili Betsafelle ja talleta.
2. Lyö vähintään 1€ veto Makwanin voitosta.
3. Jos Maku voittaa, saat 30€ bonusrahaa vetovoittosi lisäksi!