Suomen jalkapallomaajoukkue lähtee erinomaisista asetelmista torstai-illan vieraspeliinsä Kreikkaa vastaan.

Ottelua pidetään joissain piireissä jopa Suomen tärkeimpänä 2010-luvulla. Jos Huuhkajat voittaa Kreikan Ateenassa, se varmistaa Nations Leaguen lohkonsa voiton. Lohkovoittoon riittää myös tasapeli tai maalin tappio tai jopa kahden maalin tappio siinä tapauksessa, että Suomi onnistuu tekemään maalin.

Lohkovoiton myötä Suomi pelaisi Euroopan jalkapalloliiton Uefan tänä syksynä aloittaman uuden kilpailun Nations Leaguen pudotuspeleissä EM-kisapaikasta keväällä 2020. Lohkovoittajana Suomi nousisi EM-karsintojen kolmoskoriin ja saisi lähtökohtaisesti lohkoonsa suotuisimpia vastustajia.

Kuten Viasatin jalkapalloasiantuntija, entinen valmentaja ja huippupelaaja Pasi Rautiainen asian muotoilee, pöytä on Suomelle erittäin hyvin katettu. Vain viimeinen silaus puuttuu lohkovoiton varmistamiseksi.

Puheliaana ja värikkäänä persoonana tunnettu Rautiainen heittää vertauskuvan illan kohtalonottelun tilanteesta.

– Koen tämän vähän sellaisena tapauksena, että nuorison vanhemmat ovat lähteneet mökille, ja kaikki suunnitelmat on tehty. Kaikki on valmiina: juomat, kaunis seura ja ilmakin on kunnossa. Mutta se viimeinen asia, naapurin lahjominen, on epäonnistunut, Rautianen tunnelmoi SuomiFutis-sivustolle.

57-vuotiaalla futislegendalla on kova usko Suomen mahdollisuuksiin varmistaa lohkovoitto. Huuhkajat johtaa lohkoa neljän pelin jälkeen puhtaalla pelillä, kun kaikista aiemmista peleistä on tullut voitto ja sen myötä pistelaariin 12 pinnaa. Toisena olevalla Kreikalla on kuusi pistettä.

Ja vaikka lohkovoitto ei varmistuisi Ateenassa, siihen tarjoutuu toinen mahdollisuus heti sunnuntaina, kun päävalmentaja Markku Kanervan käskyttämä joukkue pelaa Budapestissa Unkarin vieraana.

Kolme kovaa poissaoloa

Suomi lähtee Kreikka-peliin hyvällä ryhmällä, mutta muutama avainpelaaja puuttuu. Sairastellut Rasmus Schüller sekä kapteeni Tim Sparv ja laitapuolustaja Jukka Raitala ovat sivussa. Kolmikko on lukeutunut Kanervan luottopelaajiin, joten on sanomattakin selvää, että poissaolot aiheuttavat valmennukselle päänvaivaa.

– Sparvin poissaolosta huolimatta tilanne on hyvä. Teemu Pukki ei ole enää pikkupoika, ja Luke (maalivahti Lukas Hradecky) pelaa Bundesliigassa. Meillä on kuitenkin jätkiä, jotka eivät ole tulossa Suomen sarjoihin. He ovat pelanneet jo tiettyjä otteluita ja heillä on tietty kokemus, Rautiainen sanoo.

Lokakuussa Suomi kukisti Kreikan Tampereen Ratinan stadionilla 2-0. Sen lisäksi Rautiainen on nähnyt Kreikalta ottelut Unkaria ja Viroa vastaan. Niiden perusteella hän uskoo Suomen suoriutuvan mallikkaasti illalla, ellei ihmeitä tapahdu.

– Olen jotenkin tosi luottavainen siitä, että me tehdään kaappi. Eivät nuo nyt neljää maalia kiskaise meille! Rautiainen tokaisi.

Niin. Jos Suomi tekee maalinkin, Kreikan on pakko iskeä ainakin neljä rysää päästäkseen edelle keskinäisten otteluiden maalitilastossa. Tuota määrää ei ole ennakkoon kovin helppoa viimeistellä, sillä Suomi ei ole päästänyt maalivahti Hradeckyn johdolla vielä osumaakaan verkkoonsa Nations Leaguessa. Suomen puolesta puhuu sekin, että Kreikka on tehnyt neljässä pelissä vain kolme osumaa.

Kreikalla uusi valmentaja

Kreikka lähtee peliin uuden valmentajansa johdolla. Ángelos Anastasiádis on korvannut potkut Ratinan-tappion jälkeen saaneen Michael Skibben päävalmentajan tehtävässä.

