MM-kisat 2018 -ennakko – lohko C: Joko Ranska on valmis voittamaan?

© Kuva: Getty Images

MM-kisojen C-lohkosta voitaneen povata jokseenkin tasaista. Ennakkokaavailuissa Ranska on ylitse muiden, mutta Perun, Tanskan ja varauksella jopa Australian välille odotetaan kiivasta kilpailua toisesta jatkopaikasta.

Ensimmäinen iso kysymys kuuluu: onko Ranska valmis voittamaan? Moni muistaa, kuinka Ranska hallitsi futismaailmaa vuosituhannen taitteessa. Ensin tuli maailmanmestaruus 1998 ja heti perään euroopanmestaruus 2000.

Sittemmin Ranska on muistettu lähinnä skandaaleista. Zinédine Zidanen pusku Marco Materazzin rintaan 2006, MM-joukkueen eripura ja suoranainen lakkoilu 2010, kiristystapaus Karim Benzeman ja Mathieu Valbuenan välillä… EM-finaalipaikka kotikisoissa 2016 oli jo näyte paremmasta. Ehkä nyt skandaalit ovat kokonaan taakse jäänyttä elämää, ja Ranska on valmis voittamaan?

Ranskan takana kannattaa ehdottomasti seurata Perun otteita. Joukkue on nuoremmille seuraajille hyvin vieras, sillä Peru on nähty MM-kisoissa viimeksi vuonna 1982. Ihan pelkästä kisaturistista ei kuitenkaan ole nyt kyse, sillä Peru oli lohkoarvonnoissa kakkoskorin toiseksi korkeimmalle sijoitettu joukkue.

Oman mausteensa C-lohkoon tuo myös Tanska, joka lienee Pohjoismaiden joukkueista kovin, mitä tulee ennakkokaavailuihin.

Miten karsinnat sujuivat?

Ranska

Ranskalle karsinnat eivät tuottaneet kovin suurta päänvaivaa. Ennakolta A-lohkosta odotettiin melko tasaista ja jopa jokseenkin karikkoista tietä Ranskalle; olivathan lohkossa myös Hollanti ja Ruotsi. Ranskan – ja Ruotsin – onneksi Hollanti kuitenkin kyykkäsi heti alussa. Vaikka Ranska hävisi kertaalleen Ruotsille ja pelasi tasurit Valko-Venäjän ja Luxemburgin kanssa, lohkovoitto ei ollut uhattuna. Ruotsi ja Hollanti jäivät lopulta neljän pisteen päähän.

Hieman Ranskan kohdalla arveluttaa maalinteon tehokkuussa. Joukkue teki karsinnoissa vain 18 maalia kymmenessä ottelussa; lohkovoittajista vain Islanti teki vähemmän.

Peru

Peru oli keskiössä Etelä-Amerikan trillerimäisissä karsinnoissa. Ennen viimeistä kierrosta muun muassa Argentiina oli vaarassa pullahtaa kokonaan ulos kisoista. Kolmesta viimeisestä paikasta kisasivat myös Kolumbia, Peru, Chile ja Paraguay. Perun oli pakko saada viimeisestä pelistään Kolumbiaa vastaan vähintään tasapeli – eikä silloinkaan kisapaikka olisi vielä ollut varma. (Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.)

Paolo Guerreron dopingkäryä ja mahdollista pelikieltoa veivattiin kuukausien ajan. Nyt mies saa pelata. Kuva: Getty Images.

No miten kävi? Kolumbia siirtyi johtoon James Rodríguezin maalilla, mutta Peru nousi kuin nousikin 1-1-tasapeliin. Tasoituksen viimeisteli joukkueen kapteeni Paolo Guerrero, jonka pelioikeutta MM-kisoissa on vatvottu sittemmin viikkojen ajan (tästä tapauksesta lisää alempana). Kun samaan aikaan Chile hävisi Brasilialle ja Paraguay Venezuelalle, Peru nipisti hiuksenhienosti viidenneksi ja jatkokarsintaan. Jatkokarsinnassa Peru kaatoi Uuden-Seelannin yhteismaalein 2-0 ja eteni MM-kisoihin.

Tanska

Tanskan onni karsinnoissa oli jokseenkin heppoinen lohko. Pahimmat kilpakumppanit olivat Puola, Montenegro ja Romania, joten Euroopan ihan kirkkainta eliittiä vastaan ei tarvinnut taistella. Heti alkajaisiksi Tanska hävisi sekä Puolalle että Montenegrolle ja pelasi Romaniankin kanssa tasan. Toisella kierroksella joukkue kuitenkin ryhdistäytyi, voitti tärkeimmät kilpakumppaninsa (muun muassa Puolan peräti 4-0) ja kiilasi lohkokakkoseksi.

