Vuoden 1986 MM-kisat oli alun perin myönnetty Kolumbialle, mutta Kolumbia luopui isännyydestä lokakuussa 1982 maan kehnon taloudellisen tilanteen takia. Maailmanlaajuinen lama ja maan tärkeimmän vientituotteen kahvin hinnan romahtaminen teki hotelleihin, stadioneihin ja lentokenttiin investoimisesta mahdotonta.

– Ilmoitan maanmiehilleni, että vuoden 1986 jalkapallon MM-turnausta ei pidetä Kolumbiassa. Meillä on täällä paljon tehtävää, eikä aika riitä FIFA:n ja sen jäsenten vaatimusten huomioimiseen, Kolumbian presidentti Belisario Betancur julisti televisioidussa puheessaan.

Vuorotteluperiaatteen vuoksi eurooppalainen kisaisäntä ei tullut kyseeseen, joten uudeksi järjestäjäksi ounasteltiin aluksi joko Yhdysvaltoja, Kanadaa tai Brasiliaa. USA:n vuoro tuli kuitenkin vasta kahdeksan vuotta myöhemmin. Näitä kisoja se ei saanut, koska kotimaisella jalkapallolla oli paha laskusuhdanne. North American Soccer Leaguen joukkuemäärä oli pudonnut 24:stä 12:een, eivätkä katsojaluvut enää kasvaneet.

Meksikossa jalkapallon suosio pysyi kuitenkin tasaisen korkeana, ja lopulta kisat myönnettiin toukokuussa 1983 Meksikolle. Meksikosta tuli näin ensimmäinen maa, joka isännöi MM-kisoja jo toista kertaa. Se saattaa päätyä myös ensimmäisenä maana kolmeen kisaisännyyteen, mikäli FIFA myöntää kesäkuussa vuoden 2026 MM-isännyyden USA:n, Kanadan ja Meksikon yhteishakemukselle. Vuoden 1986 MM-kisat olivat myös kolmannet perättäiset, jotka pidettiin espanjankielisessä maassa.

Héctor Hdez

@hdzsteelers
A 2⃣8⃣días para el Mundial Rusia 2018 🇷🇺⚽️, aquí les dejo el poster, el logo y la mascota del Mundial Mèxico 1986 🇲🇽⚽️. México se convirtió en el 1er país en celebrar 2 veces un Mundial. 🇦🇷 se coronó campeón de mundo por 2da vez en su historia venciendo a 🇩🇪 3 a 2

Täysin vailla huolia eivät Meksikonkaan kisavalmistelut sujuneet, sillä maata järkytti sen historian tuhoisin maanjäristys vain reilut kahdeksan kuukautta ennen kisojen alkua. Järistys vaati kymmenientuhansien ihmisten hengen, mutta koska 12 kisastadionia eivät kärsineet vaurioita, jalkapallojuhla pystyttiin järjestämään suunnitellusti.

Kuten jokaisissa MM-kisoissa nykypäivään saakka, myös Meksikossa nähtiin MM-kisojen ensikertalaisia. MM-debyyttinsä tekivät vuonna 1986 Tanska, Irak ja Kanada. Kahdelle viimeksimainitulle kisat ovat myös toistaiseksi ainoat.

Sir Alex Ferguson estradille tragedian kautta

Myös kisamaiden valmennuksessa nähtiin äärimmäisen mielenkiintoinen arvokisadebytantti, jolle MM-kisat jäivät uran ainoiksi. MM-kisoja seuranneet 27 kautta tekivät tästä miehestä kuitenkin yhden kaikkien aikojen jalkapallovalmentajista.

Tuo mies oli Alex Ferguson, joka sai sittemmin nimeensä etuliitteen Sir. ”Furious Fergie” oli tehnyt 80-luvun alussa loistavaa työtä Aberdeenissa, johtaen joukkueen useisiin liigamestaruuksiin ja cup-voittoihin. Euroopan kentillä Fergusonin Aberdeen venyi myös mahtitekoihin, sillä se voitti vuonna 1983 UEFA:n cup-voittajien cupin, raivaten matkallaan muun muassa Bayern Münchenin. Skotlannin valmennusvastuuseen MM-kisoissa Ferguson päätyi kuitenkin tragedian kautta.

𝐌𝐔𝐒𝐂 𝐌𝐞𝐱𝐢𝐜𝐨 🇲🇽

@ManUtdMX
#FlashbackFriday faltan 27 días para el mundial... Sir Alex Ferguson cuando vino a México en 1986 como DT de Escocía 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿. #mufc

Skotlantia valmensi toisissa perättäisissä MM-karsinnoissa walesilainen valmentajalegenda Jock Stein. Karsintalohkon päätöskierroksella edessä oli iso peli – Ison-Britannian huligaaniongelman keskellä – kun Wales ja Skotlanti pelasivat Cardiffissa paikasta jatkokarsintoihin.

Stein oli ollut ennen ottelua ankaran kritiikin keskellä heikon karsintamenestyksen myötä, ja skoteilta oli useita avainpelaajia pelikiellossa. 62-vuotias Stein kärsi sydänvaivoista, mutta hän päätti luopua lääkityksestä vähän ennen peliä pitääkseen keskittymisensä itse ottelussa. Päätös oli kohtalokas. 1-1 -lopputulos merkitsi Skotlannin jatkopaikkaa, mutta Stein sai ottelun päätöshetkillä sydänkohtauksen ja menehtyi joitain minuutteja myöhemmin stadionin lääkintähuoneessa.

Skotlannin valmennusryhmään kuulunut Alex Ferguson järkyttyi mentorinsa (jota hän kutsui ”yhden miehen yliopistoksi”) kuolemasta, ja juuri hän joutui tiedottamaan joukkuetta asiasta.

Silti Ferguson suostui ottamaan valmennusvastuun kontolleen jatkokarsintoihin Australiaa vastaan, ja myös itse MM-kisoihin. Pesti ei kuitenkaan kestänyt kuin yhdeksän kuukautta, sillä Skotlannin kultaisen sukupolven kisat päättyivät lohkovaiheeseen. Vajaat neljä kuukautta kisojen jälkeen Manchester United värväsi Fergusonin Aberdeenista, ja loppu onkin historiaa.

Minulla ei ole vieläkään aavistusta, miltä se kaveri näytti. En nähnyt hänen naamaansa kertaakaan pelin aikana, ja kun nousin ylös, hänet oli jo ajettu suihkuun.

Skotlanti joutui MM-kisoissa kammottavaan kuolemanlohkoon yhdessä Länsi-Saksan, Copa Américan puolustavan mestarin Uruguayn ja nimekkään Tanskan kanssa. Nuori Ferguson heittäytyi tuolloin täysillä mukaan joukkuehengen rakennukseen, ja lauloi myös pelaajien mukana Skotlannin virallisella kisabiisillä.

Vaikka Skotlanti hävisi kaksi ensimmäistä peliään Tanskalle ja Länsi-Saksalle maalin erolla, se voisi yhä selvitä jatkoon kaatamalla Uruguayn viimeisessä ottelussaan. Uruguay oli esittänyt todella rajuja otteita jo aiemmissa peleissään – saaden FIFA:lta virallisen varoituksen Länsi-Saksaa pelatun pelin jälkeen, ja jouduttuaan miesvajaukselle 1-6 -tappiossa Tanskalle.

Opiksi ei kuitenkaan otettu, vaan myös skotteja vastaan kentällä nähtiin tulta ja tappuraa. José Batista taklasi skottien tähtipelaaja Gordon Strachania takaapäin jo ensimmäisellä minuutilla ja sai suoran punaisen kortin. Ulosajo on edelleen MM-lopputurnaushistorian nopein.

Se on koko hemmetin kansakunnan asenne. Heillä ei ole mitään kunnioitusta ihmisarvoa kohtaan.

– Minulla ei ole vieläkään aavistusta, miltä se kaveri näytti. En nähnyt hänen naamaansa kertaakaan pelin aikana, ja kun nousin ylös, hänet oli jo ajettu suihkuun, Strachan kertoi myöhemmin.

Uruguay veti skotteja tukasta, sylki näiden päälle ja hiplaili vastustajiensa perhekalleuksia. Likainen pelistrategia kuitenkin toimi, ja Skotlannin turnaus päättyi maalittomaan tasapeliin.

