Hongan avainpelaaja tarttumassa jatkosopimustarjoukseen – ”Minulla oli aluksi isoja kieliongelmia”

© Kuva: Juha Tamminen

Borjas Martínin ensimmäinen kausi Veikkausliigassa oli komea. Espanjalainen iski Hongan paidassa 12 täysosumaa ja antoi myös viisi maalisyöttöä.

Martín saapui Suomeen reipas vuosi sitten Espanjasta. Espanjalaisseura Sabadell oli purkanut 30-vuotiaan hyökkääjän sopimuksen ja pelaaja päätti hyväksyä Hongasta saamansa tarjouksen.

Hyökkääjä saapui Suomeen ummikkona. Martín ei puhunut sanaakaan englantia, joten kommunikointi oli haastavaa.

– Yksi ensimmäisistä tavoitteistani oli oppia englannin kieli. Mielestäni olen onnistunut siinä. Aluksi minun oli hyvin vaikea sopeutua tänne, etenkin juuri kielen vuoksi. Minulla oli aluksi isoja kieliongelmia. Espanjassa melkein kaikki osaavat edes jotenkin englantia, mutta minä en osannut sitä ollenkaan, Martín päivitteli Mundo Esféricon toimittajan Diego Gómez Garcían haastattelussa.

Honka johti Ykköstä Martínin saapuessa Suomeen. Espoolaisseura onnistui nousemaan samaisen syksyn aikana takaisin Veikkausliigaan.

– Honka pelasi toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, kun saavuin tänne. Olimme ykkösiä sarjataulukossa ja pelasin viimeiset kymmenen ottelua. Pelasimme nousukarsinnoissa Veikkausliigan toiseksi viimeistä joukkuetta vastaan (HIFK) ja onnistuimme nousemaan. Se oli Hongan neljäs peräkkäinen sarjanousu.

Borjas oli ennen Suomeen saapumistaan puhdas kärki. Hongassa rooli on muuttunut kuitenkin enemmän hyökkäävän keskikenttäpelaajan suuntaan.

– Henkilökohtaisesti olen hyvin onnellinen sillä pelipaikalla, koska saan enemmän kosketuksia palloon. Olen kehittynyt olemalla enemmän keskikenttäpelaaja kuin hyökkääjä. Maalien lisäksi olen onnistunut antamaan myös useita maalisyöttöjä, Martín totesi.

Elämä Suomessa on erilaista – myös jatkosopimus tekeillä

Kuten odottaa saattaa, elämä Suomessa on erilaista kuin Espanjassa. Martín on huomannut sen etenkin aikatauluissa.

– Täällä ihmiset syövät aamupalaa aikaisin. Sen jälkeen syödään yhdentoista aikaan päivällä. Harjoituksemme alkavat 13-14 välisenä aikana. Se tekee päivän pitkäksi, mutta se on hienoa, koska kotoa poissaollessa riittää tekemistä. Kun saavuin tänne, niin en tiennyt pitääkö nyt syödä aamupalaa vai lounasta. Nyt asiat ovat selvillä, Martín vakuutti.

Martínin mukaan Veikkausliigaseuralla tekisi tiukkaa Espanjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Segundassa.

– Jos Veikkausliigaseura pelaisi Segundassa, olisi se varmasti vaikeuksissa. Toki espanjalaisjoukkueilla saattaisi olla vaikeaa Suomen ilmastossa, Martín mietti.

Espanjalaisen mielestä Suomessa keskitytään paljon pelaajien fysiikkaan ja kuntoon.

– Täällä fyysinen kunto on hyvin tärkeää. Vapaapäivinä sinun on juostava 50 minuutin lenkki Polarin sykemittari kädessä, jotta lenkki voidaan tarkistaa. Otteluiden jälkeen vaihdamme vaatteet ja palaamme kentällä tekemään puolen tunnin ajaksi harjoitteita. Espanjassa sellaista kulttuuria ei ole. Täällä etsitään paljon fyysistä rasitetta ja minun oli vaikea sopeutua siihen aluksi.

Borjas aikoo hyväksyä Mundo Esféricon mukaan Hongan tarjoaman kahden vuoden jatkosopimuksen.

Lähde: Mundo Esférico


Suomi johtaa Belgiaa vastaan 5-0! Jos johto pitää saat eurolla viisikymppiä!

1. Siirry Unibetille.
2. Aseta 1€ panos Suomelle viiden maalin tasoituksella
3.  Jos Suomen johto pitää saat 50€!