Pikkuhelmarien päätösottelussa panoksena MM-kisapaikka – ”Tässä joukkueessa ei pelätä virheitä”

© Kuva: Getty Images

Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue on pelannut upean EM-turnauksen. Voitot Liettuasta ja Hollannista toivat paikan välieriin, jossa Espanja oli parempi niukasti maalein 1-0.

Tänään Pikkuhelmarit kohtaa turnauksen viimeisessä ottelussaan Englannin. Ottelu alkaa klo 14, ja sen voittajalle on tarjolla paikka marraskuussa Uruguayssa pelattaviin ikäluokan MM-kisoihin. Varsinaisesta pronssiottelusta ei ottelun yhteydessä puhuta.

Joukkueen valmentaja Marko Saloranta on valanut koko matkan ajan uskoa joukkueeseen ja jalkapalloihmisiin positiivisella otteellaan. Salorannalla oli hyvällä tavalla jalat maassa myös sunnuntai-illan joukkuepalaverissa.

– Kyse on jalkapallo-ottelusta. Ei tehdä siitä sen isompaa numeroa. Me osaamme tämän, te osaatte tämän, te olette valmiita, Saloranta sanoi pelaajilleen Palloliiton kotisivujen uutisen mukaan.

– Yritän lähestyä EM-turnauksen viimeistä ottelua niin, että se ei ole muita tärkeämpi. Kaikki ottelut ovat olleet tärkeitä, muutoin emme olisi tässä. Englantia vastaan on kyse siitä pelaammeko MM-kisoissa vai emmekö pelaa, joten on se tietysti erityinen ottelu siinä mielessä, Saloranta kertoi medialle.

– Panos on kova, mutta olemme työskennelleet tiimin kanssa huolellisesti jokaisen ottelun kohdalla. Niin nytkin, ja enempää emme voi etukäteen tehdä. Meidän tehtävä on nyt huolehtia, että lataus ei mene yli. Joukkuetta ei tarvitse erikseen tähän otteluun sytyttää, ja sen osaaminen kyllä riittää Englannin voittamiseen.

Pikkuhelmarien aiemmasta matkasta voi lukea lisää myös tästä Näkökulmasta.

”Pelit jatkuvat MM-kisoissa”

Suomen joukkueen terveystilanne on ennen viidettä ja viimeistä ottelua erinomainen. Suomi on jopa ainoa maanantaina pelaavista neljästä joukkueesta, jolla on kaikki pelaajat käytettävissään. Tästä Saloranta kiitteleekin joukkueen huolto- ja lääkintäryhmää.

– Meillä on karsintaturnauksia parempi tilanne taustatiimin resurssien osalta täällä EM-lopputurnauksessa, mutta emmehän me määrässä näille suurille jalkapallomaille pärjää. Suomella on tiimissään huippuammattilaisia, minkä lisäksi he ovat huippuihmisiä, Saloranta sanoo.

Täynnä uskoa ja itseluottamusta on ottelun alla myös Suomen joukkueen kapteeni Tuuli Enkkilä.

– EM-turnaus on ollut ainutlaatuinen kokemus. Tällä näkee, mikä on taso ikäisissämme kansainvälisellä huipulla. Olemme päässeet pelaamaan aivan mielettömän kovia pelejä, mittaamaan omia kykyjämme ja saaneet aivan valtavasti oppia sekä motivaatiota arkeen, Enkkilä kertoo Suomen kokemuksista (Palloliiton sivujen haastattelu täällä).

– Tässä joukkueessa pelaajat eivät pelkää virheitä. Uskallamme pelata omaa peliämme, emmekä lähde koskaan kentällä kunnioittamaan tai pelkäämään vastustajia. Meidän koko joukkue on kokenut niin paljon yhdessä, ja me uskallamme kentän ulkopuolellakin olla rehellisiä, emmekä esitä mitään, niin sitä kautta myös kentällä voimme laittaa itsemme täysillä peliin.

– Koko joukkue uskoo, että huominen on meille välietappi ja pelit jatkuvat marraskuussa Uruguayn MM-kisoissa, Enkkilä vakuuttaa.

Mikäli ottelu on tasan varsinaisen peliajan 80 peliminuutin jälkeen, ei jatkoaikaa pelata. Tällöin voittaja ja MM-kisoihin jatkava joukkue ratkaistaan suoraan rangaistuspotkukilpailussa. EM-finaalissa samana iltana klo 19 kohtaavat Saksa ja Espanja.