– Se oli häpeällistä. Se ei kosketa vain jalkapalloa, vaan on koko hemmetin kansakunnan asenne. Heillä ei ole mitään kunnioitusta ihmisarvoa kohtaan. He tekivät ottelusta täyden farssin, Ferguson jyrisi pelin jälkeen.

– Ei uskoisi, että MM-kisojen kaltaisessa kilpailussa, jossa FIFA väittää puuttuvansa koiruuksiin, yksi joukkue voisi päihittää koko järjestelmän. Tämänpäiväisen jälkeen, pitäen mielessä viimevuotiset jalkapalloilun traumat, olen iloinen päästessäni kotiin. Uskokaa minua, että tuollainen ei kuulu jalkapalloon, vaikka olemmekin hyväksyneet sen vuosien ajan.

– Nyt se ei ole enää minun ongelmani, vaan FIFA:n. Maanantaina se on Argentiinan ongelma.

Fergusonille turnaus oli urheilullisesti surkea, mutta miehen sanavalmius ja järkkymätön itseluottamus tuli maailmalle tutuksi jo näissä kisoissa.

Jumalan käsi ja vuosisadan MM-maali

Argentiinalle naapurimaa Uruguay ei lopulta osoittautunut kovinkaan suureksi ongelmaksi. Tuleva maailmanmestari oli kaatanut lohkovaiheessa Bulgarian ja Etelä-Korean, ja pelannut 1-1 -tasapelin mestaruutta puolustaneen Italian kanssa. Tahtipuikkoa heiluttivat Jorge Valdano ja joukkueen kapteeni Diego Maradona, jonka suurta näytöstä koko kisat olivat.

Juuri México-86 teki Maradonasta sen pelaajan, jota yhtenä maailman parhaista pelaajista pidetään. Ensimmäisessä pudotuspeliottelussa (1-0) Maradona jäi vielä maaleitta, mutta sitten show alkoi.

Puolivälierässä Argentiina sai vastaansa Englannin – ottelussa jota, jalkapallomaailma ei tulisi ikinä unohtamaan. Englanti oli voittanut alkulohkon otteluistaan vain yhden, mutta neljännesvälierässä kaatui Paraguay 3-0 tulevan maalikuninkaan Gary Linekerin kahdella ja Peter Beardsleyn yhdellä maalilla. Matka kuitenkin katkesi Maradonan suvereeniin tekniseen taituruuteen ja röyhkeyteen. Sekä Jumalan käteen.

Sanoin heille: ”Tulkaa halaamaan minua, tai tuomari ei hyväksy maalia”

Estadio Aztecalle oli kerääntynyt täysi tupa, 114 580 katsojaa, ja ilmaa sähköisti entisestään Argentiinan ja Englannin Falklandin sodan takia heikentyneet suhteet. Kannattajat ottivat México Cityssä ottelun alla yhteen, ja peliä edelsi myös erikoinen paitaepisodi. Argentiinan valmentaja Carlos Bilardo piti joukkueen sinisiä puuvillapaitoja liian tukalina Meksikon helteeseen, ja niinpä hän lähetti valmennusryhmänsä jäsenen koluamaan pääkaupungin kauppoja.

Apuri toi näytille kaksi paitaa, ja niiden välillä valinnan teki juuri Maradona. Apulaisvalmentaja osti 38 paitaa kolme päivää ennen peliä, ja niihin ommeltiin pikapikaa Argentiinan jalkapalloliiton logot ja silitettiin pelinumerot.

Ottelun ensimmäistä jaksoa hallitsi suvereenisti Argentiina, mutta maaleja saatiin odotella toiselle puoliajalle asti. Kun päätösjakso oli vanhentunut kuusi minuuttia, koettiin yksi MM-historian puhutuimmista hetkistä. Maradonan syöttö laitaan ei tavoittanut Jorge Valdanoa, ja Englannin keskikenttäpelaaja Steve Hodge yritti purkaa tilanteen. Hodgen purku kuitenkin epäonnistui ja päätyi rangaistusalueelle, jonne kiisi myös Maradona.

20 senttimetriä maalivahti Peter Shiltonia lyhyempi Maradona hyppäsi kohti palloa, ja ulottuvuusongelmista kärsiessään ojensi palloon myös kätensä. Shilton hölmistyi, yleisö hölmistyi, Maradonan pelikaveritkin hölmistyivät, mutta Maradona itse ei – ja tunisialainen erotuomari Ali Bin Nasser hyväksyi maalin.

