Näkökulma: Mika Lehkosuolta vedettiin heti matto jalkojen alta – häpeääkö HJK jatkosopimusta?

© Kuva: Juha Tamminen

Antakaahan kun autan: Mika Lehkosuo jatkaa HJK:n valmentajana.

Tuo oli se varsinainen uutinen, kun HJK asiasta aiemmin tänään tiedotti (lue tästä). Te, jotka nopeasti selasitte vain otsikon tai jopa koko tiedotteen läpi, saatoitte luulla jotain ihan muuta. HJK:n tiedotteen otsikko syksyn isoimmasta veikkausliigauutisesta kuului nimittäin näin: ”HJK:n urheilurakenteeseen ja valmennukseen muutoksia”. Jutun kuvassa on Mika Lehkosuo. Luulitko, että Lehkosuo sai potkut? Väärin meni.

Tiedotteessa lasketellaan pitkät pätkät siitä, kuinka HJK ”on tehnyt merkittäviä muutoksia koko seurayhteisön urheilurakenteeseen”. Otsikossa, ingressissä ja ensimmäisessä neljässä kappaleessa ei mainita sanallakaan Mika Lehkosuota. Ei myöskään ensimmäisessä väliotsikossa eikä vielä seuraavassa viidessäkään kappaleessa.

Tuo yllä mainittu väliotsikko kuuluu näin: ”Edustusjoukkueen valmennustiimissä sekä pysyvyyttä että uudistuksia”. Seuraavat viisi kappaletta käytetään selittelyyn, jonka lopputulemana kuudes kappale on yhden virkkeen pituinen: ”HJK:n päävalmentajana jatkaa vuoden sopimuksella kolminkertainen Suomen mestari Mika Lehkosuo”.

Ole ylpeä valmentajastasi, HJK!

Mika Lehkosuo ei ole tuonut HJK:lle erityisen hyvää menestystä. Seura on kyllä voittanut miesten Suomen mestaruuden kerta toisensa jälkeen, mutta se nyt lienee nyky-HJK:lle vähimmäistavoite. Karu fakta on se, ettei Lehkosuo ole onnistunut viemään HJK:ta seuraavalla tasolle – säännöllisesti euroturnausten lohkovaiheeseen.

Kannattajien keskuudessa Lehkosuon potkuja on uumoiltu, odotettu, jopa toivottu. Suomen suurimmassa jalkapalloaiheisessa Facebook-ryhmässä – Jalkapallon olohuoneessa – 68 prosenttia gallupin vastaajista (lue tästä) oli sitä mieltä, että HJK:n olisi pitänyt palkata Lehkosuon tilalle joku toinen päävalmentaja.

En ota tässä kirjoituksessa kantaa siihen, oliko HJK:n päätös Lehkosuon jatkosopimuksesta oikea tai väärä. Sen kuitenkin sanon, että tiedottamisella seura veti saman tien maton Lehkosuon jalkojen alta.

HJK:n tiedottamisesta suorastaan huokuu se, että Klubia hävettää. Hävettää se, ettei seuran lippulaiva – miesten edustusjoukkue – etene mihinkään. Että Lehkosuon alaisuudessa poljetaan paikallaan, mutta silti Lehkosuo saa jatkaa.

Ihme, että tiedotteen kuvassa sentään oli kuva Lehkosuosta eikä vaikkapa Miika Takkulasta, josta ”tulee urheilu- ja kehitysjohtaja”. Ihme, ettei tiedotetta julkaistu keskellä yötä, jolloin se ei olisi ehtinyt huomisiin lehtiin. Ehkä Elmo-lehden skuuppi ”Banan” jatkosopimuksesta pakotti HJK:ta aikaistamaan tiedotteen julkaisua?

Annan vinkin teille, HJK:n tiedottamisesta vastaavat tahot. Jos haluatte rakentaa ja vaalia seurayhteisöä, hoitakaa viestintänne sen mukaan. Älkää selitelkö. Olkaa ylpeitä työntekijöistänne. Älkää taipuko paineen alla. Ja älkää nyt herranen aika ainakaan hävetkö päätöksiänne.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila