Sauli Väisänen laittoi kovan kovaa vastaan Italiassa – se palkittiin: ”Osoitin tyytymättömyyteni”

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajien toppari Sauli Väisänen joutui odottamaan pitkän tovin ensimmäistä peliään lainapestillään Italian Serie B:ssä pelaavan Crotonen riveissä.

24-vuotias Väisänen siirtyi elokuussa peliajan perässä vuoden lainapestille Crotoneen Serie A -seura SPAL:sta, mutta debyytti Crotonessa tuli vasta viime sunnuntaina 0-1-tappioon päättyneessä vierasottelussa Palermoa vastaan.

– Vihdoin ja viimein. Olen ollut aika pettynyt siihen, että debyytti ei tullut aikaisemmin. Paljon olen jutellut koutsin ja seurajohdon kanssa, ja osoittanut myös selvästi tyytymättömyyteni tähän omasta mielestäni epäoikeudenmukaiseen tilanteeseen, että en ollut pelannut, Väisänen kertoi SuomiFutis-sivuston haastattelussa.

Väisänen vakuuttaa luottavansa siihen, että debyytin näytöt nostavat hänet pysyvästi avaukseen.

– Nyt sain luottoa ja pelasin ysikymppisen. Oma peli henkilökohtaisesti meni tosi hyvin. Kyllä nyt luulen, että ketsuppipullo aukeaa siinä mielessä, että olen jatkossa avauksessa jatkuvasti. Pettynyt olen, jos en ole joka pelissä avauksessa.

Seurajohdon kanssa käytyjä keskusteluja Väisänen luonnehtii tervehenkiseksi palautteeksi, joka otettiin hyvin vastaan.

– Ainakin he sanoivat niin minulle ja luulen, että ihan hyvin otetaan vastaan se, että pelaaja on kunnianhimoinen ja osoittaa rehellisesti omat mielipiteensä asioista ja tulee omatoimisesti juttelemaan valmentajille, Väisänen toteaa.

Kilpailu peliajasta on kovaa, sillä Crotonen rosterissa on viisi topparia, joista kolme on Väisäsen tapaan lainapelaajia. Väisänen kuitenkin muistuttaa kilpailun olevan tuttua jo aiemmista seurajoukkueista ja Huuhkajista. Lainapelaajien määrässä taas Italian kulttuuri eroaa hyvin paljon muista Euroopan jalkapallomaista.

– Melkein kaikissa Serie B:n seuroissa melkein puolet pelaajista ovat lainalla. Jonkin verran myös Serie A:ssa. Esimerkiksi emoseurassani SPAL:ssa on kaksi lainatopparia. Eiköhän kilpailutilanne ole topparin paikalla kova myös maajoukkueessa. Italia on vielä maana sellainen, peli on taktista ja puolustusvoittoista, että sitä kautta tulee paljon hyviä puolustuspään pelaajia. Kilpailu on kovaa, mutta niin se on paikassa kuin paikassa ollut urallani, Väisänen arvioi.

Silmävamma viivästytti debyyttiä

Vuosi sitten Väisänen aloitti ensimmäisen kautensa Italiassa ja Serie A:ssa upeasti, mutta loppuvuodesta 2017 ylirasituksen takia iskenyt lihasvammojen kierre pilasi debyyttikauden jälkipuoliskon (lue juttu tästä). Tällä kaudella loukkaantumiset eivät ole haitanneet menoa yhtä pientä iskua lukuun ottamatta.

Väisänen sai loistavan alun uralleen Serie A:ssa. Kuva: Getty Images.

– Minun piti itse asiassa pelata avauksessa toisessa pelissä, mutta kaksi päivää ennen peliä aukesi silmäkulma ja siihen laitettiin 11 tikkiä. Olisin itse halunnut pelata, mutta lääkäri sanoi, että et varmasti pelaa. Istuin sitten katsomossa sen pelin, mutta muuten ei ole ollut mitään vammoja, Väisänen kertoo.

Kentältä Väisäsen kokemus Serie B:stä rajoittuu vielä toistaiseksi yhteen otteluun, mutta näkemänsä perusteella hän arvioi Serie A:n ja Serie B:n eroa seuraavasti.

– Peleissä on jopa kovempi vauhti kuin Serie A:ssa. Fyysisempiä ehdottomasti, se täytyy sanoa. Enemmän vauhtia, enemmän fyysisyyttä ja sitä kautta enemmän yksittäisiä suorituksia. Enemmän tulee kolhuja peleissä. Vähän avonaisempaa ja totta kai pelaajien taitotaso ei ole yhtä kova kuin Serie A:ssa. Onhan se tasollisesti hyppäys alaspäin niin kuin pitääkin pääsarjatasosta seuraavaan olla.

Seuraavaksi Väisänen tavoittelee peliminuutteja maajoukkuepaidassa, kun Huuhkajat jatkaa kahdella voitolla alkanutta taivalta UEFA Nations Leaguessa vierasottelulla Viroa vastaan perjantaina ja kotiottelulla Kreikkaa vastaan ensi maanantaina. Molemmat ottelut näkyvät suorana Viasatilla ja Viaplayssa sekä ilmaiseksi näkyvässä Viafreessä.

Kimmo Mäkinen