Kim Orendor

@KOrendor
@EvanReam Thought you'd appreciate this photo from the exhibit. Maradona's infamous ‘Hand of God’ goal past England goalkeeper Peter Shilton at the 1986 World Cup.(Bob Thomas/Getty Images)

– Odotin pelikaverieni tulevan syleilemään minua, mutta kukaan ei tullut. Sanoin heille: ”Tulkaa halaamaan minua, tai tuomari ei hyväksy maalia”, Maradona kertoi medialle maalistaan jälkikäteen.

Pelin jälkeen Maradona lausui toiset, vieläkin legendaarisemmiksi muodostuneet sanansa. Maali syntyi Diegon mukaan ”vähän Maradonan päällä ja vähän Jumalan kädellä”.

Videotuomarijärjestelmä VAR on tänä kesänä ensimmäistä kertaa käytössä MM-kisoissa. Kameraa Jumalan käsi ei varmasti olisi huijannut, mutta Ali Bin Nasser pälyili voimattomana tukea linjamieheltään Bogdan Dochevilta – ja hyväksyi maalin. Peli jäi Bin Nasserin viimeiseksi MM-tasolla, ja 29 vuotta myöhemmin hän sai kotiinsa arvovieraan, itsensä Diego Maradonan. Maradona lahjoitti oikeudenjakajalle Argentiinan pelipaidan ja kuvaili tätä ”ikuiseksi ystäväkseen”.

Jossittelua käsimaalista vähensi Maradonan toinen täsmäisku, vain neljä minuuttia myöhemmin syntynyt ”vuosisadan maali”. Omalta kenttäpuoliskoltaan vauhtiin spurtannut Maradona kieputti solmuun yksi kerrallaan Peter Beardsleyn, Peter Reidin, kaksi kertaa Terry Butcherin ja Terry Fenwickin. Viimeisenä sai nöyrtyä maalivahti Peter Shilton, ja Estadio Azteca oli täysin mykistynyt Maradonan tähtihetken edessä.

Hän syöttää Diegolle, pallo on Maradonalla, kaksi miestä painostaa häntä, Maradona astuu pallon päälle, jalkapallomaailman nero etenee oikeaa laitaa, hän nousee laidasta ja syöttää Burruchagalle… Edelleen Maradona! Nero! Nero! Nero! Siellä, siellä, siellä, siellä, siellä, siellä! Maaaaaaliiii! Maaaaaliii!

– Haluan itkeä, voi pyhä Jumala, eläköön jalkapallo! Mikä maali! Diegol! Maradona! Antakaa anteeksi, minun on pakko itkeä! Maradona on tehnyt ikimuistoisen juoksun, kaikkien aikojen pelin. Pieni kosminen leija, miltä planeetalta oikein tulit, ja jätit niin monta englantilaista taakse, tehden siitä maasta Argentiinan takia itkevän puristetun nyrkin? Argentiina kaksi, Englanti nolla! Diegol, Diegol, Diego Armando Maradona! Kiitos Jumala jalkapallosta, Maradonasta, näistä kyynelistä ja tästä 2-0:sta, kuului Victor Hugo Moralesin legendaarinen selostus maalista.

Gary Linekerin kavennusmaali 81. minuutille ei enää auttanut, vaan Argentiina jatkoi matkaansa kohti loppuottelua. Pelin jälkeen Maradonan kanssa paitaa vaihtanut ”Jumalan käden syöttäjä” Steve Hodge lahjoitti sittemmin Diegon paidan englantilaiseen museoon. Maradona puolestaan sai patsaan Estadio Aztecalle.

Jorge Valdano ja Steve Hodge, tärkeitä sivuosan näyttelijöitä Jumalan käsi -ottelussa. Kuva: Getty Images

Loppuottelusta maalirikas trilleri

Välierävastustajakseen Argentiina sai Belgian, joka ylsi MM-historiansa parhaaseen saavutukseen sijoittuen neljänneksi. Belgia kaatui samaisella Estadio Aztecalla maalein 2-0, Maradonan vastattua molemmista maaleista.

