Ruotsin jalkapallomaajoukkueen pelaajat suunnittelevat protestia Venäjän ihmisoikeustilannetta kohtaan parin viikon päästä alkavissa MM-kisoissa. Kipinä mielenilmausta kohtaan syntyi, kun ihmisoikeusjärjestö Civil Rights Defenders järjesti joukkueelle tiedotustilaisuuden torstaina, maajoukkueen valmistavan leirin toisena päivänä.

Pelaajat viettivät viikonlopun vapaata, mutta maanantaina heräsi ajatus tehdä asioiden eteen jotain.

– Se oli todella hyvä tapaaminen. Kunnioitan suuresti tuollaista työtä ylipäätään. Uutisia lukiessaan vähän masentuu, mutta samalla tulimme paljon viisaammiksi. Tuollaisen tiedon jakaminen pelaajille ja johtoportaalle on tärkeää, maajoukkueen valmentaja Janne Andersson totesi lehdistötilaisuudessa Aftonbladetin mukaan.

Joukkueen pelaajat suhtautuvat mielenosoitukseen pääosin positiivisesti.

– Olemme saaneet tietoa ja hyvän käsityksen vähemmistöjen asemasta Venäjällä, ja siitä, kuinka uskomattoman vaikeaa joidenkin elämä voi olla, Oscar Hiljemark kertoi.

– Meihin vaikuttaa sekin, mitä kentän ulkopuolella tapahtuu. On hyvä, että kaikki saavat siitä tietoa. Siten on helpompaa keskittyä omaan tekemiseemme. Meidän mielestämme kaikilla tulisi olla samat oikeudet, Genoan keskikenttäpelaaja jatkaa.

Bolognan hyökkääjä Emil Krafth on samoilla linjoilla. Hän kannattaa myös kollektiivista MM-mielenosoitusta.

– Silloin siihen pitäisi kuitenkin osallistua kaikkien joukkueiden yhdessä eikä vain yhden tai kahden joukkueen, Krafth korostaa.

– On selvää, että tilanne näyttää kamalalta monilla Venäjän alueilla. Ihmisiä kohdellaan edelleen surkeasti monissa paikoissa. Se koskee esimerkiksi seksuaalista suuntautumista tai naisten asemaa.

– Meillä on mahdollisuus tavoittaa monia ihmisiä, Krafth muistuttaa.