Jatkokarsinnassa vastaan asettui Irlanti. Avausosa päättyi Tanskassa maalittomaan tasapeliin, mutta toisen osaottelun juutit veivät vieraissa peräti 5-1. Christian Eriksen oli – ja on – Tanskan pallolliselle pelaamiselle kaikki kaikessa. Karsinnoissa Tottenhamin mies takoi tehot 8+3, kun yhteensä Tanska teki lohkovaiheessa 20 maalia.

Australia

Australia aloitti karsintaurakkansa Aasian kakkosvaiheesta. Jordania, Kirgisia, Tadžikistan ja Bangladesh jäivät helposti jalkoihin. Kolmosvaiheessa homma meni jo vaikeaksi. Japani voitti B-lohkon ennen Saudi-Arabiaa (molemmat suoraan kisoihin). Australialla oli sinänsä voiton avaimet omissa käsissään, mutta viimeistä edellisen kierroksen 0-2-tappio Japanille pudotti maan lohkokolmoseksi. Sillä irtosi paikka jatkokarsintaan, jossa vastaan asettui A-lohkon kolmonen, Syyria.

Maan sotatilasta huolimatta Syyria antoi Australialle kelpo vastuksen. Robbie Kruse vei Malesiassa pelatussa Syyrian ”kotiottelussa” vieraat johtoon, mutta Omar Al Soma tasoitti viime hetken rangaistuspotkulla. Samainen Al Soma iski toisessa osaottelussa Syyrian yhteismaaleissa 2-1-johtoon, kunnes Australian kaikkien aikojen futari Tim Cahill astui esiin. Tasoitus 13. minuutilla ja voittomaali jatkoajalla pelikellon näyttäessä 109:ttä minuuttia. (Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.)

Australian kaikkien aikojen futari: Tim Cahill. Edelleen mukana. Kuva: Getty Images.

Viimeisessä jatkokarsinnassa Hondurasia vastaan sankariksi nousi Cahillin sijaan toinen konkari. Ensimmäinen osaottelu päättyi maalittomaan tasapeliin, ja toisen osan Australia vei maalein 3-1. Kapteeni Mile Jedinak osui kahdesti.

Seuraa näitä

Ranskalla liian monta kokkia?

Ranskan nimilista laittaa suorastaan pään sekaisin. Lähes jokaiselle pelipaikalle on heittää maailman ehdottomaan eliittiin kuuluva futari. Paljon kertoo se, että rannalle oli varaa jättää nimet Alexandre Lacazette, Anthony Martial ja Adrien Rabiot. Loukkaantumisten vuoksi pois joutuivat jäämään Laurent Koscielny ja Dimitri Payet, mutta nimilista on silti huikea.

Kysymys kuuluu: onko jokaiselle tähdelle tarjolla sopiva rooli? Esimerkiksi hyökkäyksestä löytyvät Antoine Griezmann, Kylian Mbappé, Ousmane Dembélé ja Olivier Giroud. Lisätään vielä soppaan hyökkäyspäässä tuhoja seurajoukkueissaan tekevät Thomas Lemar, Florian Thauvin ja Paul Pogba, niin soppa on valmis.

Ranskan maajoukkue on 2000-luvulla tullut tunnetuksi useista skandaaleista. Onko nykyjoukkueessa parempi henki? Ymmärtävätkö kaikki nimimiehet, että vain yksi voi kerrallaan olla pallossa? Ymmärtävätkö penkille jäävät, että joukkueen menestyksen vuoksi heidän ei kannata roolistaan valittaa?

Paolo Guerrero: yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta

Guerrero on yksi Perun kaikkien aikojen pelaajista. Mies johtaa ylivoimaisesti maan kaikkien aikojen maalitilastoa (34 osumaa) ja hän on ottelutilastossa seitsemäntenä (87 A-maaottelua). Guerrero oli myös Perun paras maalintekijä tämänkertaisissa karsinnoissa (6 maalia), ja se oli juuri Guerrero, joka johti tasoitusmaalillaan Perun jatkokarsintaan. Peru paineli kisoihin, mutta Guerrerolta MM-turnaus meinasi jäädä väliin.

Guerrero jäi kiinni dopingtestissä viime marraskuussa, ja hänet asetettiin väliaikaiseen kilpailukieltoon. Sen vuoksi miestä ei nähty jatkokarsinnassa Uutta-Seelantia vastaan. 8. joulukuuta selvisi, että Guerreron käry kävi kokaiinin käytöstä syntyvästä aineenvaihduntatuotteesta, ja pelaajalle langetettiin vuoden kilpailukielto. 20. joulukuuta FIFA lyhensi pelikiellon puoleen vuoteen, jolloin Guerrero olisi saanut pelata MM-kisoissa. Vaan eipä tarina päättynyt vielä siihenkään.

