Näkökulma: Honka pelasi lähes täydellisen kauden – kaatuiko jättipotti tuomarivirheeseen?

© Kuva: Juha Tamminen

Kun Honka nousi syksyllä 2017 karsintojen kautta Veikkausliigaan, moni uskoi, että espoolaisista saadaan uskottava sarjanousija. Joukkue pysyi hyvin koossa sarjanousun jälkeen, ja toimistolla tehtiin hyvää työtä. Lopputulos oli lopulta odotettuakin parempi.

Espanjasta saapuneet Javi Hervas ja Borjas Martín osoittautuivat kauden mittaan erinomaisiksi pelaajahankinnoiksi. Vaasasta kotiin palannut Jonas Levänen täytti hienosti uransa lopettaneelta Ilari Äijälältä tyhjiksi jääneet saappaat, ja kesken kauden joukkueeseen liittynyt Macoumba Kandji oli suorastaan loistava kaappaus.

Toiseksi vähiten tappioita koko sarjassa

Veikkausliigan kausi 2018 tultaneen muistamaan ennen muuta HJK:n tutun ylivoimaisesta voittokulusta sekä hopeajoukkue RoPS:n koko kauden jatkuneesta pirteästä pelivireestä. KuPS:ia povattiin ennen kautta HJK:n ykköshaastajaksi, joten kuopiolaisten pronsseissa ei ole sinänsä mitään yllättävää. Se, että Honka kamppaili mitaleista viimeisen ottelunsa viimeiseen minuuttiin saakka, oli kuitenkin lähes sensaatio, ja ansaitsee kunnon hatunnoston.

Honka ei hävinnyt koko kaudella kuin viisi ottelua (HJK:n jälkeen toiseksi vähiten), ja tappioistakin neljä tuli vain maalin erolla. Keltamustat tekivät sarjassa kolmanneksi eniten maaleja ja päästivät kolmanneksi vähiten. Loppusuora oli komea, sillä viimeiset seitsemän peliä toivat Hongalle 17 pistettä 21 mahdollisesta. Siksi jääminen neljänneksi maalieron turvin oli epäilemättä kova pala. Kaksi tehtyä maalia enemmän olisi tuonut Hongalle kolmossijan ennen KuPS:ia, ja menolipun ensi kesäksi Eurooppaan.

Hongan ja KuPS:n keskinäisissä otteluissa pisteet menivät Hongalle 5-2, joten jos tasapisteissä järjestys ratkaistaisiin Espanjan La Ligan malliin, juhlisi Honka nyt europaikkaa.

KuPS:n voittomaali antoi jossiteltavaa

Niukan mitaleilta putoamisen karvautta lisää se, että pronssitaisto ratkesi KuPS:n eduksi mitä ilmeisimmin tuomarivirheen myötä. Tätä mieltä on ainakin jalkapallotoimittaja Lari Vesander, joka käsitteli ottelun IFK Mariehamn-KuPS tapahtumia twiittiketjussaan.

Vesander on keskustellut omien sanojensa mukaan ”ylemmän ja tietävämmän tahon” kanssa tilanteesta, ja tullut siihen tulokseen, että KuPS:n 2-1 -voittomaali olisi pitänyt hylätä paitsiona. KuPS:n toppari Tabi Manga kun kamppaili ”UEFA:n sääntötulkinnan mukaan” pallosta maarianhaminalaisten maalivahdin Igor Levchenkon kanssa.

Maali kuitenkin hyväksyttiin, KuPS haki Ahvenanmaalta tarvitsemansa voiton ja sai juhlia pronsseja ja europaikkaa. Päälle tuleva 240 000 euron rahapotti olisi epäilemättä kelvannut Hongallekin, mutta minkäs enää teet. Jossittelulla ei Espooseen ole luvassa mitään muuta kuin lisää pahaa mieltä.

Hongan taktinen kypsyys ja pelirohkeus hyvää luokkaa

Oli miten oli, Hongan kausi oli upea. Seurasin katsomosta toiseksi viimeisen kierroksen ottelua Inter-Honka, ja vieraiden itsevarma ja pelirohkea esitys teki minuun suuren vaikutuksen. Jokainen joukkueen jäsen oli taktisesti samalla sivulla, Interin prässiä ei säikähdetty, vaan pallo löysi omille paineenkin alla, ja riskejäkin uskallettiin ottaa.

Peli-ilo paistoi kauas, ja joukkueen taktinen valmius oli todella kypsä. Tästä ansio kuuluu epäilemättä pitkälti 42-vuotiaalle Vesa Vasaralle, jonka valmentajauralta on lupa odottaa paljon. Toni Koskela veti RoPS:n peräsimessä debyyttikautensa Veikkausliigassa, ja on saanut ansaitusti runsaita kehuja onnistumisestaan. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että myös Vasaralle kausi päävalmentajana Veikkausliigassa oli ensimmäinen, ja tulos kiitettävän arvosanan arvoinen.

Vesa Vasaran tähti on vahvassa noususuhdanteessa. Kuva: Juha Tamminen

Pelaajaurallaan sekä Honkaa että HJK:ta edustanut Vasara marinoitui valmentajaksi vanhan pelikaverinsa Mika Lehkosuon taustatiimissä, mutta osoitti heti ensimmäisellä kaudellaan pääkäskijänä kykynsä nostaessaan Hongan Veikkausliigaan. Toinen kausi oli lähellä tuoda jo todellisen nappionnistumisen, mutta yllämainittu päätöskierroksen draama jätti Hongan lopulta neljänneksi. Vasaralta ja Hongalta on kuitenkin lupa odottaa ensi kaudellakin suuria.

Neljäs sijakin on sarjanousijalle ehdottoman kiitettävä sijoitus, sillä edellisen kerran nousijajoukkue on ollut mitaleilla vuonna 2014, kun SJK nappasi nousijajoukkueena Veikkausliigan hopeamitalit. Yhden paitsioliputuksen päähän kuitenkin jäi, että tulos olisi ollut vielä muikeampi.

Uusi terveempi Honka tervetullut ilmestys

Honka kuului vuosina 2008-2013 Veikkausliigan kärkiseuroihin. Tuo kuuden kauden ajanjakso toi sille kolmet hopeamitalit sekä kolme paikkaa Suomen Cupin finaalissa. Talouspuolella seura kuitenkin ajautui raskaisiin vaikeuksiin, ja vuonna 2014 seurauksena oli konkurssi.

Honka aloitti toimintansa puhtaalta pöydältä Kakkosesta, ja nousi ripeästi takaisin pääsarjaan. Nyt ote tuntuu olevan aiempaa ammattimaisempi ja harkitumpi, ja toivotaan, ettei vauhtisokeus jatkossakaan yllätä. Kentän puolella Hongan suoritus veikkausliigakaudella oli lähes täyden kympin arvoinen. Tiedotustyö ja stadionolosuhteet jättävät yhä toivomisen varaa, mutta oikealla polulla tuntuu olevan taustaorganisaatiokin.

Terve ja kilpailukykyinen Honka tekee Veikkausliigalle todella hyvää. Ehkä ensi kauden päätteeksi Vasara joukkoineen saa juhlia jo mitaleitakin.

Heikki Kuparinen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.