Helmarien konkari nauttii futiksesta täysillä: ”Tuntuu, että olen yliajalla”

© Kuva: Juha Tamminen

Naisjalkapalloiluun on alettu hiljalleen satsata enemmän ja enemmän muun muassa Englannissa, Ranskassa, Espanjassa ja Italiassa. Se merkitsee samalla enemmän laadukkaita pelipaikkoja laadukkaille pelaajille, sekä isoa askelta kohti täyttä jalkapalloammattilaisuutta.

Tämän askeleen ovat ottaneet monet Helmarien pelaajista, sillä suomalaissiirtoja tasokkaisiin sarjoihin ja nimekkäisiin seuroihin on nähty paljon. Perspektiiviä muutokseen on toki enemmän kokeneemmilla pelaajilla, kuten Juventuksen 30-vuotiaalla puolustajalla Tuija Hyyrysellä.

Hyyrynen siirtyi Juventuksen vastaperustettuuun Serie A -seuraan vuosi sitten, ja äskettäin sopimusta jatkettiin kesään 2020 saakka. Nyt Hyyrynen nauttii jalkapallosta enemmän kuin koskaan. Peli myös kulkee, sillä suomalainen valittiin viime syksynä maailman 20 parhaan puolustajan joukkoon.

– Olen panostanut futikseen niin monta vuotta ja tein nuorena niin paljon töitä tämän kaiken eteen. Nyt tajuan ihan selvästi, miksi olen niin tehnyt, Hyyrynen hekumoi Palloliiton kotisivujen haastattelussa (koko juttu luettavissa täältä).

–  Pelaan Juventuksessa, Mestarien liigassa ja A-maajoukkueessa. Nautin joka päivä siitä mitä teen. Suurin osa meistä on kuitenkin vähän suorittajia, jolloin se nauttiminen matkan varrella meinaa unohtua.

– Pelaan nyt kovemmassa, ammattimaisemmassa ja kokonaisvaltaisemmassa ympäristössä kuin koskaan aiemmin. Pelaan paremmin kuin koskaan ja saan keskittyä pelkästään fudikseen.

–  Minusta tuntuu, että olen jotenkin yliajalla. Olen sen ikäinen, että olisin jo voinut lopettaa, kaikki on nyt vain bonusta. Nautin pelaamisesta todella paljon kun tiedostan, että tätä ei ole enää jäljellä kovin montaa vuotta, Helmarien konkaripuolustaja kuvailee tuntojaan.

Vastuu onnistumisesta kuuluu kaikille

Suomella on perjantaina ja tiistaina edessään kaksi kovaa maaottelua, sillä Helmarit kohtaa vieraskentällä Espanjan ja Itävallan. Molemmat ottelut pitäisi voittaa, jotta MM-haave pysyisi elossa.

Kokeneesta kaartista ovat nyt sivussa kapteeni Tinja-Riikka Korpela sekä Emmi Alanen, joten 97 A-maaottelua pelanneelta Hyyryseltä kaivataan entistäkin enemmän johtajuutta. Paineita hän ei silti ota.

– Nuorempana ajattelin enemmän omaa onnistumistani. Nyt perspektiivi asioihin on laajempi. Onnistuminen ei ole kenenkään yhden pelaajan vastuulla vaan meidän kaikkien.

– Meiltä vaaditaan nappisuoritus ja hirveä määrä työntekoa. Me olemme kaikki siihen valmiita ja toivottavasti Espanjalla olisi hieman huono päivä. Me uskomme ja luotamme omiin mahdollisuuksiimme, Hyyrynen painottaa.

Hyyrynenkin uhraa jo aika ajoin ajatuksia peliuran jälkeiseen elämään. Hän rustasi Juventuksen kanssa tekemäänsä sopimuksen pykälän, jonka mukaan Juventus pyrkii tarjoamaan hänelle töitä peliuran päätyttyä. Hyyrynen on koulutukseltaan liikuntalääketieteen maisteri.

– Meillä on Juventuksessa töissä esimerkiksi henkilö, joka kuntouttaa pelaajia ja tekee vammoja ehkäisevää työtä. Uskon joka tapauksessa, että minulla on mahdollisuus jäädä seuraan jos haluan Italiaan jäädä. Olen hoitanut asiani aika hyvin myös kentän ulkopuolella, tulen hyvin juttuun seuratoimijoiden kanssa, Hyyrynen hymyilee.

Ottelu Espanja-Suomi Suomi pelataan perjantaina 31.8. klo 20 Suomen aikaa. Yle näyttää ottelun suorana lähetyksenä.


Nappaa 20€ riskitön veto!

  1. Avaa pelitili Nordicbetille alapuolen napista.
  2. Talleta vähintään 20 euroa.
  3. Talletuksen jälkeen saat heti 20€ riskittömän vedon.