82-vuotias FIFA:n entinen puheenjohtaja Sepp Blatter ei hyväksy hänen erottamisestaan kattojärjestön johdosta vuoden 2015 lopussa, eikä liioin häntä vastaan esitettyjä korruptiosyytöksiä. Sveitsiläinen ehti johtaa FIFA:a 17,5 vuoden ajan, ja hänet on hyllytetty tehtävistään vuoteen 2022 saakka.

Sen jälkeenkään Blatter ei tosin aio FIFA:an palata. Sen hän sanoo suoraan BBC:n tekemässä haastattelussa, pitäen kohteluaan epäreiluna ja epäoikeudenmukaisena.

– Olen varma siitä, että nimeni vielä puhdistetaan. Mitä oikein olen tehnyt – tai mitä me olemme tehneet? Maksoimme Michel Platinille hänelle lupaamamme palkan, ja se kaikki löytyy FIFA:n kirjoista, Blatter puolustautuu.

– Mitä moraalitonta on palkan maksamisessa jollekulle? Ne syytteet eivät tule missään tapauksessa pitämään oikeudessa.

[readmore from=Blatter-Sepp]

Kun skandaali lähti paljastumaan vuoden 2015 lopulla, Blatter sanoi käyneensä lähellä kuolemaa.

– Se ei ollut sairastelua, vaan pelkkä järkytys. Onnekseni sydämeni ja aivoni toimivat aina, eikä muulla ole niin väliä, Blatter kertoo.

Ennen korruptioskandaalin esilletuloa Blatterille ja Fifalle ehdotettiin jossain puheissa jopa Nobelin rauhanpalkintoa. Nyt Blatter sanoo, ettei missään tapauksessa palaisi Fifaan, vaikka hänen hyllytyksensä kumottaisiinkin. Siihen hän on kuitenkin pettynyt, että hänen syrjäyttämisensä lopetti puheet rauhan Nobelista.

– Hyllytykseeni ei ollut mitään syytä – historia tulee todistamaan sen. Nobelin palkintoa ei kuitenkaan koskaan ehdotettu minulle, vaan Fifalle ja Fifan tekemälle työlle.

Samassa haastattelussa Blatter kertoo, että hän vastustaa jalkapallon MM-kisojen isännyyden jakamista kolmen maan kesken. USA, Meksiko ja Kanada hakevat yhdessä vuoden 2026 MM-turnausta, Marokon jätettyä ainoan kilpailevan hakemuksen. Kisaisäntä valitaan 13. kesäkuuta aivan tämän kesän MM-kisojen alla.

– Ne maat ovat todistaneet, että ne pystyvät isännöimään MM-kisoja yksinkin, joten miksi ne hakevat kisoja kolmestaan, Blatter kysyy haastattelussa.

– Ainakaan Marokkoa ei saa sulkea kilpailusta ennen FIFA:n kongressin äänestystä. Vaikka joku hakijoista ei olisikaan hyvä, sillä on oikeus päästä kongressiin.

Toistaiseksi ainoat kahden maan kesken jaetut kisat pelattiin vuonna 2002 Etelä-Koreassa ja Japanissa. Blatter on kuvaillut järjestelyjä ”painajaismaisiksi”.