14. toukokuuta Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS piti Maailman antidopingtoimisto Wadan valituksen voimassa: Guerrerolle 14 kuukauden kilpailukielto. Sitten haettiin apua sveitsiläisestä tuomioistuimesta, joka kumosi kilpailukiellon väliaikaisesti 31. toukokuuta. 3.6. Guerrero palasi kentille seitsemän kuukauden tauon jälkeen ja iski saman tien kaksi maalia harjoitusottelussa Saudi-Arabian verkkoon.

Ensin Guerrero taisteli koko Perun puolesta, ja sitten koko Peru taisteli Guerreron puolesta. Se on kokonaan toinen juttu, oliko kilpailukiellon kumoaminen millään tavalla perusteltua, mutta nyt tilanne on joka tapauksessa se, että Guerrero saa pelata.

Mitä jos Christian Eriksen nollataan?

Tanskalla on ongelma: mitä tapahtuu joukkueen tuloksenteolle, jos Christian Eriksen ei osu? Eriksenhän ei ole mikään maalintekijä, mutta sitä hänen oli oltava karsinnoissa. Kahdeksan maalia ja kolme maalisyöttöä. Hattutemppu jatkokarsinnan ratkaisevassa pelissä Irlantia vastaan. Eriksen on Tanskalle kaikki kaikessa. MM-kisoihin valituista pelaajista Eriksen on tehnyt ylivoimaisesti eniten maajoukkuemaaleja (21). Tilaston kakkosmiehellä, Nicolai Jørgensenillä maaleja on kahdeksan. (Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.)

Tanskan toiveet lepäävät Christian Eriksenin harteilla. Kestävätkö hartiat? Kuva: Getty Images.

Karsinnoissa Tanskan vahvuus oli puolustus. Joukkue päästi kymmenessä lohkovaiheen ottelussa kahdeksan maalia ja jatkokarsintojen kahdessa pelissä yhden. Puolustuksen on kisoissakin toimittava, etenkin jos Erikseniltä viedään tehot pois.

Vielä kerran, Tim Cahill!

Tim Cahill se jaksaa painaa. Ikää on 38 vuotta, mutta vielä mennään. Päättyneellä kaudella Cahill ei tehnyt yhtään maalia seurajoukkueissaan (Melbourne Cityssä ja Millwallissa), mutta maajoukkueessa osumia syntyi. Karsintojen lohkovaiheissa Cahill paukutti yhdeksän maalia ja jatkokarsinnassa Cahillin kaksi maalia siivitti osaltaan Australian MM-kisoihin.

Cahill on jo nyt Australian kaikkien aikojen paras maalintekijä (50 maalia). Hän on myös Australian MM-historian paras maalintekijä (5 maalia). Vielä tarvittaisiin kolme maalia, että Cahill nousisi MM-historiassa kymmenen parhaan maalintekijän joukkoon. Ja vielä tarvittaisiin neljä ottelua, että Cahill nousisi jakamaan ykkössijaa Australian kaikkien aikojen maaottelumäärässä.

Maiden joukkuesivut alla linkkeinä (kokoonpanot yms.)
Ranska
Australia
Peru
Tanska

Seuraa tätä peliä

Lauantai 16.6. klo. 19.00: Peru-Tanska

Jos pelit menevät suunnitellusti, Ranska voittaa lohkon. Kakkospaikka sen sijaan on jokseenkin auki. Lähtökohtaisesti kiivain kamppailu pudotuspeleihin pääsystä mitellään jo kisojen kolmantena päivänä, kun Peru kohtaa Tanskan. Tämä on ottelu, jota kummallakaan ei ole varaa hävitä.

Arvio C-lohkon järjestyksestä

  1. Ranska (jatkoon)
  2. Tanska (jatkoon)
  3. Peru
  4. Australia

Otteluohjelma ja lähetystiedot

PVM Ottelu TV
16.06 13:00 Ranska Australia Yle TV2
16.06 19:00 Peru Tanska Yle TV2
21.06 18:00 Ranska Peru Yle TV2
21.06 15:00 Tanska Australia Yle TV2
26.06 17:00 Tanska Ranska Yle TV2
26.06 17:00 Australia Peru Yle Areena

 

LUE MYÖS: A-lohkon ennakko: Veikkausliigasta Mohamed Salahin vierelle – konttaako isäntä?

LUE MYÖS: B-lohkon ennakko: Suomalaisväriä ja alkulohkovaiheen kuumin peli

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila