FC Interin seuralegendalta suoraa puhetta Shefki Kuqin ajasta – antoi myös Turun derbyyn romanttisen ennustuksensa

© Kuva: Juha Tamminen
Liverpool - West Ham maanantain Valioliigaotteluna! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!

FC Interin kapteenina kymmenen vuotta toiminut Henri Lehtonen lopetti peliuransa viime kauden päätteeksi, kun seura ei tarjonnut vasemmalla laidalla viihtyneelle 37-vuotiaalle pelaajalle enää jatkosopimusta. Lehtonen on löytänyt uuden työn ammattilaisjalkapallon jäätyä syrjään.

– Olen myyntiedustaja Metaplan Oy:ssä. Kauppa käy ihan hyvin. Täällä Turussa on aika hyvä rakennusbuumi meneillään, Lehtonen kertoo tyytyväisenä SuomiFutis-sivustolle.

Kentällä ikiliikkujana tunnettu vasuri on jatkanut pelaamista Nelosessa Jyrkkälän Tykkien riveissä, jossa hän on viimeistellyt kuusi osumaa yhdeksässä ottelussa.

– Menin jo talvella treenaamaan heidän kanssaan. Meillä on kiva porukka, jolla on hyvä asenne. Viimeiset viisi peliä olen pelannut keskikentän keskellä ja tehoja on tullut ihan hyvin.

Lehtonen on pystynyt välttämään suuremmat ikävän tunteet Veikkausliigaa kohtaan, vaikka hän on ollut tuttu näky Interin peleissä katsomossa.

– Yllättävän vähän olen kaivannut niihin peleihin. Kausi loppui silloin lokakuussa ja uusi työni alkoi heti marraskuussa, joten siinä ei ehtinyt jäädä murehtimaan asioita. Minun pitäisi ehdottomasti pelata tasoni puolesta vielä siellä, mutta en ole halunnut antaa sille ajatukselle valtaa.

Lehtoselle ei tullut kauden jälkeen sopimustarjouksia muista liigajoukkueista.

– Odotin ehkä itsekin vähän, että niitä olisi tullut. Ei varmaan tässä tilanteessa kukaan lähtenyt yrittämään, koska oli aika selvää, että päätän urani Interissä. Minulle ei olisi sopinutkaan reissuhommat vuodeksi tai pariksi, koska minun piti ajatella vaimoani ja lapsia. Nyt on vaimon vuoro saada panostaa uraansa.

Interin pelaaminen Veikkausliigassa ei ole vielä täysin vakuuttanut turkulaista, vaikka meno Suomen Cupissa päättyi voittojuhliin.

– Toki seurassa on ollut aika tuulista viime kausina, joka ei ole helpottanut tekemistä, Lehtonen viittaa muun muassa useisiin valmentajavaihdoksiin.

Suuri valmentajamuutos

Merkittävin muutos tapahtui, kun vuosikymmenen seuraa valmentanut Job Dragtsma astui sivuun päävalmentajan paikalta ja vetovastuun otti Shefki Kuqi.

– Dragtsma osasi antaa vapautta tietyille pelaajille. Shefkin pelissä kaikki olivat liian sidottuja siihen omaan rooliinsa. Peleissä ei ollut enää kotoisa olo. En tuntenut olevani kentällä oma itseni. Siinä oli paljon tällaisia asioita silloin, Interin seuraikoni kertoo.

(Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.)

Shefki Kuqi valmensi Interiä heinäkuusta 2016 elokuuhun 2017. Kuva: Juha Tamminen.

Lehtonen oli joukkueen kapteeni, joten hän kyllä uskalsi sanoa asiasta valmennukselle. Kaikki eivät.

– Pelaajat juttelevat tällaisista asioista paljon, mutta niitä on aika hankala tuoda valmentajien tietoisuuteen. Niistä ei uskalleta puhua liian avoimesti, koska oma asema voi sitten horjua joukkueessa.

Hollantilaisluotsi Dragtsman johdolla seura voitti tähän mennessä ainoan Suomen mestaruutensa kauden 2008 päätteeksi.

– Hän oli hyvin pelaajaläheinen valmentaja. Hän jutteli ja kuunteli. Hänellä oli tosi hyvä suhde pelaajiin sen ensimmäiset viisi vuotta, mutta viimeisinä vuosina hän oli jo liian lepsu, yli 350 Veikkausliiga-ottelua Interissä pelannut Lehtonen arvioi.

Joko derbyssä on Interin aika?

Interillä on edessään keskiviikkona Turun derby, kun joukkue mittaa paremmuuttaan paikallisvastustaja Turun Palloseuraa vastaan. Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa TPS oli etevämpi luvuin 2-1, ja otti silloin tähän mennessä kauden ainoan voittonsa Veikkausliigassa.

– Jouduin kuuntelemaan sen pelin vain radiosta, mutta tällä kertaa näen ottelun, kun menen ISTV:n lähetykseen asiantuntijaksi. Viimeisimmissä derbyissä TPS on ollut taktisesti vahvempi ja riisunut Interin aseista, vaikka heillä on heikompi miehistö. Toivon, että Interin valmennus saa tähän nyt jonkun muutoksen ja osoittaa taktista osaamista.

Lehtonen pelasi urallaan lukuisia paikalliskamppailuja, mutta paras muisto hänellä on Turun derbyistä ajalta, jolloin hän itse seisoi vielä kentän laidalla vuonna 1996. Se oli kaikkien aikojen ensimmäinen Interin isännöimä derby, jolloin paikan päälle vanhalle Kupittaalle kerääntyi 8 200 silmäparia.

(Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.)

Tunnelmaa riitti Turun derbyssä vuonna 1996. Kuva: Juha Tamminen.

– Silloin oli vain Olympiakatsomo, jossa pystyi istumaan. Minulle jäi se tunnelma painuvasti mieleen, kun ihmisiä oli joka puolella kentän laidoilla ja päädyissä. Osa katsoi peliä joidenkin varastokonttien päältä. Se oli sellaista vanhan ajan meininkiä ja soihdut paloivat. Olin silloin 16-vuotias, Lehtonen tunnelmoi.

Inter -legenda heittää keskiviikon kamppailuun rahtusen romanttisen veikkauksen.

– Sanon optimistisena 0-4. Maalit tekevät Ojala (Mika), Mäkitalo (Mika), Nyman (Ari) ja Furuholm (Timo).

Jesse Happonen


Nappaa 20€ riskitön veto!

  1. Avaa pelitili Nordicbetille alapuolen napista.
  2. Talleta vähintään 20 euroa.
  3. Talletuksen jälkeen saat heti 20€ riskittömän vedon.

Liverpool - West Ham maanantain Valioliigaotteluna! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!