Football Leaks: Real Madrid -tähti Sergio Ramosin dopingtestejä käsitelty kyseenalaisesti Uefassa ja Espanjassa

© Kuva: Getty Images

Saksalaislehti Der Spiegel kertoo Football Leaksin tietojen perusteella, että Real Madridin ja Espanjan miesten maajoukkueen kapteeni Sergio Ramos antoi positiivisen dopingnäytteen vuoden 2017 Mestarien liigan finaalin yhteydessä, mutta Euroopan jalkapalloliitto Uefa lakaisi tapauksen ja sen käsittelyn maton alle.

Mestarien liigan finaali vuonna 2017

Itävallan Seibersdorfissa sijaitseva laboratorio sai 4. kesäkuuta 2017 Ramosin dopingtestin näytteet tutkittavakseen. Espanjalaistoppari oli edellisenä iltana voittanut Real Madridin kanssa Mestarien liigan finaalissa Juventuksen Walesin Cardiffissa lukemin 4-1.

Noin kuukautta myöhemmin, 5. heinäkuuta Seibersdorfin laboratorion apulaisjohtaja lähetti raportin näytteistä Uefalle. Näytteiden analysoinnissa selvisi, että Ramosin virtsassa oli jäämiä deksametasonista, jota käytetään lievittämään tulehdusta ja helpottamaan kipua. Se myös vahvistaa kognitiota ja keskittymistä ja sillä voi olla euforinen vaikutus. Deksametasoni on Maailman antidopingtoimisto Wadan kiellettyjen aineiden listalla.

Ramosin näytteestä löydetystä deksametasonista ei ole koskaan aiemmin kerrottu julkisuuteen mitään. Der Spiegelin mukaan Uefalla on Ramosin dopingtestiä koskeva asiakirja lukkojen takana.

Kuten tiedetään, tapauksesta ei seurannut minkäänlaisia kurinpidollisia toimia. Ei Ramosille tai Real Madridin lääkärille.

Der Spiegelin mukaan Uefan antidopingyksikön jäsen otti yhteyttä Ramosiin kaksi päivää sen jälkeen, kun raportti hänen näytteestään saapui Euroopan jalkapalloliitolle Itävallasta. Ramos vastasi yhteydenottoon 10. heinäkuuta ja puhutteli vastauksessaan Uefan työntekijää tämän etunimellä.

Ramosin vastaus oli vain neljän rivin mittainen. Siinä kerrottiin, että Real Madridin lääkäri oli hoitanut häntä päivää ennen finaalia. Vastaukseen oli lisätty Real Madridin lääkärin raportti, josta löytyisivät kaikki lisätiedot. ”Toivottavasti tämä selventää asian täysin”, päätti Ramos vastauksensa.

Wadalla on selkeät säännöt deksametasonin käytöstä. Sitä saa käyttää ennen otteluita, mutta joukkueen lääkärin tulee ilmoittaa käytöstä dopingtestiä varten. Jos lääkäri ei ilmoita deksametasonin käytöstä ja siitä löytyy jäämiä urheilijan verestä, voidaan urheilijaa epäillä douppaamisesta. Seuraava pakollinen vaihe tällaisissa tapauksissa on dopingtutkinnan aloittaminen.

Tästä on kyse myös Ramosin tapauksessa. Hänen Itävaltaan matkanneen näytteen mukana olleessa raportissa ei ollut Der Spiegelin mukaan minkäänlaista mainintaa deksametasonista, vaikka raportissa tulisi luetella kaikki viimeisen seitsemän päivän aikana otetut lääkkeet.

Itävaltaan lähetetyssä raportissa kerrottiin vain, että Ramos oli saanut loppuottelua edeltävänä päivänä injektion olkapäähänsä ja polveensa. Topparin olkapäähän ja polveen laitettiin 1,2 millilitraa beetametasonia, joka on deksametasonin tavoin glukokortikoidi ja sitäkin käytetään tulehduksen lievittämiseen. Myös beetametasoni on Wadan kiellettyjen aineiden listalla.

Uefan raportin mukaan Ramos saapui Cardiffissa dopingkontrolliasemalle kello 22.38, välittömästi palkintojenjaon jälkeen. Veri- ja virtsanäytteen ottamisessa meni lähes kaksi tuntia. Ramos oli valmis kello 00.26. Real Madridin lääkäri avusti Ramosia dopingkontrollissa ja allekirjoitti eteenpäin lähetetyn raportin.