Loppuottelukin pelattiin luonnollisesti täpötäydellä Estadio Aztecalla. Finaalista muodostui korkeatasoinen trilleri, jossa nähtiin viisi maalia ja tuolloin ennätykselliset kuusi varoitusta. Korteista kolme tuli Argentiinalle ajanpeluusta.

José Luis Brown ja Jorge Valdano veivät Argentiinan jo 2-0 -johtoon, mutta nykyisin arvostettuina seurapomoina tunnetut Karl-Heinz Rummenigge ja Rudi Völler toivat Länsi-Saksan tasoihin 74. ja 81. minuutille syntyneillä maaleillaan.

Maradona oli finaalissa tiukasti saksalaisten pihdeissä eikä onnistunutkaan maalinteossa. Maradonan häikäisevä syöttö vapautti kuitenkin Jorge Burruchagan maalintekoon 84. minutilla, ja Argentiina sai juhlia historiansa toista ja toistaiseksi viimeisintä maailmanmestaruuttaan. Sitä ainoaa tekijää, joka vielä erottaa Maradonan monien mielessä Lionel Messistä.

Diego Maradonan suuruus vuoden 1986 MM-kisoissa on inspiroinut miljoonia jalkapalloilijoita ja kymmeniä miljoonia jalkapallofaneja. Kuva: Getty Images

Portugali lakkoili, Unkari romahti

Kisojen pronssiottelussa Ranska kukisti Belgian jatkoajan jälkeen 4-2, ja jätti Punaiset Paholaiset odottamaan yhä MM-historiansa ensimmäistä mitalisijaa. Vahvat kisat pelasi myös isäntämaa Meksiko, jonka matka katkesi puolivälierien rankkaritappioon Länsi-Saksalle. Meksikon parhaat MM-saavutukset ovat edelleen kaksien kotikisojen kaksi puolivälieräpaikkaa.

Legendaarinen Hugo Sánchez kuului isäntämaa Meksikon valovoimaisimpiin pelaajiin. Kuva: Getty Images

Rankkaripettymykseen päättyi myös Brasilian turnaus. Neljä ensimmäistä peliään maalierolla 9-0 voittanut Brasilia hävisi puolivälierissä pilkuilla Ranskalle.

Yksi kisojen yllättäjistä oli Marokko, joka voitti alkulohkonsa ja hävisi pudotuspeleissä Länsi-Saksalle niukasti 0-1. Marokon verkkoon tehtiin neljässä pelissä vain kaksi maalia. Marokon (ja Englannin) lohkon jumboksi jäi kaksi vuotta aiemmin EM-välieriin yltänyt Portugali, joka koki kisojen yhteydessä yhden historiansa suurimmista skandaaleista.

Portugalin maajoukkuejohdon huomion vei yksi kisojen puheenaiheista, korkea ilmanala Meksikossa ja etenkin México Cityssä. Lopulta Portugali ei pelannut pääkaupungissa otteluakaan, joten valmistauminen pienessä Saltillon kaupungissa USA:n rajan lähellä meni täysin mönkään.

Valmisteluvaiheeseen kuului myöhemmin vääräksi osoittautunut doping-tapaus, surkeat treeniolosuhteet ja toimittajia sekä sivullisia kuhissut hotelli, riita pelaajapalkkioista ja joukkueen sponsoreista – joka sai lakkoilleen Portugalin joukkueen treenaamaan verkkarit väärinpäin käännettynä – sekä harjoituspeli paikallisia raksamiehiä vastaan.

Kisoissa Portugalin valmentaja piti kahdessa ensimmäisessä ottelussa penkillä 20-vuotiaan Paulo Futren, josta odotettiin kisojen läpimurtopelaajaa. Seuraavalla kaudella Futre oli Porton voitokkaan Euroopan Cup -finaalin tähti, ja hän ylsi toiseksi Ballon d’Or -äänestyksessä. Portugalin ykkösvahti Manuel Bento puolestaan katkaisi jalkansa kesken kisojen harjoituksissa, joissa hän pelasi hyökkääjänä. Benton maajoukkueura ei kisojen jälkeen enää jatkunut.

