Talouspakotteet sotkivat MM-valmistelut – pelaajat turvautuvat jopa lainakenkiin

© Kuva: Getty Images

Iranin joukkue oli MM-kisojen osallistujamaista ensimmäinen, joka saapui perille isäntämaa Venäjälle. Siihen hyvät uutiset joukkueen valmistautumisen osalta jäävätkin.

Iranin suureksi järkytykseksi maajoukkueen nappulakenkävalmistaja Nike vahvisti maanantaina, ettei se voi toimittaa Iranin pelaajien tarvitsemia varusteita. Syynä tähän ovat Yhdysvaltojen Iranin valtioon kohdistamat talouspakotteet.

– Yhdysvaltojen pakotteet tarkoittavat, että Nike yhdysvaltalaisena yhtiönä ei voi tällä hetkellä toimittaa Iranin maajoukkueen pelaajille kenkiä, Niken tiedotteessa todetaan.

– Nikeäkin koskevat pakotteet ovat olleet voimassa monta vuotta, ja niitä velvoittaa laki.

Iranin maajoukkueen johdolle Niken päätös tuli tyrmistyttävänä yllätyksenä. Iraniin kohdistui vastaavia pakotteita myös vuoden 2014 MM-kisojen aikaan, mutta tuolloin Nike kuitenkin toimitti joukkueen tarvitsemat varusteet.

– Pelaajat tottuvat käyttämiinsä varusteisiin, eikä ole sopivaa, että ne vaihtuvat vain viikkoa ennen tärkeää ottelua, Iranin portugalilaisvalmentaja Carlos Queiroz totesi turhautuneena.

Iranin pelaajat reagoivat tilanteeseen siten, miten parhaaksi näkivät. Jotkut pelaajat ostivat omat nappiksensa kaupoista, ja toiset pyysivät seurajoukkueissaan pelaavia ei-iranilaisia pelaajia lainaamaan näille nappulakenkiään.

Iranin ja USA:n väliset suhteet jännittyivät uudelleen toukokuussa, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vetäytyi maiden välisestä ydinsopimuksesta ja aktivoi jälleen jo kerran kumotut talouspakotteet.

Kenkäongelma ei ollut ainoa Iranin kisavalmisteluja vaikeuttanut asia. Myös harjoitusvastustajien löytäminen osoittautui isoksi haasteeksi. Ensin Kreikka perui yksipuolisesti yllättäen Irania vastaan sopimansa maaottelun. Peli oli määrä pelata Istanbulissa, eikä virallista selitystä Kreikan perumiselle saatu.

Korvaavaksi vastustajaksi Iran löysi Kosovon, mutta myös Kosovo vetäytyi ottelusta ennen alkuvihellystä. Molempien otteluperuutusten syiden uskotaan olevan poliittisia. Iran on valittanut Kosovosta FIFA:lle ja katkaisi suhteet Kreikan jalkapalloliittoon. Lopulta Iran sai kuitenkin yhden harjoituspelin kisojen alla myös pelattua, kun Liettua suostui pelaamaan sitä vastaan Moskovassa.

Iran avaa MM-kisansa jo perjantaina ottelulla Marokkoa vastaan. B-lohkon muut maat ovat Espanja ja Portugali.

Lähteet: RTE ja Die Zeit


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.