Kun selvisi, että Ramosin näytteestä oli löytynyt deksametasonia, joukkueen lääkäri otti Der Spiegelin mukaan syntipukin roolin itselleen. Hän kirjoitti Uefalle raportissaan, että ”Ramos on syytön, minä mokasin”.

Lääkäri kirjoitti Uefalle, että hän antoi Ramosille kroonisten polvi- ja olkapäävaivojen vuoksi kaksi injektiota deksametasonia päivää ennen Mestarien liigan finaalia. Hän selvensi, että oli kirjoittanut väärän aineen, beetametasonin, Itävaltaan lähetettyyn raporttiin, koska hän oli ”euforisessa” tilassa Real Madridin voitettua juuri mestaruuden. Hän lisäsi myös, että dopingkontrolli tapahtui ”erityisissä olosuhteissa”. Muun muassa Espanjan entinen kuningas ja maan pääministeri tulivat tervehtimään Ramosia dopingkontrolliin.

Lääkärin mukaan häneltä meni tuossa sekavassa tilanteessa kaksi samantyyppistä ainetta sekaisin. Lääkäri kuvaili tekoaan ”inhimilliseksi virheeksi” ja ”siksi ymmärrettäväksi”. Hän kirjoitti Uefalle, että hänen tarkoituksensa ei ikinä ollut rikkoa yhtäkään antidopingsääntöä.

Der Spiegelin mukaan Real Madridin joukkueen lääkärin selonteko otettiin Uefan antidopingyksikössä hyvin vastaan. Euroopan jalkapalloliitto konsultoi Ramosin ja Real Madridin vastauksen jälkeen ”asiantuntijaa”, joka vahvisti, että kaksi 1,2 millilitran deksametasoni-injektiota jättäisi suurin piirtein vastaavan määrän jäänteitä deksametasonista kuin pelaajan näytteestä oli Itävallan laboratoriossa löydettykin.

Uefan mielestä oli ”erittäin todennäköistä”, että Ramos ja lääkäri olivat vain tehneet virheen. Ja niin Euroopan jalkapalloliitto lopetti tapauksen käsittelyn. Uefa pyysi kuitenkin, että Ramos ja joukkueen lääkäri ovat jatkossa erityisen tarkkaavaisia ja varovaisia, kun he täyttävät dopingkontrollin lomaketta ja erityisesti silloin, kun kuvaillaan mitä lääkkeitä on otettu.

Der Spiegel kysyi tapauksesta Uefalta, joka vastasi saksalaislehdelle toimineensa Wadan sääntöjen mukaan. Uefa kertoi vastauksessaan, että sekä Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa että Wada voivat haastaa Uefan päätökset dopingasioissa Urheilun kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa Cas:ssa. Ramos, joukkueen lääkäri ja Real Madrid eivät halunneet kommentoida tapausta Der Spiegelille.

Espanjan antidopingtoimiston viivyttely

Saksalaislehti kertoo myös toisesta, tuoreemmasta tapauksesta, jossa pääosissa ovat Sergio Ramos ja dopingtesti. Tällä kertaa asiakirja ei ole Uefan, vaan Espanjan antidopingtoimiston AEPSAD:n hallussa.

15. huhtikuuta tänä vuonna Real Madrid voitti La Ligassa Malagan 2-1. Loppuvihellyksen jälkeen antidopingviranomainen lähestyi Ramosia ja pyysi häntä dopingtestiin. AEPSAD:n dopingkontrolliyksikön johtaja kuvailli kaksisivuisessa kirjeessä seuranneita tapahtumia Real Madridin lääkintähenkilökunnan johtajalle. Kirje lähetettiin 21. syyskuuta. Real Madridin saama kirje perustuu Ramosia jututtaneen antidopingviranomaisen kokoamaan raporttiin dopingtestin kulusta.

Raportin mukaan Ramos kysyi viranomaiselta, jos hän voisi käydä suihkussa ennen virtsanäytteen antamista. Ramos sanoi, että hänen joukkuekaverinsa odottivat häntä ja että kaikki halusivat lentää takaisin Madridiin mahdollisimman pian.

Viranomainen kertoi raportissaan, että Ramos ilmaisi ”tyytymättömyytensä”, kun häntä kiellettiin käymästä suihkussa. Tyytymättömyytensä ilmaisi myös Real Madridin lääkäri, joka oli Ramosin seurana. Raportin mukaan sekä Ramos että lääkäri valittivat, että suihkussa käyminen otteluiden jälkeen on sallittua. Antidopingviranomainen kertoi, että hän ei perääntynyt, vaan vaati, että Ramos ei mene suihkuun ennen testiä.

Der Spiegelin mukaan Ramos ei välittänyt viranomaisen vaatimuksesta ja kävi suihkussa hänen edessään, ”varoituksestani huolimatta”, kuten viranomainen raporttiinsa kirjasi. Viranomainen oli myös tehnyt selväksi, että Ramosin teolla voisi olla vakavat seuraukset. Tiukkoihin toimintatapoihin on syynsä. Ne on suunniteltu sitä varten, että urheilijat eivät voisi vaivihkaa manipuloida virtsatestien tuloksia.

Kun dopingtestiin kutsuttu pelaaja käy suihkussa tai kylvyssä ennen virtsanäytteen antamista Espanjassa, hänen saatetaan katsoa rikkoneen maan antidopinglakeja. Ramosia syytetään Der Spiegelin mukaan ”dopingkontrollin toimenpiteen osan estämisestä”.

Mahdolliset rangaistukset ovat vakavia. Seuraa, eli tässä tapauksessa Real Madridia voi odottaa jopa 300 000 euron sakko. Seuralta voidaan myös vähentää pisteitä tai se voidaan jopa pudottaa alemmalle sarjatasolle. Joukkueen lääkäri saattaa saada korkeimmillaan neljän vuoden toimitsijakiellon ja pelaajaa saattaa odottaa jopa neljän vuoden panna. Pelikielto voidaan lyhentää kahteen vuoteen, jos pelaaja pystyy uskottavasti esittämään, että sääntörikkomus ei ollut harkittu.

Der Spiegelin mukaan Real Madridin lakitiimin johtaja selitti mahdollisen kauhuskenaarion Real Madridin yleisjohtaja Sánchezille sähköpostitse kuultuaan asiasta. ”Rangaistukset ovat äärimmäisen ankaria”, kirjoitti asianajaja Der Spiegelin mukaan.

Ramosilla oli kymmenen päivää aikaa vastata kirjallisesti Espanjan antidopingtoimiston kirjeeseen. Ramos ja Real Madrid kieltäytyivät antamasta kommenttia journalismijärjestö EIC:lle. Espanjan antidopingtoimisto kertoi tiedotteessaan, että ”tutkimusmenetelmien avulla ei löytynyt mitään, joka antaisi luvan ymmärtää että tapauksessa olisi sattunut antidopingrikkomus”.

Der Spiegelin mukaan sille ei löydy mitään selitystä, miksi Espanjan antidopingtoimistolla kesti yli viisi kuukautta lähettää Real Madridille virallinen ilmoitus syytöksistä. Normaalisti siihen menee vain muutama viikko, että urheilijalle ilmoitetaan epäjohdonmukaisuuksista dopingtestissä.

Real Madridin vastaus

Real Madrid julkaisi perjantaina verkkosivuillaan tiedotteen, jossa se kommentoi Der Spiegelin artikkelia. Espanjalaisseura jakoi tiedotteensa kolmeen osaan:

”1. Sergio Ramos ei ole ikinä rikkonut antidopingsääntöjä”

”2. Uefa pyysi spesifistä tietoa ja sulki tapauksen käsittelyn, kuten vastaavissa tapauksissa on tapana, kun Wadan ja itse Uefan asiantuntijat ovat suorittaneet testinsä.”

”3. Liittyen muuhun sisältöön, jonka edellä mainittu julkaisu on julkaissut: seura ei tule antamaan minkäänlaista kommenttia ottaen huomioon raporttien selkeän epäolennaisuuden”.


MAKU VOITTOON | NAPPAA JÄTTIKERROIN 30.00

1. Avaa pelitili Betsafelle ja talleta.
2. Lyö vähintään 1€ veto Makwanin voitosta.
3. Jos Maku voittaa, saat 30€ bonusrahaa vetovoittosi lisäksi!