Ratinassa Kreikka oli jopa yllättävän passiivinen, eikä näennäinen prässi tuottanut Huuhkajile ongelmia. Torstaina tilanne on Rautiaisen mukaan varmasti erilainen, kun Kreikalla on edessä pakkovoitto. Suomen puolustus saattaa joutua siis toistaiseksi kovimpaan paikkaan.

– Meidän täytyy tajuta kaikesta Ratinan hienoudesta huolimatta, että Kreikka tulee vuorenvarmasti hallitsemaan tänään palloa. He tietävät, että heidän täytyy voittaa, joten eiväthän he anna sitä pelin dominointia meille. Takaverhoissa on varmasti ajatus, ettei maalia saa päästää.

– Mitä pidemmälle peli menee maalittomana, niin totta kai Kreikka joutuu alkaa ottaa omassa pelaamisessaan riskejä. Jos he pelaavat 4-2-3-1:llä, niin toinen keskimmäinen keskikenttäpelaaja joutuu tukemaan kymppiä, (Konstantinos) Fortounisia vielä enemmän.

– Tämä on varmasti luonteeltaan erilainen peli kuin Ratinassa. Sinne Kreikka tuli vähän ylimielisenä, vähän kävelemään ja puolustamaan huonosti. Katsoin tänään sen pelin vielä kerran ja näin karmeaa ylimielisyyttä pallonmenetyksen jälkeen. He eivät olleet mukana siinä, ja se kostautui, Rautianen kritisoi.

Kuka Kamaran viereen?

Eniten pohdintaa Suomen kokoonpanoon kohdistuen on aiheuttanut laitapuolustaja- ja keskikenttävalinta, kun Raitala sekä Sparv ja Schüller loistavat poissaolollaan.

Rautiainen uskoo Albin Granlundin aloittavan oikeana laitapakkina. Vasemmalla jatkanee Jere Uronen. Keskikentän keskustan valinnoista hänellä on sen sijaan erikoisempi ajatus.

– Nyt kysymys on se, kuka tulee Glen Kamaran viereen. Kamara pelaa takuuvarmasti. Olen itsekseni heittänyt sellaisen hurjan jutun, joka ei välttämättä tule toteutumaan. Mutta voisiko ”Rive” miettiä laittavansa Robin Lodin keskelle ja Simon Skrabbin oikealle kuten viimeksi Ratinassa?

– Skrabbihan tuli oikealle, kun Teemu loukkaantui ja Lod siirtyi piikkiin. Muistan, että Lod olisi pelannutkin Klubissa kutos- ja kasipaikalla. Se on mielestäni miettimisen arvoista, Rautiainen sanoo.

Yleensä Lod on nähty oikealla laidalla Kanervan joukkueessa. Suurmetsän Urheilijoiden kasvatti syötti Glen Kamaran viimeistelemän ratkaisumaalin viimeksi Kreikkaa vastaan.

Rautiainen ei ota mitään pois keskikentän keskustassa viihtyvältä Joni Kaukolta, joka kutsuttiin Huuhkajiin Schüllerin jäätyä sivuun. Viimeksi kaudella 2009 TPS:ää valmentanut Rautiainen piti Kaukon ainoaa Nations Leaguen peliä, avauskamppailua Unkaria vastaan kelpo esityksenä puolustussuuntaan. Lodin hän kokee kuitenkin astetta monipuolisemmaksi.

– Lod on kuitenkin pallovarma ja pelaa tutuilla mailla. Minä miettisin valmentajana Lodia siihen, jos en päätyisi Kaukoon. Luulen että Lod pääsisi siinä aika kivasti palloon, vielä enemmän kuin laidalla, Rautiainen perustelee.

Kreikan kotistadion on Lodille tuttu paikka. Nykyään Espanjan toiseksi korkeimman sarjatason Sporting Gijónia edustava taitava laituri pelasi kolme vuotta Panathinaikosissa ennen kesän siirtoaan. Kreikka-Suomi pelataan ateenalaisen Panathinaikosin paikallisvastuksen AEK:n kotistadionilla, jossa Lod on pelannut useita pelejä.

Vastustajan paidasta löytyy tuttujakin. Lodin entiset joukkuetoverit, maalivahti Odysses Vlachodimos sekä keskikenttämiehet Zeca ja Dimitris Kourbelis pelaavat Kreikan joukkueessa.

Kreikan ja Suomen välinen Nations Leaguen ottelu alkaa torstaina 15.11. kello 21.45. Viasatin studiolähetys, jossa mukana ovat studioisäntä Ville Klinga sekä asiantuntijat Pasi Rautiainen ja Mika Kottila, alkaa jo kello 21. Lähetystä voi seurata suorana lähetyksenä Viasat Jalkapallo -kanavalta, suoratoistopalvelu Viaplaysta tai Viafreessä.