Seurajoukkueiden MM-kisoista lisätietoa: Rahapotti Mestarien liigaa isompi, Valioliigasta vain kaksi seuraa suoraan mukaan

© Kuva: Getty Images

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA suunnittelee kulisseissa kovaa vauhtia uutta massiivista seurajoukkueiden MM-turnausta, joka korvaisi tulevaisuudessa sekä vanhat seurojen MM-kisat että Confederations Cupin. Uudesta formaatista on tarkoitus synnyttää pitkään jatkuva perinne. Päätöksiä asiasta odotetaan kenties jo 13.6. pidettävässä FIFA:n kokouksessa, jossa valitaan myös vuoden 2026 MM-kisaisäntä.

Transfermarkt on koonnut yhteen uutta turnausta koskevia tietoja muun muassa Gazzetta dello SportistaNew York Timesista sekä Kickeristä. Merkittävimmät uudistukset koskevat turnauksen joukkuemäärää ja paikkajakoa, sekä massiiviseksi kasvavaa rahapottia.

Iso ongelma joka tapauksessa on, että UEFA vastustaa FIFA:n suunnitelmia jyrkästi (lue lisää täältä ja täältä).

Seurajoukkueiden MM-turnaus on määrä pelata neljän vuoden välein. Ensimmäiset kisat pelattaisiin 10.-28.6.2021. Kisaisäntä on vielä auki, mutta Kiinaa pidetään vahvana ehdokkaana. Turnaukseen osallistuu FIFA:n suunnitelmien mukaisesti 24 seurajoukkuetta, joista tasan puolet eli 12 tulee Euroopasta.

Eniten varmoja osallistujia Italiasta

Ensimmäiseen, vuoden 2021 turnaukseen saa automaattisen paikan kymmenen eurooppalaista seurajoukkuetta. Nämä paikat jaetaan aiemman euromenestyksen perusteella. Suoraan kisoihin pääsisivät näin ollen Barcelona ja Real Madrid, Manchester United ja Liverpool, AC Milan, Internazionale ja Juventus Italiasta sekä Paris Saint-Germain, Ajax ja Bayern München.

 

Loput kaksi Euroopan paikkaa menisivät jakoon kuusikolle Atlético Madrid, Manchester City, Chelsea, Borussia Dortmund, Benfica ja Porto. Vielä on epäselvää, miten paikat ratkaistaisiin, mutta ensimmäisissä kisoissa on joka tapauksessa kyse kutsuturnauksesta. Seuraavien turnausten osallistujat ratkaistaisiin jonkinlaisella karsinnalla.

Etelä-Amerikka saisi turnaukseen neljä suorta paikkaa, ja Aasia, Afrikka ja Pohjois- ja Keski-Amerikka kaksi. Yksi paikka menisi kisaisännälle ja viimeisestä paikasta pelaisivat Oseanian Mestarien liigan voittaja Etelä-Amerikan viidenneksi parhaan kanssa.

Rahoitus enimmäkseen arabimaista?

Kisoihin osallistuvien eurooppalaisten suurseurojen johdossa suunnitelmiin on suhtauduttu enimmäkseen hyvin positiivisesti.

– Nykyinen formaatti ei ole enää houkutteleva. Minun käsitykseni on, että Zürichin kokoukseen osallistuneet seurat ovat lähtökohtaisesti uudistuksesta kiinnostuneita. Tärkeää on, että seurat tavoittelevat yhdessä UEFA:n ja FIFA:n kanssa harmonista ja lojaalia ratkaisua, Bayern Münchenin johtokunnan puheenjohtaja Karl-Heinz Rummenigge totesi Münchner Merkurille.

Suurseurojen kiinnostusta lisännee olennaisesti se, että uudessa turnauksessa aiotaan jakaa osallistujille suorastaan valtavia rahasummia. Neljästä seuraavasta turnauksesta FIFA aikoo jakaa rahaa kaikkiaan 10,2 miljardia euroa, eli 2,55 miljardia euroa turnausta kohti. Vertailun vuoksi Mestarien liigassa jaettiin tällä kaudella kaikille osallistujaseuroille yhteensä 1,4 miljardia euroa. Ensi kaudesta lähtien summa kohoaa 1,9 miljardiin euroon.

Kyseisestä 2,55 miljardista eurosta noin 70-75 prosenttia aiotaan jakaa 24 turnaukseen osallistuvalle seuralle. Loput jaetaan kansallisille liitoille ja turnauksen ulkopuolelle jääville seuroille solidaarisuusrahana. FIFA itse ei tavoittele turnauksella voittoa, vaan kattaisi omalla 100 miljoonan dollarin osuudellaan järjestelykulut.

 

Siitä, mistä kyseiset palkintorahat tulevat, eivät FIFA:n puheenjohtaja Gianni Infantino tai Bayern-pomo Rummenigge vielä mitään paljastaneet. Financial Timesin mukaan pääsponsorien arvellaan tulevan Saudi-Arabiasta ja Yhdistyneistä Arabiemiraateista. Myös japanilaisyritys SoftBankille kaavaillaan merkittävää roolia.


MAKU VOITTOON | NAPPAA JÄTTIKERROIN 30.00

1. Avaa pelitili Betsafelle ja talleta.
2. Lyö vähintään 1€ veto Makwanin voitosta.
3. Jos Maku voittaa, saat 30€ bonusrahaa vetovoittosi lisäksi!