Suomalaisnuoret hakevat kansainvälistä läpimurtoa Belgian liigassa – ”Liiga kasvattaa ja tuottaa pelaajia koko ajan”

© Kuva: Juha Tamminen
Lepopäivänä voi betsata Valioliigaa! Lunasta riskitön veto tai talletusbonus!

Viasat ja Viaplay näyttävät tällä kaudella Belgian Jupiler Pro Leagueta. Suomalaisista Belgian pääsarjassa pelaavat Jere Uronen, Valtteri Moren, Mikael Soisalo ja Urho ”Upi” Nissilä.

Minihuuhkajien valmennusryhmään kuuluva Marko Rajamäki tuntee nelikosta varsin hyvin etenkin Urosen ja Nissilän, joita hän on valmentanut TPS:ssa ja KuPS:ssa. Urosella on edessään jo neljäs kausi, jolloin hän pelaa Genkissä. Rajamäki odottaa turkulaisen ottavan pikkuhiljaa seuraavaa askelta pelaajana.

– Jere on sellainen pelaaja, että hän voisi olla tulevaisuudessa Niklas Moisanderin tasoinen profiilipelaaja maajoukkueelle. Hän on yksi niistä, joilla on mahdollisuus päästä pelaamaan isoissa sarjoissa. Suomi tarvitsee sitä, että sen parhaat pelaajat pelaisivat isoissa sarjoissa, ja olisivat siellä runkopelaajia, Rajamäki toteaa.

Urosella on alla pari rikkonaista kautta, joten nyt Rajamäki toivoo 24-vuotiaan laitapakin pysyvän terveenä.

– Jereltä voidaan odottaa paljon tällä kaudella, jos hän saa ehjän ja terveen kauden. Mikäli joukkue pärjää myös hyvin, hän on valmis parempiin liigoihin. Belgia on hyvä paikka pelata, sillä liiga kasvattaa ja tuottaa pelaajia koko ajan, vaikka sinne ei osteta pelaajia muualta isolla rahalla.

Kaksi vuotta Urosta nuoremman Nissilän lähtökohdat kauteen ovat erilaiset. Keskikenttäpelaaja on ensimmäistä kertaa pelaamassa jonkun muun kuin Kuopion Palloseuran riveissä. 22-vuotias Nissilä siirtyi SV Zulte Waregemin riveihin kesäkuussa kesken Veikkausliiga-kauden.

– Hän on urallaan eri vaiheessa kuin Jere. Jere lähti aikaisin ulkomaille ja oli aikoinaan melkein lapsitähti. Hän pelasi jo ihan pikkupoikana liigassa isossa roolissa. Upi on tullut siihen rooliin vähän myöhemmin jo fysiikkansakin puolesta.

– Toivon, että hän saa nyt rauhassa tehdä töitä, eikä kukaan lähtisi liioittelamaan odotusten suhteen. Siinä on paljon tekijöitä, joita pitää ottaa huomioon. Kuinka nopeasti hän oppii tavoille ja esimerkiksi kielen?

Mikäli Nissilä saa syyskauden aikana minuutteja edes vaihtopenkin kautta Zulten ryhmässä, niin Rajamäki pitää tätä onnistumisena.

– Se olisi ehdottomasti onnistuminen, jos hän saa jonkin verran minuutteja jouluun mennessä. Sen jälkeen hän voi alkaa taistelemaan avauskokoonpanon paikasta, kun on tottunut harjoittelurytmiin, uuteen valmentajaan ja siihen Kuopioon nähden täysin eri maailmaan.

Hyppy tuntemattomaan voi olla kova.

– Jokaisen pelaajan pitää itse oppia uudet asiat ja kulkea se polku, vaikka joku kuinka kertoisi vierellä, mitä pitää tehdä.

– Juttelin U19-maajoukkueen Saku Ylätuvan kanssa, ja hän kertoi, että hänelle oli tehnyt hyvää muutto Helsingistä Rovaniemelle pois kotoa, ennen kuin hän siirtyi ulkomaille Ajaxiin. Upi on kuitenkin niin hieno ja sympaattinen ihminen, että hän tulee pärjäämään varmasti. Mikään ei jää ainakaan harjoittelusta kiinni, sen tiedän, Rajamäki sanoo.

Nissilän sopeutumista uuteen seuraan voi auttaa se, että myös toinen suomalaisnuorukainen hankittiin joukkueeseen kesän aikana. Nissilää vielä kaksi vuotta nuorempi Soisalo saapui seuraan perinteisen englantilaisseura Middlesbrough’n riveistä.

– Hän on nähnyt ja kokenut jo täten vähän enemmän. Odotusarvoissa hänellä on Upia kohtaan aluksi siis pienoinen etulyöntiasema. Siirto oli kummallekin mielestäni todella hyvä.

Jupiler Pro League alkaa perjantaina yhden ottelun voimin, kun Standard Liege ja Gent kohtaavat. Ottelu potkaistaan käyntiin klo 21.30 ja se on nähtävissä suorana lähetyksenä Viaplayssä ja Viasat Jalkapallo -kanavalla.

Jesse Happonen

Lepopäivänä voi betsata Valioliigaa! Lunasta riskitön veto tai talletusbonus!
Edellinen artikkeliVenäjän MM-tähti siirtyy Monacoon – Chelsea jäi nuolemaan näppejään
Seuraava artikkeliPuhuiko pelaaja-agentti ohi suunsa AC Milanin topparista: ”Hän on Juventuksen pelaaja”