Alkulohkoon jäi suureksi pettymyksekseen Meksikossa myös 50-luvulta 70-luvulle lajin suurmaihin kuulunut Unkari. Unkarin poissaolo arvokisoista kesti tämän jälkeen 30 vuotta, kunnes se palasi kahden vuoden takaisissa EM-kisoissa takaisin näyttämölle.

Kisojen tähtiin kuuluivat muun muassa Lineker, Belgian Enzo Scifo, Brasilian Careca ja Argentiinan Jorge Valdano, mutta ennen kaikkea nämä olivat Maradonan kisat.

Lystikäs maskotti, tarttuva kisabiisi ja maailman valloittanut Meksiko-aalto

Järjestelyjen puolesta Meksikon viimeisintä MM-turnausta pidetään onnistuneina, ja urheillullisesti suurena turnauksena. Monien mielestä kisojen logo ja juliste kuuluvat kisahistorian hienoimpiin ja pippurinen maskotti ”Pique”, sombreropäinen ja viiksekäs vihreä chili herätti huomiota monella tapaa.

Kisabiisi ”Chiquitibum” herättää Meksikossa edelleen lämpimiä tunteita ja sytyttää fiestan kuin fiestan.

Kappaleen videolla on nähtävissä myös kisojen merkittävin ilmiö, joka elää ja voi hyvin tänäkin päivänä. ”La ola”, joka Suomessa myös Meksiko-aaltona tunnetaan.

Laola on kansainvälisesti tunnettu termi kaikkialla maailmassa, ja aalto lähtee yhä edelleen kiertämään urheilutapahtumissa vaikkapa tennistä, yleisurheilua tai jääkiekkoa myöten. Aallon tuntee takuulla jokainen jutun lukija, ja epäilemättä lähes jokainen arvostaa sitä myös enemmän kuin vaikkapa nykyaikaisia läpsyttimiä. Ja juuri Meksikon MM-kisoista aalto tuli tunnetuksi.

Vuoden 1970 MM-kisoista aloittanut Panini on pitänyt pintansa tähän päivään saakka jalkapallon keräilykorttien harrastajien keskuudessa, mutta jutun kirjoittajan tärkein muisto tällä saralla on vuoden 1986 Dandyn purukumikeräilykortit.

zeppy.io france

@zeppy_france
#Dandy gum 1986 #trade cards #-select from below, LINK:
zeppy.io/product/us/2/3…

Meksikon MM-kisat olivat visuaalisesti komea jalkapallojuhla, jonka tunnusmelodia ja aalto jäivät elämään. Mutta ennen kaikkea kisat jäivät elämään Diego Maradonan – yhden kaikkien aikojen suurimmista – jalkapallouran suurimpana ja kirkkaimpana kruununa. Maradona pelasi kaikkiaan neljät MM-kisat, mutta juuri nämä kisat ovat syynä siihen, miksi Maradonasta on tehty valtava määrä lauluja, kirjoja ja elokuvia. Ja perustettu jopa oma parodiallinen ”Maradonan kirkkokin”.

Loppujärjestys vuonna 1986

  1. Argentiina
  2. Länsi-Saksa
  3. Ranska
  4. Belgia

Puolivälierissä pudonneet: Brasilia, Meksiko, Espanja, Englanti

Neljännesvälierissä pudonneet: Tanska, Neuvostoliitto, Marokko, Italia, Paraguay, Puola, Bulgaria, Uruguay

Alkulohkoon jääneet: Portugali, Unkari, Skotlanti, Etelä-Korea, Pohjois-Irlanti, Algeria, Irak, Kanada

Maalipörssi TOP 10

1. Gary Lineker (Englanti), 6 maalia
2. Diego Maradona (Argentiina), 5 maalia
2. Careca (Brasilia), 5 maalia
2. Emilio Butragueño (Espanja), 5 maalia
5. Jorge Valdano (Argentiina), 4 maalia
5. Preben Elkjaer Larsen (Tanska), 4 maalia
5. Alessandro Altobelli (Italia), 4 maalia
5. Igo Belanov (Neuvostoliitto), 4 maalia
9. Jan Ceulemans (Belgia), 3 maalia
9. Nico Claesen (Belgia), 3 maalia
9. Jesper Olsen (Tanska), 3 maalia
9. Rudi Völler (Länsi-Saksa), 3 maalia

Lähteet: New York Times, FourFourTwo, Wikipedia