Markus Halstin mukaan positiivinen ilmapiiri Huuhkajien ympärillä on monen asian summa: ”Meidän ei tarvitse todistella kenellekään”

© Kuva: Juha Tamminen

Suomen A-maajoukkueen kokeneeseen kaartiin kuuluva Markus Halsti on uuden aikakauden alussa. Mies siirtyi kesällä Tanskan liigan suurseura FC Midtjyllandista sarjanousija Esbjergin riveihin, jossa hän on vallannut itselleen avauskokoonpanonpaikan joukkueen puolustuslinjasta.

– Kaikki on tasaisesti. Midtjylland ja Köpis ovat vähän karanneet, mutta me olemme siinä sitten neljäntenä melkein tasapisteissä kolmannen kanssa. Jos rehellisiä ollaan, niin Esbjergiin mennessäni mietin ennen sopimuksen allekirjoittamista, että jengi on nuori nousijajoukkue ja meidän tavoite on vain pysyä sarjassa, Halsti kertoo.

– Todennäköisesti tulemme siitä taistelemaan. Näin ajattelin aluksi. Mutta nyt on tullut paljon onnistumisia ja se on ruokkinut hyvin itseluottamusta. Etenkin nuorille kundeille se on tosi tärkeää. On ollut todella kiva pelata ja kaikki nauttivat siitä tällä hetkellä, Halsti hekumoi.

Hän on ottanut uudessa joukkueessa isähahmon roolin. Sama rooli on hänen hallussa myös maajoukkueessa.

– Olen varmaan enemmän se isähahmo kuin koltiainen, vaikka mäkin tykkään tehdä vähän jekkuja. Tämä rooli tulee aika luonnostaan. Kyllä minä mielelläni puhun paljon nuorille ja yritän jeesata. Olen rauhallinen ja minulle voi aina tulla jauhamaan. Minulla se rooli on aika sama maajoukkueessa kuin seurajoukkueessa tämän suhteen. Pakko myöntää silti, että välillä haluaisin olla se koltiainen, joka tekee jäynää. Se kuuluu myös tähän hommaan. Se on tärkeää, koska se luo sitä hyvää fiilistä, puolustaja toteaa.

Halsti on jälleen Huuhkajien mukana, kun Suomi lähtee hakemaan täyttä pistepottia Nations Leaguessa Viroa ja Kreikkaa vastaan. Syyskuun maaotteluissa Halsti joutui tyytymään penkkimiehen rooliin.

– Olisihan se magee päästä kentälle ja voittamaan. Mutta kun katsoo oman pelipaikan kavereita, kuinka hyvin he hoitivat nuo kaksi edellistä peliä, niin epäilen, että he aloittavat myös seuraavan pelin. Hyvä pöhinä on joka tapauksessa ja kaikilla hyvä fiilis päällä, konkari vakuuttaa.

Suomen maajoukkue on kokenut parin viime vuoden aikana jonkin verran miehistömuutoksia, kun moni pelaaja on päättänyt keskittyä vain seurajoukkueisiinsa, kuten Niklas MoisanderPerparim Hetemaj, Kari Arkivuo ja Niki Mäenpää. Lista sai jatkoa viime viikolla, kun keskikenttäpelaaja Alexander Ring ilmoitti jättävänsä Huuhkajat.

Ring keskittyy jatkossa vain MLS:ssä pelaavan New York City FC:n peleihin. Rapakon takaa on raskasta kulkea maajoukkueen matkassa. Sen tietää myös Halsti, joka pelasi kaudella 2015 DC Unitedissa.

– Itse kun allekirjoitin sinne sopimuksen, varauduin pitkiin välimatkoihin. Ne ovat sitä ihan Jenkkien sisälläkin. Siellä kun menee Itä-rannikolta Länsi-rannikolle, niin edessä on seitsemän tunnin lento. Veikkaan, että Euroopassa ei vedetä Mestarien liigoja lukuunottamatta sarjojen sisällä yhtä pitkiä lentoja. Sellaista se on, Halsti toteaa.

Hän ei ole itse miettinyt jättävänsä Huuhkajia, vaikka lähestyykin jo jalkapallossa ikämiehen ikää.

– Katsotaan. Kyllä minä pelaan niin kauan kuin on kivaa. Olen 34-vuotias ja pääsen edelleen pelaamaan futista. Edelleen tämä on ihan mielettömän mageeta. Mun mielestä mä olen pelannut hyvin, joten siinä mielessä tulen kutsun saadessani tänne aina ilolla. Nyt ei ainakaan ole sitä fiilistä, että jalat olisivat väsyneet tai jotain muuta. Sitten minun täytyisi vain rehellisesti sanoa ei. Mutta tällä hetkellä tulen tänne, koska koen, että pystyn antamaan Rivelle (Markku Kanervalle) sen, mitä hän minulta odottaa. Minulla on hyvä fiilis ja mielelläni täällä olen, konkari sanoo.

Kokeneiden pelaajien sivuun astuminen on tehnyt tilaa nuoremmille.

– On ilo nähdä, että meillä on Jassea (Tuominen) ja Gleniä (Kamara), jotka ovat tulleet mukaan uusina pelaajina. Se on ollut yksi syy, miksi olemme pärjänneet. Jos katsot Jassen Nations Leaguen viime pelejä esimerkiksi, niin hän pelasi mielestäni tosi hyvin. Hän voitti paljon kaksinkamppailuja ja teki paljon juoksuja. Temen (Teemu Pukki) kanssa he juoksivat tyyliin eniten. Kun kokeneita pelaajia siirtyy pois, niin nuoret saavat sen mahdollisuuden näyttää. Nämä kaverit ovat todellakin käyttäneet näitä mahdollisuuksia hyväkseen.

Maajoukkueen ympärillä värisee tällä hetkellä positiivisuuden kehä. Tulosta tulee ja kaikilla on mukavaa.

– Olen ollut täällä kauan. Kymmenisen vuotta. Aina on ollut hyvä fiilis, kun on tullut voittoja. Sillon saamme pelata sitä omaa peliämme, eikä meidän tarvitse todistella kellekään.

Hyvä ja rento ilmapiiri on monen pienen asian summa.

– Avauskokoonpanomme pelaajat pelaavat seurajoukkueissaan säännöllisesti. Se taas tuo sen fiiliksen tänne, että kaikki ovat hieman rennompia kentällä. Kukaan ei joudu kaivamaan mitään extraa pelaamiseensa, kun se hyvä fiilis pelata on tullut jo seurajoukkueesta. Se ilmapiiri näkyy pelissämme.

– Paikkaamme mielestämme toistemme virheitä hyvin. Virheitä sattuu ihan kaikille, mutta ne paikataan ja toimimme joukkueena. Se tuo hyvää pelifiilistä. Tiedämme tasan tarkkaan, mitä teemme joukkueena sekä yksilöinä. Tällainen flow on sen myötä mahdollista. Moni asia on vaikuttanut siihen fiilikseen ja se ei ole tullut pelkästään hyvistä tuloksista, Halsti kertoo iloiten.

– Näin vanhemmiten olen alkanut tajuamaan, että näistä jutuista pitää nauttia. Tästäkin, että sä haastattelet mua ja saan olla maajoukkueessa mukana. Futisura ei ole kuitenkaan niin pitkä, maajoukkueen luottopelaaja päättää.

Viasat Jalkapallo -kanava, Viafree ja Viaplay näyttävät Huuhkajien kummatkin Nations League -ottelut suorana lähetyksenä. Perjantain Viro-pelin studio-osuus alkaa klo 21.00. Ottelu potkaistaan käyntiin klo 21.45.

Jesse Happonen