Katastrofi. Nöyryytys. Häpeän aihe.

Edellä mainitut sanat olivat käytössä AS Roman kannattajien keskuudessa sen jälkeen, kun Serie A -joukkue koki tammikuun lopulla karmean löylytyksen Coppa Italian puolivälierässä. Kotijoukkue Fiorentina piti roomalaisia pilkkanaan ja tykitti taululle hurjat 7-1-lukemat.

Kauden hurjin tappio ei kuitenkaan latistanut Romaa liikaa. Kasvojenpesu nähtiin nopeasti. Viime viikolla joukkue tasasi pisteet kaksi sijaa ylempänä Serie A:ssa pisteen erolla olevaa AC Milania vastaan 1-1-tuloksella.

– Vaikka Roma ei voittanut peliä, he olisivat jopa ehkä ansainneet voiton. He pelasivat todella hyvin, Ruudun Serie A -selostaja Velja Engström kehuu SuomiFutis-sivustolle.

Engström uskoo oman vaikutuksensa Roman parempaan peliin olleen seuraikoni Daniele De Rossin, 35, paluulla avauskokoonpanoon noin kolmen kuukauden tauon jälkeen. AS Roman oma kasvatti, polvivammastaan toipunut De Rossi, pelasi täydet minuutit ensi kertaa sitten lokakuun alun.

Oma vaikutuksensa Rossin isoihin minuutteihin oli poissaoloilla, kun keskikentällä pelaavat Bryan Cristante ja Steven N’Zonzi olivat molemmat pelikiellossa.

– Siinä pelin aikana tuli jotenkin sellainen olo, että nyt se Roman peli lähtee tästä jotenkin järkevöitymään, kun he saivat De Rossin kentälle. (Roman manageri Eusebio) Di Francesco sanoi eräässä lehdistötilaisuudessa Rossin olevan kuin toinen valmentaja kentällä, Engström kertoo.

– Se on jopa pelottavan paljon sanottu De Rossista, mutta se vain korostaa hänen merkitystään joukkueelle, jonka mentaalipuoli on ollut tällä kaudella heikko ja romahduksia sekä ailahtelevuutta on nähty. Suoritustaso ei ole ollut vaaditulla tasolla 90 minuutin ajan joka pelissä vaan pelin sisällä on tullut notkahduksia.

Perjantaina AS Roma vierailee sarjajumbo Chievon luona. De Rossin pelikunto tulevaan taistoon oli vielä torstaina arvoitus. On pohdittu, kykeneekö hän pelaamaan toiset isot minuutit vain muutama päivä viime pelin rasituksen jälkeen.

– Vaikka hän ei siihen pystyisikään, Romalla on heittää siihen nyt Cristante ja N’Zonzi. Nyt siitä on toki Lorenzo Pellegrini (pelikiellossa) poissa, Engström sanoo.

Milania vastaan Roman esitys oli Engströmistä kokonaisuutena suhteellisen ehjä.

– Roma pelasi aika hyvin ja painoi päälle. Tuli tunne, että De Rossi on niin kokenut kaveri, ettei hän anna kenenkään joukkuetoverinsa otteen herpaantua ja pitää langat tiukasti käsissään kentällä, mihin valmentajalla ei kuitenkaan ole ihan samanlaista mahdollisuutta, vaikka sivurajalta voi ohjeita huutaakin. Romalle on todella tärkeää, että De Rossi on saatu takaisin, Engström painottaa.

Di Francescon asema

Roman ympärillä on jo jonkin aikaa leijaillut huhuja siitä, että Di Francescon tulevaisuus managerina saattaisi olla vaakalaudalla. Potkujen on usein huhuttu olevan vain yhden tappion päässä. Puheet lähtöpasseista kiihtyivät jälleen Fiorentinalle tulleen nöyryytyksen jälkeen.

Engström huomauttaa, ettei valmentajamarkkinoilla ole liiaksi hyviä ehdokkaita. Jos Milania vastaan esitetyt otteet jatkuvat Roman osalta, hän ei näe syytä vaihtaa käskyttäjää.

– Tilalle on huhuttu Vincenzo Montellaa, Paulo Sousaa ja Antonio Contekin on yhdistetty näihin huhuihin. Sellainen olo Italiassa tuntuu vähän kaikilla olevan, ettei Conte lähde Roman kaltaiseen projektiin kesken kauden.

– Henkilökohtaisesti olen vahvasti sitä mieltä, etteivät Montella ja Sousa ole parannus tuohon tilanteeseen. Ymmärrän totta kai, että jos valmentaja saa potkut, se voi olla ainoa mahdollisuus. Roma on kuitenkin osoittanut ymmärtävänsä mitä siirtomarkkinoilla on tarjolla. Ehkä Di Francescolle potkuja vaativien Roman kannattajienkin pitäisi ymmärtää, ettei siellä yksinkertaisesti vaan ole juurikaan parempaa tarjolla.

Hyvä esimerkki Di Francescon valmentajataidoista on viime kauden suoritus Mestarien liigassa. Roma ylsi valmentajansa johdolla aina maailman arvostetuimman seurajoukkuekilpailun välieriin saakka kunnes tippui Liverpoolille yhteismaalein 6-7.

Engström sanoo luotsin tehneen hyvää jälkeä myös Sassuolossa ennen nykypestiään. Di Francesco, nyt 49, luotsasi seuraa vuosina 2012-2017.

Chievo voi yllättää

Perjantain kotijoukkue Chievo on Serie A:ssa vaikeassa tilanteessa sarjajumbona. Piste-ero toiseksi viimeisenä olevaan Frosinoneen on neljä ja viimeisen putoajan paikalla olevaan Bolognaan jo kahdeksan pistettä. Näyttää siltä, että Chievon on saatava pisteitä kasaan loppukaudella hyvin useasta ottelusta, jotta sarjapaikasta pystytään tappelemaan.

Chievo on ristitty ärsyttäväksi joukkueeksi, joka on ottanut tälläkin kaudella pisteitä isoilta joukkueilta. Engström uskoo, että yllätykseen tarjoutuu sauma myös perjantaina.

– Ensimmäinen keskinäinen kohtaaminen päättyi Roomassa 2-2. Siinäkin Chievo näytti pystyvänsä kiusaamaan. Se on selvä juttu, että kun Roma ei ole pystynyt tällä kaudella klaaraamaan ns. helppoja pelejä, niin tästä pelistä tulee ihan samanlainen: Chievo tulee kiusaamaan tosissaan ja uskon heidän olevan kotonaan vieläkin vaikeampi vastustaja. Perpa (Perparim Hetemaj) potkii taas vähän jaloille – hyvässä hengessä totta kai, Engström nauraa.

– Roman edellinen peliesitys näytti siltä, että nyt joukkueen kurssi lähtee kääntymään. He ovat oikealla tiellä ja tietysti pysyminen siellä vaatii sen, että Chievo kaadetaan. Taistelu Mestarien liigaan oikeuttavasta neljännestä sijasta on niin tasainen, että näistä peleistä on vaan pakko ottaa kolme pistettä.

Juuso Ikosen selostama Serie A:n ottelu Chievo-AS Roma näkyy perjantaina 8.2. klo 21.20 alkaen suorana lähetyksenä Ruudussa.