Suomen miesten A-maajoukkue eli Huuhkajat palaa tällä viikolla taas tositoimiin. Huuhkajat pelaa viikon aikana kaksi tärkeää vierasottelua, joissa tärkeimpänä panoksena on oman Nations League -lohkon voitto.

Torstai-iltana kello 21.45 alkaa Ateenassa ottelu Kreikka-Suomi. Kolme päivää myöhemmin sunnuntaina samalla kellonlyömällä Suomi haastaa vieraskentällä Budapestissä Unkarin.

Lue lisää Huuhkajista ja Nations Leaguesta erikoissivultamme.

Suomi johtaa omaa C-liigan lohkoaan puhtaalla pelillä voitettuaan kaikki neljä otteluaan. Maalierokin on komea 5-0, eli verkko on pysynyt koskemattomana koko Nations Leaguen ajan. Unkarin ja Viron mahdollisuudet lohkovoittoon ovat jo menneet, joten Suomen lohkovoittoa uhkaa enää Kreikka. Kreikka on saanut neljästä ottelustaan kuusi pistettä.

Huuhkajien asetelma lohkovoittoa ajatellen on siis erittäin hyvä. Tasapeli tai voitto torstaina ratkaisee Suomen lohkovoiton välittömästi. Jopa maalin tappio riittäisi varmuudella lohkovoittoon, sillä UEFA:n kilpailussa paremmuus tasapisteissä ratkaistaan keskinäisillä otteluilla, ja Kreikka kaatui lokakuussa Tampereella 2-0. Myös vierasmaalisääntö on tässä Suomen puolella, sillä jos Huuhkajat tekee Ateenassa maalin, pitäisi Kreikan tehdä neljä, jotta se säilyttäisi mahdollisuutensa ykkössijaan.

Mikäli Kreikka onnistuisi nujertamaan Huuhkajat vähintään kolmella maalilla, ratkaistaisiin lohkovoitto päätöskierroksella sunnuntaina. Samoin kävisi, jos Kreikka voittaisi Suomen 2-0. Tällöin keskinäisten otteluiden vertailussa oltaisiin tasoissa, ja jos lohkon päätteeksi pisteet olisivat tasan, vertailtaisiin koko lohkon maalieroa.

Jos Suomelle kävisikin Ateenassa köpelösti, olisi oljenkortena yhä sunnuntain peli. Edelleen pistekin Budapestista riittäisi varmistamaan lohkovoiton. Tappionkin koittaessa Suomi voisi voittaa lohkon, jos Kreikka ei onnistu voittamaan samaan aikaan Viroa kotikentällään.

Huuhkajien riveistä ovat sivussa loukkaantumisten tai sairastelujen takia Jukka Raitala, Tim Sparv, Rasmus Schüller ja Joel Pohjanpalo. Kolmella pelaajalla – Paulus Arajuurella, Jere Urosella ja Teemu Pukilla – on aiemmista otteluista varoitus alla, joten keltainen kortti Kreikassa tietäisi pelikieltoa sunnuntaiksi.

Lohkovoiton lisäksi muitakin palkintoja tarjolla

Mikäli Suomi lohkovoiton nappaa, merkitsee se automaattisesti nousua B-divisioonaan Nations Leaguen seuraavaan painokseen. Tuolloin vastaan saadaan nykyistä kovempia maita. Varmuudella seuraavassa B-liigassa pelaavat ainakin Puola ja Islanti, ja tämänhetkisillä lohkotilanteilla niille voivat tehdä seuraa esimerkiksi Saksa, Kroatia, Tshekki, Itävalta ja Tanska.

Nyt nähty voittokulku olisi porrasta ylempänä haastavampaa, mutta toisaalta kovat pelit palvelevat parhaiten kehittymistä niin yksilöinä kuin joukkueenakin. Luultavasti nimekkäämmät vastustajat näkyisivät positiivisesti myös Huuhkajien yleisömäärissä ja sitä kautta Palloliiton kasassa.

Lohkovoitto tarkoittaisi myös sitä, että Suomi pääsisi mukaan maaliskuussa 2020 pelattavaan EM-jatkokarsintaan – ellei sitten selviytyisi EM-kisoihin suoraan varsinaisten karsintojen kautta. Kustakin EM-karsintalohkosta kaksi parasta pääsee vuoden 2020 lopputurnaukseen.

Nations Leaguen maalikuninkuus on yhä Teemu Pukin ulottuvilla. Kuva: Juha Tamminen

Silläkin on merkitystä, millaisella saldolla lohkon voittaa, sillä EM-jatkokarsinnassa kunkin divisioonan kaksi parasta saa välieräotteluun kotiedun. Suomi on tällä hetkellä C-liigan ainoa puhtaan pelin joukkue, joten tässäkin vertailussa tilanne on hyvä. Lohkokärkien vertailussa ei oteta huomioon otteluita lohkojumboa vastaan.

Nations League -menestys vaikuttaa myös EM-karsinnan arvontakorijakoon. Arvonta suoritetaan 2. joulukuuta Dublinissa. Korijako tehdään suoraan Nations League -rankingin pohjalta, ja kolmoskoriin sijoitetaan C-liigan kuusi parasta joukkuetta. Tämänkin suhteen Huuhkajien tilanne on suorastaan erinomainen.

Myös Palloliiton kassassa lohkovoitto näkyisi miellyttävällä tavalla, sillä ykkössija toisi Suomelle 1,125 miljoonaa euroa bonuspalkintona. Lisäksi palkintorahat (niin sanottu solidaarisuusmaksu) ovat pykälää suurempia B-liigassa kuin C-liigassa. Tämänhetkisellä laskutavalla tarkkaan sanottuna 375 000 euroa enemmän. Lohkovoiton arvo on siis palkintorahassa mitattuna 1,5 miljoonaa euroa.

[readmore from=Huuhkajat]

Mitä henkilökohtaiseen menestykseen tulee, niin Teemu Pukki voi vielä tavoitella vaikka koko Nations Leaguen maalikuninkuutta. Pukki teki maalin kaikissa kolmessa Suomen ensimmäisessä ottelussa, mutta neljäs peli Kreikkaa vastaan katkesi valitettavasti jo alkuminuuteilla takareisivammaan. Nyt Pukki on palannut kentille seurajoukkueensa Norwichin paidassa, ja on ollut entistäkin tehokkaampi.

Pukki on kolmella maalillaan koko Nations Leaguen maalitilastossa jaetulla kolmossijalla. Edellä ovat vain neljä maalia tehneet Belgian Romelu Lukaku ja Serbian Aleksandar Mitrovic.

Myös Suomen puolustuspeli on ollut ennätyksellistä maamme futishistoriassa. Viisi peräkkäistä nollapeliä (kesäkuinen harjoituspeli Valko-Venäjää vastaan mukaan luettuna) on Suomen uusi ennätys, mutta minuuteissa mitattuna on kerran pystytty parempaankin. Mikäli Suomen maali pysyy koskemattomana torstaina vielä 22 minuuttia ottelun alusta lukien, on myös uusi nollaputki minuuteissa mitattuna valmis. Nykyinen ennätys 490 minuuttia on peräisin syksyltä 2007 (lue lisää).